Dolj: Lucrarea-replică "Domnişoara Pogany", estimată la două milioane euro, revendicată în instanţă

O replică a sculpturii "Domnişoara Pogany" a lui Constantin Brâncuşi, lucrare care se află la Muzeul de Artă din Craiova şi care este estimată la două milioane de euro, este revendicată în instanţă de către moştenitoarea unui craiovean de la care instituţia de cultură a cumpărat piesa în anul 1976.

Urmărește
290 afișări

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu (DJCP) Dolj, Dan Lupescu, a declarat, luni, într-o şedinţă a Colegiului Prefectural, că Muzeul de Artă este pe cale să piardă o lucrare-replică a sculpturii "Domnişoara Pogany", cumpărată de muzeu în anul 1976 de la craioveanul Octavian Moşescu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În 4 martie la Tribunalul Bucureşti este al patrulea termen în procesul prin care o doamnă solicită constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare a sculpturii «Domnişoara Pogany», de Constantin Brâncuşi, achiziţie perfect legală, cu acte în regulă", a declarat directorul DJCP Dolj, Dan Lupescu.

Potrivit acestuia, în actul depus la instanţă moştenitoarea lui Octavian Moşescu susţine că tatăl său ar fi vândut sculptura Muzeului de Artă din Craiova din cauza "exercitării de presiuni politice".

"Acest lucru nu se susţine, pentru că preţul plătit la acea vreme, respectiv 70.000 de lei, este colosal pentru acele vremuri. Deci, buna intenţie a autorităţilor române şi lipsa de presiuni politice este dovedită chiar de cumpărarea respectivei opere brâncuşiene, pentru că Octavian Moşescu nu avea niciun act de provenienţă şi, deci, confiscarea lucrării ar fi fost justificată", a mai spus Dan Lupescu.

Directorul DJCP Dolj susţine că apărarea pregătită de Muzeul de Artă Craiova denotă "apatie şi resemnare".

"Toate acestea ne-au stârnit temerea că este foarte posibil ca, în anumite cercuri, să existe interese de altă natură decât acelea ale păstrării în patrimoniul Doljului a unei opere de referinţă a marelui Brâncuşi", a precizat Dan Lupescu.

El solicită Consiliului Judeţean Dolj, insituţie în subordinea căreia se află Muzeul de Artă Craiova, să angajeze o casă de avocatură care "să se bată realmente" pentru lucrarea "Domnişoara Pogany".

"În caz contrar, putem rămâne cu buzele umflate, aşa după cum s-a întâmplat în urma dubiosului proces cu urmaşii lui Barbu Drugă, care au devalizat Muzeul de Artă din Craiova de zeci de opere şi capodopere pentru care nu există niciun înscris care să ateste că ar fi aparţinut vreodată lui Barbu Drugă", a mai spus directrorul DJCP Dolj, Dan Lupescu.

Întrebat la cât este estimată lucrarea-replică "Domnişoara Pogany", revendicată în instanţă, Dan Lupescu a spus: "Nu s-a făcut o evaluare a lucrării, însă în actul depus la instanţă de acea doamnă se face referire la suma de două milioane de euro".

La rândul său, directorul Muzeului de Artă Craiova, Florin Rogneanu, a afirmat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX că replica sculpturii a fost cumpărată în urma întrunirii Comisiei Naţionale de Achiziţii.

"Sunt două copii ale «Domnişoarei Pogany». Una este la Muzeul de Artă şi alta s-a aflat în colecţia Cecilia Cuţescu Storck, care a fost vândută şi nu se mai ştie nimic de ea. Noi am asigurat această lucrare atunci când am scos-o din ţară pentru diferite expoziţii la două milioane de euro", a afirmat Rogneanu.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX că vor fi făcute demersurile necesare pentru ca sculptura să rămână la Muzeul de Artă din Craiova.

"Ştiu că a fost revendicată această lucrare, iar CJ Dolj va depune toate eforturile ca această sculptură să rămână în patrimoniul Doljului şi al ţării. Ne vom adresa unei firme de avocatură, pentru că va fi un proces de lungă durată. Am înţeles că domnul Dan Lupescu deja ne-a pus şi un diagnostic, ca la spitalul de urgenţă, însă toţi oamenii noştri au fost prezenţi acolo", a declarat Prioteasa.

În luna iulie 2010, Muzeul de Artă din Craiova a pierdut 21 de piese de sculptură, pictură, artă decorativă, în valoare estimativă de un milion de lei, pe care le-a retrocedat moştenitorilor boierului Barbu Drugă, care au câştigat în instanţă restituirea operelor.

Între lucrările predate moştenitorilor lui Barbu Drugă se numără "Venus după baie", "Venus cu delfin", o copie târzie a sculpturii "Cele trei graţii", "Leul şi şarpele" - bronz de artă, "Cupidon", "Mercur", "Bust al lui Platon", "Copil plângând", "Femeie nud", cinci vase de sevre şi trei picturi, una a lui Rigollo, pictor francez, un portret de tânăr şi un tablou cu troiţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici