Emisia postului Antena 1, suspendată timp de 10 minute, din cauza înregistrării cu Emil Boc nud. OTV, amendat că a preluat imaginile

CNA a decis, joi, să suspende emisia postului Antena 1 pentru o durată de 10 minute, în intervalul 19.00-19.10, din cauza emisiunii "Un show păcătos", unde a fost difuzată o înregistrare în care Emil Boc apare nud, Consiliul considerând că imaginile i-au încălcat viaţa privată a fostului premier.

Urmărește
7813 afișări
Imaginea articolului Emisia postului Antena 1, suspendată timp de 10 minute, din cauza înregistrării cu Emil Boc nud. OTV, amendat că a preluat imaginile

Emisia postului Antena 1, suspendată timp de 10 minute, din cauza înregistrării cu Emil Boc nud

Sancţiunea de întrerupere a emisiei Antena 1 timp de 10 minute a fost propusă de Ioan Onisei, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Narcisa Iorga (membru CNA), şi a fost votată în unanimitate de membrii Consiliului.

Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului", dar şi pentru încălcarea articolului 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine".

De asemenea, CNA a considerat că Antena 1 a încălcat şi articolul 32, alineatele 1 şi 2 din Cod - "Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor" şi "Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată", articolul 33, alineatul 1 din Cod - "Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei" şi articolul 34, alineatul 1 din Cod - "Orice persoană are dreptul la propria imagine".

Potrivit legislaţiei audiovizualului, în cele 10 minute cât va fi întreruptă emisia Antena 1, pe post va fi difuzat un text pe care CNA îl va redacta şi în care va explica publicului de ce a luat această decizie şi ce puncte ale legislaţiei au fost încălcate de televiziune prin difuzarea înregistrării în care Emil Boc apare nud.

CNA nu a stabilit încă ziua în care Antena 1 trebuie să îşi întrerupă emisia pentru 10 minute, în intervalul 19.00-19.10, însă foarte probabil acest lucru se va întâmpla vineri.

Aceasta nu este pentru prima dată când Antena 1 va avea emisia oprită pentru 10 minute. În anul 2010, emisia televiziunii a mai fost suspendată de CNA, timp de 10 minute, din cauza emisiunii "Acces Direct", prezentată la momentul respectiv de Mădălin Ionescu, în care au fost prezentate materiale cu tentă sexuală care implicau copii.

După aplicarea sancţiunii, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat pentru presă că difuzarea înregistrării cu Emil Boc nud este, probabil, "cel mai grav caz" cu care s-a confruntat Consiliul în ultima vreme. "Este o încălcare clară a legislaţiei privind drepturile persoanei, privind dreptul la propria imagine şi, sub masca unui interes public justificat, practic se lezează dreptul domnului Emil Boc la viaţă privată", a declarat Răsvan Popescu.

El a mai spus că sancţiunile aplicate de CNA se dozează în funcţie de gravitatea faptei. "Noi considerăm că aceasta a fost încălcarea cea mai gravă din ultimul timp şi sperăm să aibă şi putere de exemplu, radiodifuzorii să fie mult mai atenţi când abordează subiecte sensibile, ca să nu se pună într-o asemenea situaţie", a afirmat Popescu. El a precizat că speră că Antena 1 nu va continua să încalce legislaţia audiovizualului. "Să sperăm că a fost un accident. Dar, sigur, mai departe se poate trece la întreruperea emisiei timp de trei ore", a explicat Popescu.

Totodată, Popescu a precizat că membrii CNA nu au fost convinşi de explicaţia reprezentanţilor Antena Group - printre care s-au numărat Adrian Nanulescu, directorul general, şi Dan Capatos, prezentatorul emisiunii "Un show păcătos". "Reprezentanţii postului au asumat într-o oarecare măsură faptul că au greşit, însă Consiliul nu a fost convins de argumentaţia pe care au adus-o în faţa noastră, aceea a unui interes public pentru eventualele probleme de siguranţă ale fostului premier", a mai spus Popescu.

CNA a analizat timp de aproape două ore, în şedinţa de joi, emisiunea "Un show păcătos", difuzată în direct, în noaptea de 13 spre 14 februarie, începând cu ora 23.00, la Antena 1. În respectiva emisiune a fost difuzată o înregistrare în care fostul premier Emil Boc apare nud, filmat din spate, în timp ce pare că se pregăteşte să se îmbrace într-un vestiar. În urma difuzării respectivei emisiuni, CNA a aprimit 145 de reclamaţii.

În debutul emisiunii, prezentatorul Dan Capatos a explicat demersul difuzării respectivei înregistrări: "(...) considerăm noi, toţi cei de-aici, în momentul în care am luat hotărârea să difuzăm aceste imagini, că siguranţa personală a unui demnitar de un asemenea rang este o chestiune de interes naţional, o chestiune care ar trebui să privească fiecare individ în parte, fiecare telespectator fidel al «Unui show păcătos» şi, în general, ar trebui să-l privească pe fiecare român, pentru că într-o situaţie ca cea pe care o veţi vedea în câteva momente, acel demnitar putea fi, nu filmat, ci poate înjunghiat, împuşcat, molestat (...)".

Prezent la şedinţa de joi a CNA, Adrian Nanulescu, directorul general al Antena Group, a declarat că televiziunile pe care le conduce - Antena 1, Antena 2, Euforia TV şi Gsp TV - sunt companii comerciale. "Deci indicatorii pe care trebuie să-i respectăm sunt cei cu care este condus orice business indiferent de domeniul de activitate. Este vorba despre obiective financiare, este vorba despre obiective de rating şi obiective de calitate, apoi alte obiective în interiorul companiei, care ţin de responsabilitatea socială şi care ţin de cultura în interiorul companiei, de etică, de dezvoltarea oamenilor. Toate acestea bineînţeles vor fi întotdeauna cu obligativitatea respectării legislaţiei, atât din punct de vedere al legislaţiei CNA, cât şi altă lege care guvernează această ţară", a spus Nanulescu.

El a mai spus că Antena 1 încearcă să evolueze într-o "piaţă extrem de competitivă", cu un număr foarte mare de canale şi cu o piaţă de publicitate în scădere. "Producătorii şi realizatorii au un anumit grad de independenţă în a-şi realiza emisiunile, nu totală (...), dar, datorită acestei competitivităţi, au anumită presiune în a lua decizii. (...) Însă ei au obligativitatea prin regulamentele şi legile interne să raporteze, să anunţe directorii de posturi în cazul în care lucruri sensibile ar putea fi interpretate, ar putea şoca sau ar putea încălca legea (...) De aceea, ceea ce s-a întâmplat a scăpat un pic de sub controlul nostru. Pentru această chestiune, toţi cei care sunt responsabili de respectarea obligativităţilor au fost sancţionaţi, mai mult decât atât, în urma unor evenimente care nu sunt singulare, am început un demers al procedurilor interne de a controla mai bine aceste chestiuni, astfel încât ele să nu mai scape şi să le controlăm mai bine", a spus Adrian Nanulescu.

Pe de altă parte, Dan Grigore, membru al CNA, i-a spus lui Nanulescu că piaţa audiovizualului "îi incumbă" şi anumite responsabilităţi faţă de societate. "Vi s-a acordat această licenţă şi pentru a folosi în interesul societăţii (...) Ce facem cu un radiodifuzor care face derapaje adhoc şi le repetă de multă vreme, de un an sau doi. Aceste derapaje s-au transformat din adhoc în sistematice", a spus Dan Grigore.

"Respectarea legii este punctul de la care noi plecăm, nu invers. Însă sunt momente, din păcate, când aceste lucruri se mai încalcă, dar în niciun caz principiul comercial nu ne abrogă de orice fel de comportament moral sau legal", i-a răspus Nanulescu.

La rândul său, Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că responsabilitatea finală pentru înregistrarea difuzată îi aparţine chiar directorului general al Antena Group.

"Chestiunea competiţiei arată că dumneavoastră transpuneţi principiile dintr-o lume comercială într-o lume în care s-a încredinţat unui radiodifuzor o felie din eter, un bun public (...) A invoca competiţia când se produc astfel de derapaje mi se pare ciudat", a spus Christian Mititelu. "Dumneavoastră nu trebuie să fiţi anunţaţi în cazul ăsta, trebuie să fiţi consultaţi, să vă exprimaţi acordul sau dezacordul. Trebuia să opriţi difuzarea acestei emisiuni. Cred că este inadmisibil ca o asemenea emisiune să fie difuzată şi să fie urmată de o discuţie despre cum a ajuns jurnalismul (...) Dar nu este jurnalism, este divertisment de un gust cel puţin discutabil", a spus Mititelu.

La rândul său, Cristina Trepcea, membru al CNA, a mai spus: "Ceea ce mi se pare mie că scuză sau încearcă să scuze demersul dumneavoastră jurnalistic este o conversaţie despre securitate, dar dacă intenţia ar fi fost aceasta, ar fi fost slujită în studio sau prin conversaţiile telefonice de oameni, de experţi în securitate, de criminologi, care ar fi spus ce s-ar fi putut întâmpla şi accentul s-ar fi pus pe altceva". "Faptul că cei care au fost invitaţi să comenteze nu au fost experţi în securitate, criminologi, arată intenţia cu care s-a făcut această emisiune. A fost o intenţie de divertisment şi audienţă. Nu spune nimeni că să faci divertisment şi audienţă este ceva rău. Nu e nicio problemă să încercaţi să faceţi divertisment şi audienţă, însă în cadrul legal (...) Eu cred că nu putem să ne prefacem că nu înţelegem că de fapt nu asta a fost intenţia".

Narcisa Iorga a spus că nu găseşte "nicio scuză" pentru ce s-a întâmplat în emisiunea "Un show păcătos". "Am urmărit o parte din ediţia de a doua zi a domnului Capatos şi am văzut că nu există niciun fel de părere de rău, se caută nişte explicaţii tot în virtutea dreptului la libera exprimare (...) Libertatea de exprimare este la fel de importantă ca dreptul la viaţă privată, la onoare, sunt drepturi pe care dumneavoastră le-aţi încălcat fără niciun fel de părere de rău (...) Nu orice interes al publicului este interes public", a mai spus Iorga, precizând că Antena 1 a încercat "să acopere printr-un aşa zis terptip această sete de a câştiga audienţă". "Dreptul la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţa privată", a mai spus Iorga, întrebându-l pe Dan Capatos care este punctul său de vedere despre "dreptul la viaţă privată".

Dan Capatos a spus că, de nouă sezoane de când realizează emisiunea "Un show păcătos", nu a primit nicio sancţiune (emisiunea sa a primit o sancţiune "la pachet" cu "În puii mei" de la Antena 1, de 40.000 de lei, n.r.). "Eu, în calitatea mea de realizator, cunosc foarte bine legea (...) Am recunoscut în a doua emisiune greşelile - faptul că nu am blurat imaginea şi am rulat în buclă imaginile, într-un timp excesiv", a spus Capatos. El a precizat că scopul difuzării respectivei înregistrări a fost acela de a trage un semnal de alarmă în legătură cu siguranţa unui demnitar.

El a mai spus că membrii CNA nu pot rupe din context faptul că respectiva înregistrare a fost difuzată într-o emisiune de divertisment, acesta fiind motivul pentru care experţi în securitate sau criminologi nu au prezentat puncte de vedere în respectivul program. "Această emisiune şi-a formulat un anumit public, care are anumite aşteptări", a spus el.

De asemenea, Capatos a spus că din perspectiva lui de "jurnalist vechi" primează "dreptul la libera exprimare". "Am încălcat acum dreptul la viaţă privată tocmai pentru a arăta ce i se poate întâmpla unui prim ministru", a mai spus el.

Întrebat de Cristina Trepcea care a fost rezultatul tragerii acestui semnal de alarmă în legătură cu siguranţa unui demnitar, Dan Capatos a spus: "Am ales să dezbat subiectul care să se preteze la o emisiune de divertisment. Am vorbit cu domnul Crin Antonescu despre siguranţă". El a precizat că nu a politizat subiectul, ci a încercat să vorbească cu Crin Antonescu "din postura de posibil beneficiar al serviciilor SPP". "Noi am tras semnalul de alarmă (...) Aşteptăm o reacţie din partea SPP. Probabil li s-a părut derizoriu să ne şi răspundă", a mai spus Capatos.

La rândul său, Mihai Mălaimare, membru al CNA, a spus că "un politician poate fi adus şi judecat în faţa oamenilor, numai pentru responsabilitatea lui, funcţia lui". "El nu poate fi umilit nicicum (....) Dumneavoastră (Antena 1, n.r.) ni l-aţi făcut simpatic pe Boc", a mai spus Mălaimare.

OTV, amendat cu 200.000 de lei, din cauză că a preluat înregistrarea cu Emil Boc nud

CNA a decis, joi, să amendeze OTV cu 200.000 de lei - amenda maximă posibilă -, din cauza emisiunii "Dan Diaconescu Direct" unde a fost difuzată o înregistrare în care Emil Boc apare nud, imaginile fiind preluate de la Antena 1.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să aplice în cazul OTV o sancţiune mai puţin severă decât în cazul Antena 1 - care va trebui să-şi întrerupă emisia pentru 10 minute, în intervalul 19.00 - 19.10 -, întrucât Antena 1 a fost radiodifuzorul principal care a transmis înregistrarea cu Emil Boc.

În emisiunea "Dan Diaconescu Direct", difuzată pe OTV în noaptea de 13 spre 14 februarie, în intervalul orar 01.29 - 01.56, au fost difuzate continuu, pe ecran splitat, imagini înregistrate cu Emil Boc filmat din spate, nud, precizându-se sursa Antena 1. Imaginile au fost însoţite de comentarii ironice şi ofensatoare ale persoanelor aflate în studio (Dan Diaconescu şi Sorin Ovidiu Bălan), potrivit monitorizării CNA.

Astfel, Dan Grigore, membru al CNA, a propus amenda maximă posibilă pentru OTV - 200.000 de lei. El şi-a justificat propunerea mai puţin severă decât cea aplicată de CNA postului Antena 1, spunând: "Postul care a dat primul această mizerie este primul care răspunde de difuzarea acestei pseudo-bombe", a spus Dan Grigore.

Propunerea sa a fost votată în unanimitate de membrii CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici