Einstein, prezentat în ipostaze diferite într-o expoziţie online. Cui îi trimitea savantul scrisori de dragoste

Documente private, gânduri intime, celebra ecuaţie ""E=mc2" scrisă de mână şi scrisori secrete către o amantă se numără printre numeroasele obiecte care au aparţinut savantului Albert Einstein (1879-1955) ce vor fi prezentate într-o expoziţie online.

Urmărește
549 afișări
Imaginea articolului Einstein, prezentat în ipostaze diferite într-o expoziţie online. Cui îi trimitea savantul scrisori de dragoste

Albert Einstein (Imagine: Mediafax foto/AFP)

La 57 de ani de la moartea celebrului fizician recompensat cu premiul Nobel, Universitatea ebraică din Ierusalim a lansat, luni, o versiune îmbunătăţită a site-ului ei (alberteinstein.info) consacrat arhivelor lui Albert Einstein, care va permite publicului să consulte peste 80.000 de documente.

Albert Einstein, care a fost unul dintre fondatorii prestigioasei universităţi israeliene, şi-a lăsat prin testament toate documentele acestei instituţii.

Printre obiectele care vor atrage cu siguranţă atenţia publicului se află un foarte rar manuscris care conţine formula propusă de autorul teoriei relativităţii în anul 1905, E=mc2, în care energia (E) este obţinută prin înmulţirea masei (m) cu pătratul vitezei luminii în vid (c).

După ce vor fi publicate, aproximativ 24 de scrisori de dragoste trimise de savant femeii care urma să îi devină cea de-a doua soţie - ce au fost însă scrise în timp ce acesta era căsătorit cu prima soţie - ar putea să atragă interesul curioşilor. Einstein a avut mulţi ani o aventură cu verişoara lui, Elsa Einstein, înainte de a divorţa de prima lui soţie, Mileva Maric, şi de a se recăsători, în 1919.

La fel de interesantă pentru public poate fi o propunere idealistă făcută de Einstein în 1930, prin care acesta cerea organizarea unui "consiliu secret" între evrei şi arabi, care să aducă pacea în Orientul Mijlociu. Einstein a trimis această scrisoare în limba germană ziarului de limbă arabă Falastin, propunând înfiinţarea unui consiliu cu opt membri - un medic, un jurist, un sindicalist şi un cleric pentru fiecare parte -, care să se întâlnească săptămânal, cu scopul de a pune capăt conflictului dintre evrei şi arabi în Palestina, controlată pe atunci de imperiul britanic.

"Deşi acest consiliu secret nu va avea o autoritate fixată, el va conduce totuşi, în final, la un stat în care diferenţele vor fi eliminate gradual. Acest consiliu se va ridica deasupra politicii cotidiene", scria Einstein în acea scrisoare.

În prezent, doar o mică parte din documentele datând dinainte de 1923, când Einstein avea 44 de ani, sunt disponibile. Pe măsură ce documentele vor fi scanate, cele mai multe fiind scrise în germană, limba maternă a savantului, universitatea israeliană va publica traducerile acestora în limba engleză.

Celebrul om de ştiinţă, care a părăsit Germania nazistă pentru a se muta în Statele Unite, a fost un susţinător fervent al comunităţii evreieşti din Palestina. El a avut însă păreri împărţite în legătură cu noul stat Israel, înfiinţat după războiul din 1948 din acea regiune. În 1952, el a refuzat o ofertă prin care i s-a propus să devină preşedinte al Israelului.

Albert Einstein a publicat, în 1905, teoria relativităţii restrânse, completată în 1915 cu teoria relativităţii generalizate, în care a afirmat că timpul accelerează sau încetineşte în funcţie de viteza de deplasare a unui obiect în spaţiu, relativ la poziţia unui alt obiect. Teoria relativităţii a lui Einstein se află la originea a numeroase romane science-fiction, care pun accentul pe distorsiunea timpului şi a spaţiului.

Albert Einstein a fost recompensat în 1921 cu premiul Nobel pentru fizică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici