- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (10.10.2013, 17:28)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Edith Piaf, "Vocea" cântecului francez, comemorată la Paris, la 50 de ani de la deces - FOTO
Fanii cântăreţei Edith Piaf comemorează, joi, la Paris, împlinirea a 50 de ani de la moartea legendarei artiste franceze, interpreta celebrului cântec "La vie en rose", care şi-a început cariera pe pavajul cartierului parizian Belleville şi a reuşit să ajungă pe culmile industriei muzicale.
Urmărește
801 afișări
Edith Piaf, "Vocea" cântecului francez, comemorată la Paris, la 50 de ani de la deces
Biserica Catolică, care a refuzat în epocă să organizeze funeralii religioase pentru Edith Piaf, supranumită "La Môme", decedată pe 10 octombrie 1963, la vârsta de 47 de ani, va organiza o slujbă religioasă, joi, la ora 15.00 GMT, la biserica Saint-Jean Baptiste, în cartierul Belleville, unde celebra cântăreaţă s-a născut şi a fost apoi abandonată de mama ei, informează AFP.
Ecrane uriaşe şi boxe de mari dimensiuni au fost amplasate în jurul bisericii în care cântăreaţa a fost botezată, pentru a permite unui număr cât mai mare de fani să urmărească o slujbă care marchează debutul a patru zile de comemorări într-un cartier rămas industrial până în zilele noastre.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu s-a plimbat în avioanele închiriate de Nordis
-
O ţară din UE interzice mamele surogat. Ce sancţiuni ar putea primi cei care nu se conformează
-
Kim Jong-Un îndeamnă armata Coreei de Nord să se pregătească de război
-
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis. Ciolacu, alături de fiul său, ar fi mers la Marele Premiu de Formula 1 al Principatului Monaco
Cu puţin timp înainte de această slujbă religioasă va avea loc un marş, organizat în linişte, de la cimitirul parizian Père Lachaise, unde a fost înmormântată cântăreaţa, până în cartierul Belleville.
Pe faţada casei de la numărul 72 de pe strada Belleville poate fi citită următoarea inscripţie: "Pe scările acestei case s-a născut, pe 19 decembrie 1915, Edith Piaf, a cărei voce, mai târziu, a uluit lumea".
Edith Giovanna Gassion s-a născut în realitate în maternitatea unui spital aflat în apropiere.
Cotidianul Vaticanului, L'Osservatore Romano, subliniase la scurt timp după moartea cântăreţei faptul că Edith Piaf a trăit "în păcat, în ochii tuturor" şi că artista era "simbolul unei fericiri artificiale".
Eternă naivă şi sentimentală, artista franceză şi-a petrecut întreaga viaţă - scurtă - cântând despre iubire şi trăind pentru iubire, fiind considerată o veritabilă "devoratoare" de bărbaţi şi nu întotdeauna tandră cu femeile.
Prima cântăreaţă franceză care a cucerit America, cunoscută în lumea întreagă cu piesa "La vie en rose", Edith Piaf a captivat publicul. Prin vocea ei, dar şi pentru intensitatea ei, evidenţiate prin economia de mijloace de pe scenă: un gest simplu pentru fiecare cântec, o mică rochie neagră şi un con de lumină fixat asupra ei.
Marea iubire din viaţa ei a fost pugilistul Marcel Cerdan, decedat în mod tragic într-un accident de avion în 1949, atunci când acesta urma să vină să locuiască cu ea la New York. Pentru el, Edith Piaf a compus, cu puţin timp înainte, versurile prevestitoare ale cântecului "Hymne à l'amour".
"Edith Piaf a pulverizat toate recordurile: de seducţie, de aventuri, de suferinţe, de nebunie, de provocări şi de derive", scrie Robert Belleret în biografia sa recent lansată "Piaf, un mythe français".
Această descriere poate fi considerată un fel de revanşă pentru artista franceză, foarte scundă şi subţire (avea o înălţime de doar 147 centimentri), terorizată de singurătate şi care spunea că nu îi place felul în care arată.
Deşi viaţa ei personală şi profesională a fost presărată cu încercări şi tragedii (decesul fiicei sale Marcelle la vârsta de doi ani, al mamei sale într-un şanţ, după o supradoză), Editf Piaf a dezvoltat în paralel o personalitate marcată de "pasiunea pentru atitudinile caraghioase, pentru fantezie şi un umor coroziv extraordinar".
"Avea un limbaj de birjar, capricii incredibile şi dădea tuturor ordine cu multă autoritate", precizează biograful ei.
Considerată un monument al cântecului francez şi "star rock" înainte de apariţia acestui termen, Edith Piaf a murit din cauza unei hemoragii interne, în sudul Franţei, pe 10 octombrie 1963, epuizată de adicţii, de intervenţii chirurgicale dificile şi de o poliartrită reumatoidă severă.
Funeraliile religioase i-au fost refuzate de Biserică, întrucât cântăreaţa se recăsătorise. Zeci de mii de admiratori i-au însoţit sicriul până la cimitirul Père-Lachaise. Această pasiune a maselor populare nu a scăzut nici astăzi pentru această interpretă de geniu care şi-a pus uneori în umbră celelalte talente ale sale: compozitoare aproape necunoscută, Edith Piaf a compus 80 de cântece, inclusiv "La vie en rose" şi "L'hymne à l'amour".
Edith Piaf este o veritabilă legendă culturală a Franţei, iar piesele ei sunt cântate şi în zilele noastre pe străzile din Paris.
Cântăreaţa franceză Edith Piaf (1915 - 1963) a consacrat genul şansonetă. Numele adevărat al artistei era Édith Gassion, însă şi-a luat pseudonimul "Piaf" (în argoul parizian înseamnă "vrabie") cu ocazia debutului, în anul 1935. Înzestrată cu o voce capabilă de nuanţe infinite şi plină de dramatism, Édith Piaf a anticipat cu un deceniu sensul de rebeliune şi nelinişte care-i va caracteriza pe artiştii intelectuali de pe "Rive gauche", din care vor face parte Juliette Greco, Boris Vian, Roger Vadim.
Edith Piaf a interpretat şi roluri în câteva filme, dar succesul său s-a datorat în special cântecelor rămase nemuritoare, ca "Milord", "Hymne à l'amour", "Les amants d'un jour", "La vie en rose". După o perioadă de depresie, provocată de moartea iubitului său, pugilistul Marcel Cerdan, cântăreaţa a devenit celebră pe plan mondial, graţie cântecului "Non, je ne regrette rien".
O serie întreagă de reprezentanţi celebri ai genului muzical, precum Yves Montand, Charles Aznavour, Eddie Constantine, Georges Moustaki, au fost descoperiţi şi lansaţi de Edith Piaf.
Viaţa ei a fost subiectul filmului "La vie en rose/ La môme", regizat de Olivier Dahan în 2007, care i-a adus franţuzoaicei Marion Cotillard, în anul următor, premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă.
Citește pe alephnews.ro: Ungaria critică aprobarea lui Joe Biden pentru ca Ucraina să lovească Rusia cu arme americane. Szijjártó: „E un ultim atac asupra noii realități”
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin a avertizat că va ataca NATO dacă Ucraina folosește rachete occidentale. Cum este afectată România de decizia administrației Biden
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Am aflat primii 4 concurenți de la Survivor România 2025! Acuzații grave la adresa Kanal D: „A tras sforile!” Detalii picante
CANCAN.RO
Dintr-o firmă de apartament, „nepotul” lui Nicolae Ciucă a împușcat contracte-mamut la Ministerul Apărării! Imagini în premieră cu descurcărețul rezervist și garajul lui de lux
GANDUL.RO
Marian Vanghelie scapă de condamnarea de 11 ani. Magistrații au amânat procesul pentru 7 februarie 2025. Faptele se prescriu pe 17 decembrie 2024
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe