”Dreptul de a fi uitat”. Google a primit din România 932 de cereri de eliminare din căutări a 4.611 linkuri

Google a primit 932 de cereri din România de eliminare din căutări a 4.611 linkuri, în baza "dreptului de a fi uitat", în conformitate cu decizia recentă a Curţii Europene de Justiţie (CEJ), au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Google România.

Urmărește
1364 afișări
Imaginea articolului ”Dreptul de a fi uitat”. Google a primit din România 932 de cereri de eliminare din căutări a 4.611 linkuri

”Dreptul de a fi uitat”. Google a primit din România 932 de cereri de eliminare din căutări a 4.611 linkuri (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Aceste solicitări din România privind eliminarea unor rezultate din căutările Google au fost primite în perioada 29 mai - 30 iunie, conform reprezentanţilor Google România.

La nivel european, Google a primit 70.000 de solicitări de eliminare din căutări a 267.550 de linkuri, în doar o lună de la lansarea unui site creat special în acest scop, cele mai multe astfel de cereri fiind primite din Franţa, după cum informat, vineri, AFP.

Operatorul celui mai utilizat motor de căutare din lume a înfiinţat site-ul şi o comisie de experţi pe 29 mai, pentru a respecta o decizie a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) conform căreia utilizatorii pot cere Google şi altor motoare de căutare pe internet să şteargă din rezultatele căutărilor online unele link-uri către ştiri, decizii judecătoreşti şi alte documente care conţin informaţii inadecvate, irelevante şi care încalcă dreptul la viaţă privată.

Astfel, Google a publicat pe internet un formular care poate fi accesat de orice persoană din Europa care doreşte să solicite eliminarea anumitor rezultate ce apar pe acest motor de căutare.

Ţările din care au venit cele mai multe astfel de cereri au fost Franţa (14.116), Germania (12.700), Marea Britanie (8.535), Spania (6.176) şi Italia (5.946).

Solicitările au vizat un număr total de 267.550 de linkuri, însă Google a precizat că fiecare astfel de cerere va fi tratată în mod individual.

Şi la acest capitol, al linkurilor solicitate a fi şterse, Franţa se situează pe primul loc, cu 47.927, fiind urmată de Germania (47.014), Marea Britanie (34.597), Italia (23.321) şi Spania (21.564).

Compania Google a precizat că nu va şterge toate aceste linkuri, ci va analiza fiecare cerere în parte şi va decide în funcţie de relevanţa fiecăreia.

"Am început de curând să punem în aplicare cereri de eliminare a unor rezultate din căutări, în conformitate cu decizia Curţii Europene de Justiţie (CEJ). Acesta este un proces nou şi în continuă evoluţie pentru noi. Continuăm să analizăm reacţiile pe care le primim şi, totodată, să colaborăm cu autorităţile de protecţie a datelor şi alte organizaţii pentru a ne conforma deciziei CEJ", a anunţat Google.

Decizia Curţii Europene de Justiţie a fost o surpriză pentru Google şi alte companii de profil aflate în atenţia Uniunii Europene pentru practicile în domeniul respectării vieţii private.

Blocul comunitar vrea să extindă prerogativele autorităţilor de reglementare în domeniul protejării datelor, astfel încât acestea să poată aplica amenzi în cazul nerespectării prevederilor legale.

Dezvăluirile legate de spionarea de către Statele Unite a unor cetăţeni ai UE, inclusiv a unor politicieni, între care cancelarul german Angela Merkel, au sporit atenţia acordată protejării vieţii private.

Directorul general al Google, Larry Page, a avertizat însă că decizia CEJ ar putea încuraja regimurile politice represive să încerce să cenzureze internetul, potrivit unui interviu acordat Financial Times.

Odată cu implementarea deciziei CEJ, Google a eliminat din rezultatele căutărilor articole ale unor instituţii de media, între care s-au numărat BBC şi The Guardian.

După ce şi-a atras acuzaţii de cenzură, Google a început să reintegreze în rezultatele căutărilor unele link-uri pe care le eliminase în numele aşa-numitului "drept de a fi uitat".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici