- Home
- Cultură-Media
- BRAŞOV, (01.08.2013, 13:48)
- Mihaela Gradinaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Duşa către jurnalişti: Citiţi legea, să nu mai vorbiţi prostii. Comentariile cu OZN-uri nu-şi au locul
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, joi, la Braşov, când a fost întrebat despre survolările neautorizate ale spaţiului aerian al României, că jurnaliştii ar trebui să studieze legea şi să nu mai vorbească "prostii", despre "OZN-uri şi alte chetiunii care nu-şi au locul".
Urmărește
578 afișări
Mircea Duşa (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Întrebat de jurnalişti despre survolările neautorizate ale spaţiului aerian românesc, ministrul s-a arătat deranjat de întrebare.
"Aveţi dumneavoastră o problemă?", a întrebat-o ministrul pe jurnalista care i-a adresat întrebarea, apoi le-a recomandat ziariştilor să citească Legea 256/2001, ca să nu mai vorbească "prostii", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Dacă vă întoarceţi la lege şi o studiaţi, ca să nu mai vorbiţi prostii, o să vedeţi că este o anumită procedură de identificare a navelor. În momentul în care o navă se apropie de spaţiul aerian al NATO sau al UE, este contactată prin sisteme radio, dacă nu se răspunde, automat se ridică avioanele de vânătoare care au misiunea de a identifica nava, de a o sprijini dacă are o defecţiune şi este atenţionată şi se însoţeşte până iese din spaţiul nostru aerian", a spus ministrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
-
Un cablu electric submarin care leagă Estonia şi Finlanda s-a defectat. Nu este exclus un sabotaj
El a a făcut referire la Legea 256/2001 în legătură cu modul de acţiune împotriva aeronavelor care nu se identifică sau care nu au autorizaţie de survolare a spaţiului aerian al României.
"Trebuie să mai fac câteva precizări. În primul rând, România este stat al UE şi graniţa României este graniţă a NATO şi a UE şi noi avem datoria să apărăm aceste graniţe, să supraveghem graniţele atât aerian, terestru, cât şi maritim. Trebuie să mai ştiţi că este un sistem integrat de supraveghere aerian, la nivelul UE şi NATO. La nivelul UE, organismul care gestionează acest domeniu este Eurocontrolul, iar la nivel NATO instituţia care coordonează se află în Spania. Orice informaţie legată de survol spre spaţiul aerian se duce automat către cele două organisme şi de acolo se dă comanda de intervenţie", a mai spus Duşa.
El i-a apostrofat pe jurnalişti, spunându-le: "Dacă aţi avut ieri ce comenta şi să vobiţi de OZN-uri şi de alte chestiuni care nu-şi au locul, îmi pare foarte rău. Când vorbim de aparate neidentificate, sunt acele aparate care nu se identifică atunci când li se solicită de către turnurile de control".
Jurnaliştii i-au cerut ministrului să-şi retragă insulta, el spunând că îşi retrage remarca.
Întrebat când a avut loc ultima pătrundere neautorizată în spaţiul aerian românesc, Duşa a spus că s-a întâmplat "ieri dimineaţă sau acum două nopţi".
"M-aţi întrebat şi ieri la Piteşti când a existat o intenţie de a ajunge în spaţiul de supraveghere aerian al României şi v-am spus că ieri dimineaţă sau acum două nopţi. S-au apropiat două avionae de spaţiul românesc, n-au răspuns la apelurile radio şi au fost ridicate două MiG-uri care le-au condus în afara spaţiului. OZN-uri mai puţin", a adăugat ministrul Apărării.
Mircea Duşă a participat, joi, în Piaţa Sfatului din Braşov, la ceremonia de avansare şi absolvire a promoţiei "Aurel Vlaicu - 100" de la Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă".
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, miercuri, la Piteşti, că este necesară achiziţionarea de avioane F 16 deoarece aproape zilnic spaţiul aerian al ţării este forţat de aparate de zbor "care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol", ultima intervenţie fiind în noaptea de luni spre marţi.
"Să ştiţi că este foarte necesar să achiziţionăm avioanele pentru că aproape zilnic spaţiul aerian al ţării este forţat, probabil n-ar trebui să vă spun asta, de avioane care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol şi în acel moment suntem nevoiţi să ridicăm în aer avioanele de vânătoare cu procedurile de somare pentru că acele avioane să iasă din spaţiul de survol al ţării", afirma Mircea Duşa.
El susţinea că aceste lucruri de întâmplă "destul de des" şi se folosesc, în momentul de faţă, de MIG-urile din dotare.
"Ieri noapte (n.r. - în noaptea de luni spre marţi) s-a întâmplat ultima oară, sunt detalii care nu pot fi făcute publice. Sunt tot felul de situaţii când noi, pe procedurile internaţionale şi europene pe care le avem pe această speţă, acţionăm, dar nu vă pot spune dacă am acţionat în forţă", spunea ministrul Mircea Duşa.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump ar dori expansiunea SUA: Canada, Groenlanda și Canalul Panama se află în vizorul președintelui american
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Autoritățile raportează 29 de supraviețuitori și 38 de morți în urma prăbușirii unui avion în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe