Drepturile de distribuţie pentru "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", cumpărate de Cinecitta Luce

Drepturile de distribuţie pentru filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, au fost vândute casei Cinecitta Luce din Italia, informează Screendaily International.

Urmărește
145 afișări
Imaginea articolului Drepturile de distribuţie pentru "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", cumpărate de Cinecitta Luce

Regizorul Andrei Ujică (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Filmul "Autobiografia lui Ceauşescu" a avut premiera mondială miercuri, la Festivalul de la Cannes (12 - 23 mai), în afara competiţiei.

Casa Mandragora International se ocupă de drepturile asupra filmului lui Andrei Ujică. "Suntem foarte mândri că am achiziţionat drepturile pentru acest film incredibil, care se alătură valorilor din colecţia noastră", a declarat directorul general al Cinecitta Luce, Luciano Sovena. Preşedintele Mandragora International, Bobby Păunescu, s-a declarat, de asemenea, mulţumit de încheierea contractului.

Andrei Ujică a declarat pentru AFP că a vrut, cu filmul său, să "cunoască omul din spatele personajului istoric" care i-a marcat tinereţea.

"Pentru mult timp el (Nicolae Ceauşescu, n.r.) a fost doar un ecran pe care ne proiectam toată ura faţă de totalitarism. Când apărea la televizor, schimbam postul", îşi aminteşte Ujică, un pasionat de literatură, care a devenit cineast la 40 de ani, mai notează AFP.

Filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" este realizat după vizionarea a circa 1.000 de ore de imagini de arhivă, din care au fost extrase 250, "o muncă titanică", după cum mărturiseşte Ujică. Regizorul spune că volumul "Autobiografia lui Fidel Castro", de Roberto Fuentes, l-a făcut să îşi pună întrebări referitor la natura dictatorilor. Rezultatul este, scrie AFP, un film puternic care, "datorită unui montaj riguros, evită să facă o compilaţie între imaginile de propagandă şi cele anti-Ceauşescu". În filmul lui Ujică, spectatorii pot vedea "un Ceauşescu oficial, dar şi pe cel care trişa la volei".

În film există şi imagini cu cozile interminabile din faţa magazinelor de alimente, în anii '80. Filmul lui Ujică arată anii de glorie ai dictatorului, când Richard Nixon şi Charles De Gaulle au venit la Bucureşti. După aceşti ani începe declinul: inundaţii, cutremur, proiectul unui palat megaloman şi, din când în când, câte o voce critică. În imaginile de protocol, Ujică a găsit fisuri în portretul dictatorului: o lacrimă, un gest necontrolat. "Dictatorul s-a umanizat", a spus Ujică, completând că nu crede în "ideea comodă că dictatorii secolului XX sunt monştri". "Victimele participă uneori la jocul de propagandă şi oportunismul ţine sistemul în viaţă", adaugă acesta.

Andrei Ujică, născut în 1951, la Timişoara, este scriitor, regizor de film şi profesor. El trăieşte din 1981 în Germania. A studiat literatura la Timişoara, la Bucureşti şi apoi la Heidelberg. În anii '70 a colaborat cu Şerban Foarţă la compunerea versurilor pentru formaţia Phoenix. În 1990 îşi începe primul proiect cinematografic, "Videograme dintr-o Revoluţie", în colaborare cu Harun Farocki. Filmul, a cărui premieră a avut loc în 1992, a devenit un punct de referinţă cu privire la relaţiile dintre media şi puterea politică în Europa sfârşitului de eră comunistă.

Din 2001, Andrei Ujică predă cinematografia la Universitatea Naţională din Karlsruhe, iar din 2002 este director al institutului pentru film ZKM. Filmografia sa mai cuprinde documentarul "Rupt de prezent/ Out of the Present", povestea cosmonautului rus Sergei Krikalev, aflat pe staţia spaţială MIR pentru zece luni, timp în care se destramă Uniunea Sovietică - şi "Cantitate necunoscută/ Unknown Quantity" (2005) - experiment multimedia pornind de la conversaţii între Paul Virilio, arheolog media şi filosof, şi Svetlana Alexievich, jurnalistă rusă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici