- Home
- Cultură-Media
- VIENA, (08.09.2009, 14:53)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
După Klimt, muzeele austriece ar putea restitui un Vermeer
La trei ani de la spectaculoasa restituire a cinci tablouri de Klimt furate de nazişti, Kunsthistorisches Museum (KHM) din Viena "se teme" pentru o capodoperă de Vermeer, în timp ce provenienţa altor tablouri din muzeele vieneze rămâne învăluită în mister.
Urmărește
293 afișări
"Arta picturii", pictura-testament a maestrului flamand
Ministerul Culturii din Austria a recunoscut în acest weekend că a primit o cerere de restituire pentru "Arta picturii", pictura-testament a maestrului flamand. Acest tablou de Johannes Vermeer (1632 - 1675) este expus din 1946 în prestigiosul muzeu KHM.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Avionul Azerbaijan Airlines prăbuşit în Kazahstan: Acuzaţii de doborâre cu rachetă rusească dar Kremlinul refuză să mai ofere informaţii
-
Zeci de persoane au murit după ce o barcă s-a scufundat în Marea Mediterană
-
Marcel Ciolacu: Guvernul României este solidar cu poporul azer
Pictura a fost cumpărată în 1940 de Adolf Hitler pentru "Muzeul Führer-ului" pe care intenţiona să îl construiască în oraşul lui natal Linz, în nordul Austriei.
"Restituirea lui ar fi o pierdere dureroasă. Este vorba de o piesă absolut incomparabilă", a declarat directoarea KHM, Sabine Haag, care consideră "foarte prematură" o astfel de ipoteză.
În virtutea unei legi adoptate în 1998, Austria a restituit aproximativ 10.000 de opere de artă furate în timpul celui de-Al Treilea Reich, la care a fost anexată în 1938.
Cel mai recent exemplu este cel al Muzeului din Linz, care a restituit în luna aprilie un tablou al maestrului Gustav Klimt moştenitorului unei familii de evrei, jefuită de regimul nazist. La fel a procedat şi Muzeul Belvedere din Viena în cazul a cinci pânze semnate de Klimt, în anul 2006.
Cazul tabloului de Vermeer pare să fie discutabil. Tabloul, aflat în proprietatea conţilor austrieci din familia Czernin, încă din secolul al XIX-lea, a fost vândut dictatorului nazist de către Jaromir Czernin, pentru 1,65 milioane de mărci germane din vremea celui de-al Treilea Reich.
Cererile de restituire formulate până în anii 1960 de către familia Czernin au fost respinse pe motiv că vânzarea s-a bazat pe voinţa părţilor şi la un preţ corect.
Însă, potrivit unei noi expertize comandată de familia nobiliară austriacă, această vânzare a fost una forţată.
Căsătorit cu o femeie de origine evreică şi fiind ginerele lui Kurt von Schuschnigg, dictatorul austriac aflat la putere între 1934 şi 1938 şi destituit de către nazişti, Jaromir Czernin "a fost obligat să îl vândă, pentru a asigura traiul familiei sale", potrivit avocatului moştenitorilor, Andreas Theiss.
Totuşi, la o primă examinare a acestei expertize furnizată de familie "nu lasă să se întrevadă niciun element nou", a relevat, luni, pentru jurnalul Der Standard, Eva Blimlinger, responsabil ştiinţific al Comisiei austriece însărcinată cu stabilirea provenienţei operelor de artă.
Potrivit deputatului Wolfgang Zinggl, unul dintre promotorii legii de restituire a tablourilor din Austria, "acest caz riscă să oculteze dosare mult mai evidente, care au început a fi cercetate deja mult prea târziu".
Deputatul austriac se referă la Muzeul Leopold din Viena, care expune mai mult de zece pânze suspecte, dintre care şapte ale pictorului Egon Schiele, considerate de mulţi ani de către Comunitatea israelită din Austria ca fiind opere furate.
Spre deosebire de majoritatea celorlalte muzee austriece, acest muzeu se bucură de un statut privat special şi nu intră direct sub incidenţa legii din 1998.
"În ceea ce priveşte colecţiile publice, muzeele urmează fără să conteste şi cu rapiditate, recomandările Comisiei", a explicat Wolfgang Zinggl.
Această Comisie, ale cărei recomandări sunt urmate de către statul austriac, analizează sistematic originea tuturor obiectelor de artă intrate în colecţiile publice, după anexarea Austriei la cel de-Al Treilea Reich.
În 2006, statul austriac nu a fost în măsură să răscumpere tablourile semnate de Klimt, printre care s-a aflat celebrul portret al Adelei Bloch-Bauer, realizat în 1907, revândut de moştenitori pentru suma record de 135 de milioane de dolari.
Specialiştii consideră că acest preţ ar putea fi atins cu uşurinţă şi de "Arta picturii", cu atât mai mult cu cât în prezent nu mai există în lume decât 40 de tablouri de Vermeer.
În 2004, un tablou semnat de maestrul flamand în format mic s-a vândut cu peste 24 de milioane de euro la o licitaţie organizată de casa Sotheby's.
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Muzeul Prado va expune virtual tablouri celebre
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe