"Eisenstein şi Meyerhold", la Seara de film de la ICR

Documentarul rus "Eisenstein şi Meyerhold", de Galina Evtuşenko, ce urma să fie proiectat, marţi seară, la Festivalul Filmului European, dar a fost înlocuit cu o altă producţie, va fi prezentat la Seara de film de la Institutul Cultural Român (ICR), potrivit reprezentanţilor institutului.

Urmărește
62 afișări
Imaginea articolului "Eisenstein şi Meyerhold", la Seara de film de la ICR

Meyerhold

"Eisenstein şi Meyerhold: un dublu portret în interiorul unei epoci" urma să fie proiectat marţi, la Muzeul Ţăranului Român (MŢR), la Seara de film rus din cadrul Festivalului Filmului European, care se desfăşoară la Bucureşti între 7 şi 17 mai.

Reprezentanţii ICR, organizatorii festivalului, au anunţat, însă, că acest film va fi înlocuit cu un alt documentar - "Slava Rusa", în regia lui Tofik Shahverdiev -, dar va fi proiectat în schimb în programul lunar Seara de film al institutului.

Seara de film rus a fost organizată cu ocazia prezentării, în premieră, în Festivalul Filmului European a cinematografiei ruse.

Au fost proiectate, marţi seară, la Muzeul Ţăranului Român:

 "Ultima haltă", de Galina Evtuşenko şi Lev Grishin

"Slava Rusa", în regia lui Tofik Shahverdiev

"Clocot", în regia Tatyanei Firsova, în prezenţa regizoarei

Pelicula "Clocot" spune o poveste de dragoste între un student şi o femeie măritată. Acţiunea filmului se petrece la Moscova, dar pentru că filmarea peliculei ar fi costat prea mult acolo, regizoarea a realizat filmul la Odesa şi a trebuit să mascheze elemente precum numele străzilor şi numerele maşinilor, turnarea fiind astfel însoţită de o serie de evenimente amuzante, a declarat pentru MEDIAFAX Ştefana Mărmureanu, din partea ICR.

Regizoarea Galina Evtuşenko, care nu a putut ajunge la Bucureşti, a fost, în schimb, prezentă în festival cu documentarul "Ultima haltă", ce repovesteşte ultimul proiect al scriitorului rus Lev Nikolaevici Tolstoi, care a murit pe neaşteptate la începutul lunii noiembrie 1910, într-o mică gară de provincie din Astapovo, fără să se ştie unde urma să plece.

Documentarul "Slava Rusă", adus în Festivalul Filmului European de Fundaţia Dostoievsky - Fundaţia Culturală Est-Vest, este o frescă a vieţii lipovenilor din localitatea cu acelaşi nume. Regizorul Tofik Shahverdiev a petrecut acolo trei zile, timp în care a realizat acest film, căruia probabil îi vor urma alte două, cu acelaşi subiect, potrivit Elenei Loghinovschi. Regizorul a mai vizitat şi alte două localităţi din zonă, tot cu comunităţi de lipoveni. Costurile deplasării sale şi cheltuielile pentru filmare au fost suportate de Comunitatea Ruşilor Lipoveni.

Asociaţia a mai prezentat şi o expoziţie de icoane, semnate de Serghei Mitre, şi una de fotografii, realizate de Jan H. Mysjkin, marţi, la MŢR, unde cinefilii veniţi la festival, care au umplut sala de proiecţii a muzeului, au fost serviţi cu ceai dintr-un samovar.

Ştefana Mărmureanu a mai declarat pentru MEDIAFAX că filmul rus se va regăsi şi în programul ediţiei viitoare a Festivalului Filmului European, după ce anul acesta a fost introdus în premieră. De altfel, ICR va invita în fiecare an o ţară care nu este membră UE să prezinte o selecţie de filme, aşa cum, la ediţia din 2008, a fost invitată Elveţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici