Video Ducu Bertzi despre Pittiş: Un asemenea om nu avea voie să plece dintre noi

Artsitul Ducu Bertzi a declarat că, prin moartea lui Florian Pittiş, a "pierdut un mare prieten şi un om adevărat".

Urmărește
4 afișări

"Eu am sperat tot timpul într-o minune", a spus Ducu Bertzi, adăugând că, dacă se fac minuni pe lumea asta, "în cazul lui Florian Pittiş trebuia făcută o minune".

"Un asemenea om nu avea voie să plece dintre noi", a mai declarat artistul.

"Am fost cu el până în ultimul moment, am avut spectacol împreună pe 14 iulie şi am făcut tot posibilul ca lumea să nu ştie că nu se simte bine. Nu-i puteam spune să nu mai facă spectacole, să nu mai vină în faţa oamenilor şi să facă extraordinar meseria cu care a fost hărăzit", a mai spus Ducu Bertzi.

La rândul său, muzicianul Berti Barbera s-a declarat "şocat" la aflarea morţii prietenului său Florian Pittiş şi a spus că muzica şi cultura româneşti au pierdut un om foarte important.

"Se mai duce un prieten. Nu mai vreau, nu pot să-mi imaginez aşa ceva. Sunt de 17 ani prieten cu Moţu. El nu are cum să dispară. Nu pot decât să mi-l imaginez în continuare fumând Carpaţi şi dându-se pe net", a declarat Berti Barbera.

"A însemnat foarte mult pentru noi. Nu-mi pot imagina ca nu mai este", a încheiat Barbera.

Actorul şi regizorul Gelu Colceag, care l-a întâlnit pentru prima dată pe Florian Pittiş în urmă cu 45 de ani, îl ştia ca pe un "un om de un optimism şi o tinereţe extraordinare" şi ca pe un artist " de la care puteai tot timpul să afli ceva nou".

"Ne-am cunoscut în 1962. Eu aveam un rolişor, de copil, într-un spectacol pe care-l monta Lucian Pintilie, la Teatrul Bulandra, "Cezar şi Cleopatra". Moţu Pittiş făcea figuraţie. Era elev. Se pregătea să dea la Institut. Iată că ne ştim de 45 de ani", a declarat Gelu Colceag.

"Când am intrat în Institut (de Artă Teatrală şi Cinematografică - n.r), ca student în anul I, el era în anul IV şi l-am avut ca model. Când am început să joc la Bulandra, l-am luat ca model, ca actor, dar şi ca om. M-a luat sub oblăduirea lui în Teatrul Bulandra şi am jucat într-un spectacol care a făcut un lung şir de reprezentaţii, "Cum se numeau cei patru Beatles". În ultima perioadă, am fost legaţi foarte tare. Ne vedeam destul de des, ne întâlneam, vorbeam, comunicam, îmbătrâneam împreună. E o mare durere şi o mare pierdere pentru cultura română - pentru că Moţu Pittiş avea multiple preocupări, nu numai teatrale, ci şi radiofonice. Era şi un foarte bun cunoscător al muzicii, un enciclopedist din punctul acesta de vedere".

Gelu Colceag îşi va aduce aminte întotdeauna de o vorbă simplă a lui Florian Pittiş: "De fiecare dată când mi se întâmpla mie sau i se întâmpla lui ceva rău spunea: "Las' că trece". La orice formă de compasiune, răspundea cu aceste cuvinte".

"Mi-a fost ca un frate mai mare. Deplâng lucrurile ca în familie", a încheiat Gelu Colceag.

Maria Ţoghină, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, a declarat că dispariţia lui Florian Pittiş a "îndoliat şi îndurerat" toţi angajaţii postului public de radiodifuziune.

"Florian Pittiş a condus, în ultimii ani, cel mai inovator post de radio din România, Radio3net, pe care l-a iubit ca pe propriul copil şi căruia i-a dăruit ultimul său gând", a spus Maria Ţoghină, ea adăugând că, prin dispariţia artistului, s-a pierdut "un spirit tânăr, revoluţionar, pe care ne bazam pentru a reforma radioul".

"Este o pierdere ireversibilă", a mai spus Maria Ţoghină, care a ţinut să transmită "familiei, colegilor şi prietenilor lui Moţu Pittiş", "condoleanţele şi regretele" sale cele mai sincere.

Preşedintele-director general al SRR a spus că încă nu a luat legătura cu soţia lui Florian Pittiş pentru a vedea ce s-a hotărât cu privire la data şi locul unde va avea loc înmormântarea, însă a precizat: "Aşa cum l-am cunoscut şi cum am cunsocut-o pe soţia sa, cred că vor prefera să aibă parte de linişte".

"Un suflet extraordinar, un om inteligent, cultivat, un mare artist", astfel l-a descris Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra, pe Florian Pittiş.

"Mi-a fost un foarte apropiat prieten. Am avut o relaţie foarte specială cu Moţu, de ani de zile. Am avut multe, multe lucruri în comun", a declarat Alexandru Darie.

"Era un suflet extraordinar, un om inteligent, cultivat, un mare artist. Relaţia noastră a fost extrem de apropiată", a adăugat directorul Teatrului Bulandra.

Şi preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a ţinut să-şi exprime regretul faţă de moartea actorului şi muzicianului Florian Pittiş.

"A luptat pentru libertatea tinerilor, în felul său", iar, prin moartea acestuia, cultura românească a pierdut "un mare om şi un mare artist".

"Florian Pittiş a luptat pentru libertatea tinerilor, în felul său, atât înainte de Revoluţia din 1989, cât şi după acest moment. Ştiu asta pentru că facem parte din aceeaşi generaţie", a declarat Nicolae Văcăroiu.

Preşedintele Senatului a ţinut să precizeze că, prin moartea lui Florian Pittiş, "cultura românească şi societatea în ansamblu au pierdut un mare om şi un mare artist".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici