Două tablouri de Van Gogh, în valoare de 100 de milioane de euro, expuse din nou într-un muzeu din Amsterdam la 14 ani după ce au fost furate

Două tablouri pictate de pictorul olandez Vincent Van Gogh au fost dezvelite marţi, la un muzeu din Amsterdam, 14 ani mai târziu după ce au fost furate în timpul unui jaf armat, potrivit Reuters.

Urmărește
554 afișări
Imaginea articolului Două tablouri de Van Gogh, în valoare de 100 de milioane de euro, expuse din nou într-un muzeu din Amsterdam la 14 ani după ce au fost furate

Două picturi de Van Gogh,expuse din nou într-un muzeu din Amsterdam la 14 ani după ce au fost furate

Tablourile, "View of the Sea at Scheveningen" din 1882 şi "Congregation Leave the Reformed Church in Nuenen", din 1884, au fost pictate în timpul unei perioade cruciale pentru dezvoltarea pictorului post-impresionist.

"S-au întors. Nu credeam că voi rosti aceste cuvinte", a declarat directorul muzeului Van Gogh Axel Rueger înainte de a dezveli picturile, fiecare dintre acestea fiind evaluate la 50 de milioane de euro, de către specialişti, odată cu recuperarea lor de către poliţia italiană în urmă cu şase luni.

Cele două opere au fost descoperite în centrul Italiei în septembrie 2016 în spatele unui perete fals dintr-o vilă despre care procurorii au declarat că apariţine lui Raffaele Imperiale, un mafiot acuzat că ar fi liderul unei reţele internaţionale de trafic de cocaină.

Peisajul marin care repreintă un vapor îndepărtându-se de ţărm sub un cer olandez plin de nori, este important pentru muzeu pentru că este singura operă realizată de pictor în perioada petrecută la studii, în Haga.

Cealaltă pânză înfăţişează biserica din sudul provinciei Brabant, unde tatăl lui Van Gogh era preot. După moartea tatălui său, pictorul a adăugat tabloului nişte personaje îndoliate în semn de omagiu.

„Copiii s-au întors acasă şi acum sunt în siguranţă”, a spus declarat Rueger, după ce a dezvelit cele două picturi, expuse de acum înainte în spatele unei rame şi a unei sticle de protecţie. ”Vor rămâne aici pentru multe generaţii”.

Anchetatorii italieni sunt de părere că Imperiale trăieşte in Dubai unde conduce o afacere în domeniul construcţiilor. Arestul a 11 membri ai reţelei conduse de acesta în ianuarie, inclusiv a unui bărbat care a depus mărturie împotriva mafiotului, i-a condus pe investigatori către opere.

Tablourile au dispărut în 2002 după ce hoţii au urcat o scară pe acoperişul muzeului şi au intrat prin efracţie în clădire într-un jaf ce a durat doar 4 minute.

Peisajul marin a suferit stricăciuni minore când a fost fost smuls din cadrul său. A fost un „miracol” că tablourile nu au suferit stricăciuni majore în cei 14 ani, a spus Rueger.

Mai multe obiecte importante au fost descoperite în raidul din septembrie, inclusiv un avion avion privat. Un anchetator a observat un perete cu o înfăţişare ciudată, în spatele căruia erau ascunse tablourile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici