Dorel Vişan, despre Radu Beligan: A fost ultimul cordon ombilical ce alimenta generaţiile de artişti

Actorul Dorel Vişan a deplâns cu emoţie în glas moartea lui Radu Beligan, care s-a stins din viaţă, miercuri, la vârsta de 97 de ani, la Spitalul Elias, evocându-l pentru MEDIAFAX pe actorul şi omul Radu Beligan, "ultimul cordon ombilical ce alimenta generaţiile de artişti de după generaţia de aur."

Urmărește
607 afișări
Imaginea articolului Dorel Vişan, despre Radu Beligan: A fost ultimul cordon ombilical ce alimenta generaţiile de artişti

Dorel Vişan,despre Radu Beligan:"A fost ultimul cordon ombilical ce alimenta generaţiile de artişti"(Imagine: Remus Badea)

Dorel Vişan a vorbit despre personalitatea actorului şi omului Radu Beligan, numindu-l, "ultimul cordon prin care se alimentau generaţiile de artişti": "Eu sunt încă într-o stare de necredinţă în legătură cu ce s-a întâmplat, pentru că plecarea meşterului Radu Beligan dintre noi este un moment de cumpănă pentru cultură şi pentru teatrul românesc, pentru cinematografie, a tot ce-i legat de artă. Maestrul Beligan a fost ultimul cordon omblical prin care se alimentau generaţiile de după generaţia de aur, din care a făcut parte şi pe care a propovăduit-o prin care viaţa pe care a avut-o ca om, un om de spirit, un om complet, un artist complet, printr-o mare seriozitate, prin studiu. Radu Beligan a montat, a jucat fără "hodină", cum se zice. Artiştii noi din generaţiile mai tinere, care au venit după generaţia de aur, nu mai au această putere, nici biologică, nici intelectuală", a spus actorul Dorel Vişan.

Actorul Dorel Vişan a vorbit şi despre viaţa pe care Radu Beligan a sacrificat-o în numele artei, amintind că e important ca publicul şi artiştii să-l evoce pe cel care "a arătat direcţia spre care trebuie să meargă teatrul şi cultura": "A fost un exemplu care precumpăneşte istoria teatrului şi a culturii. Un exemplu care, dacă se pierde şi rămâne ca o simplă poveste, ca o legendă, nu mai are nicio valoare. Valoarea pe care maestrul Beligan o lasă ar fi că noi trebuie să fim tot timpul contemporani cu el. Este un paradox. Este ca pildă lui Iisus pentru noi, păstrând proporţiile. Cuvintele sunt sărace, neputincioase, ne trebuie un timp să decantăm, că să înţelegem ce am pierdut. Teatrul şi cultura în lumea modernă au alţi vectori, alte direcţii, mai modeste. Sunt alte lucruri care au întâietate, cum ar fi preluarea puterii politice. Arta nu mai este o dorinţa atât de puternică a omului. Din această cauză pierderea este foarte mare, pentru că el a arătat direcţia spre care trebuie să meargă teatrul şi cultură românească."

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în comuna Galbeni, judeţul Bacău. Pe linie maternă era grec de origine, pe linie paternă, fiind urmaş al unuia dintre fraţii lui Ion Creangă. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Radu Beligan a interpretat - în peste şapte decenii - roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mircea Ştefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan şi universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.

A fost unul dintre discipolii actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu. Beligan este privit în general ca unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic şi modern. A jucat alături de actori importanţi, cu reprezentaţii atât în ţară cât şi în străinătate.

În 2013, a doua zi după ce şi-a sărbătorit cea de-a 95-a aniversare, imediat după spectacolul "Egoistul", jucat şi regizat de Radu Beligan la Teatrul Naţional Bucureşti, acesta a primit titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records.

Radu Beligan are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. A fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti.

Actorul Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităţilor - Piaţa Timpului, spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti.

În februarie 2014, Radu Beligan a fost inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalităţi din lume din domeniul divertismentului, alături de actorul român în clasament regăsindu-se numeroase celebrităţi de toate vârstele, de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren şi Angelina Jolie, potrivit site-ului american Business Insider.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici