- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (26.12.2008, 11:24)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dramaturgul Harold Pinter, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a decedat
Harold Pinter, dramaturgul britanic laureat al premiului Nobel pentru literatură în 2005, devenit celebru pentru textele lui care ironizează clişeele din viaţa de familie şi pentru usturătoarele sale satire politice, a decedat, miercuri, la vârsta de 78 de ani.
Urmărește
72 afișări
Dramaturgul Harold Pinter, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a decedat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Operele lui Pinter, precum "The Caretaker" şi "The Homecoming", sunt considerate printre cele mai bune piese de teatru scrise în ultima jumătate de secol şi s-au bucurat de un succes tot mai mare, pe măsură ce publicul modern a fost tot mai captivat de textele sale "dark", ale căror subiecte sunt ameninţarea globală şi haosul general.
Pinter, laureat al premiului Nobel pentru literatură în anul 2005, s-a opus cu vehemenţă invaziei Irakului în 2003, declarând că administraţia preşedintelui american George W. Bush seamănă cu regimul nazist şi că fostul prim-ministru britanic, Tony Blair, este un "criminal în masă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Pinter a decedat, miercuri, după o lungă luptă pe care a dus-o cu un cancer. Cea de-a doua lui soţie, Lady Antonia Fraser, a declarat cotidianului britanic The Guardian: "A fost un om mare. A fost un privilegiu pentru mine să trăiesc alături de el timp de 33 de ani. Nu îl voi uita niciodată".
Operele lui Pinter au influenţat o întreagă generaţie de tineri dramaturgi britanici. Criticii au denumit stilul lui Pinter drept un "teatru al nesiguranţei".
Piesele sale au fost frecvent jucate pe scenele teatrelor britanice între 1958 şi 1978. A urmat o "linişte" de 15 ani, după care autorul a revenit cu piesa "Moonlight", care s-a bucurat de un enorm succes.
În 1980, Pinter a fost subiectul unui scandal marital, când, soţia lui, actriţa Vivien Merchant, a cerut divorţul, acuzându-l că are o aventură cu Lady Fraser. Pinter s-a căsătorit cu Fraser în cursul aceluiaşi an. Merchant, starul multor piese scrise de Pinter, a decedat în 1982, din cauza dependenţei de alcool.
În ultimii ani, Pinter a devenit la fel de cunoscut pentru activismul său politic ca pentru creaţia lui dramatică, luptând pentru drepturile omului, dezarmarea nucleară şi luând de multe ori poziţie împotriva politicii externe dusă de ţările Europei Occidentale.
"Crimele comise de Statele Unite în lumea întreagă au fost sistematice, constante, cinice, fără regrete şi perfect pregătite dinainte, dar nimeni nu vorbeşte despre asta", a declarat Pinter.
Pinter a fost şi un scenarist talentat, scenariile sale pentru filmele "Servitorul" (1963) şi "Iubita locotenentului francez" (1981) au avut un mare succes.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe