Durata de protecţie a drepturilor de autor ar putea ajunge la 95 de ani

Artiştii interpreţi sau executanţi, precum actorii sau cântăreţii, ar putea beneficia de venituri din drepturile de protecţie a operelor lor o perioadă mai mare de timp, dacă va fi aprobată propunerea Comisiei Europene, care a cerut prelungirea duratei de protecţie de la 50 la 95 de ani.

Urmărește
67 afișări
Imaginea articolului Durata de protecţie a drepturilor de autor ar putea ajunge la 95 de ani

Durata de protecţie a drepturilor de autor ar putea ajunge la 95 de ani

Potrivit Legii 329 din 2006 privind drepturile de autor, care a modificat Legea nr. 8/1996 şi reglementează domeniul în România, prin artişti interpreţi sau executanţi se înţelege: "actorii, cântăreţii, muzicienii, dansatorii şi alte persoane care prezintă, cântă, dansează, recită, declamă, joacă, interpretează, regizează, dirijează ori execută în orice altă modalitate o operă literară sau artistică, un spectacol de orice fel, inclusiv folcloric, de varietăţi, de circ ori de marionete".

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, două iniţiative în domeniul drepturilor de autor, potrivit site-ului acesteia.

Prima propunere vizează alinierea perioadei de protecţie a drepturilor artiştilor interpreţi şi ale executanţilor la cea a drepturilor autorilor, pentru a compensa astfel pierderile de venituri cu care se confruntă artiştii şi executanţii la sfârşitul vieţii.

În al doilea rând, Comisia propune o armonizare completă a duratei drepturilor de autor care se aplică compoziţiilor muzicale scrise de mai multe persoane.

Cele două iniţiative prevăd o dozare unică a măsurilor sociale, economice şi culturale, astfel încât Europa să rămână un loc propice creaţiei culturale în sectoarele divertismentului şi ale cunoaşterii.

Propunerea prevede prelungirea duratei de protecţie a operelor înregistrate şi a înregistrării propriu-zise de la 50 la 95 ani.

De prelungirea acestei durate ar beneficia artiştii interpreţi sau executanţii, care ar putea câştiga, astfel, bani mai mult timp.

O perioadă de 95 de ani ar compensa pierderile de venit suportate de aceştia când ating vârsta de 70 de ani, moment în care primele lor execuţii înregistrate la vârsta de 20 de ani trec în domeniul public.

De asemenea, şi casele de producţie ar putea beneficia de pe urma acestei prelungiri, întrucât prevederea ar genera venituri suplimentare din vânzarea înregistrărilor în magazine sau pe internet.

Mai mult decât atât, în cazul compoziţiilor muzicale la care au contribuit mai mulţi autori, Comisia propune o metodă de calcul uniformă a duratei de protecţie.

Regula propusă prevede ca durata de protecţie a unei compoziţii muzicale să expire la 70 de ani după decesul ultimului autor în viaţă, fie că este vorba de textier sau de compozitor.

Charlie McCreevy, comisarul însărcinat cu piaţa internă şi serviciile, a declarat: "Măsurile adoptate astăzi (miercuri, n.r.) în materie de drepturi de autor ar trebui să sublinizeze perspectiva noastră globală în materie de proprietate intelectuală. Propunerea de a prelungi durata de protecţie are o componentă net socială, iar cartea verde este ancorată profund în contextul general al cunoaşterii şi societăţii".

El a adăugat că se angajează să depună "toate eforturile necesare pentru a garanta un venit decent artiştilor interpreţi sau executanţilor, precum şi menţinerea unei industrii europene a muzicii în anii care vin".

Tot miercuri, Comisia Europeană a anunţat că un creator de muzică - compozitor sau cântăreţ - va putea să îşi aleagă organismul care îi va colecta drepturile de autor la nivel mondial, organism care va putea fi altul decât societatea din ţara natală.

Acest lucru va permite ca, în viitor, societăţile de gestiune a drepturilor autorilor europeni să concureze în termeni de "calitatea serviciilor" şi de "cheltuieli administrative".

"Această decizie va avea un efect pozitiv asupra diversităţii culturale", a spus comisarul pentru concurenţă Neelie Kroes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici