Emisiunea “Ochii pe mine!”, Ivan Patzaichin îţi spune ce l-a făcut să fie cvadruplu campion mondial la kaiac-canoe: “Înfrângerile mă ambiţionau, victoriile mă obligau, nu a fost de la început, chiar, cu victorii”. / Iulian Chifu: “America are nevoie de aliaţi. America nu poate să gestioneze globalizarea şi lumea singură”.

  • Ivan Patzaichin: “Faptul că am o familie frumoasă e lucrul cel mai important şi mai frumos pentru mine”.
  • Ivan Patzaichin: “Este nevoie de o întoarcere la tradiţie gastronomică şi nu o adaptare a ei la turism”.
  • Iulian Chifu: “În administraţia Joe Biden sunt oameni de carieră. Este vorba de oameni cu experinţă în functiile lor”.
  • Ştefan Ionescu: Joe Biden a zis ca vrea unitate, este însă foarte greu să facă acest lucru cu aceşti 70 şi ceva de milioane de oameni supăraţi.
Urmărește
219 afișări

Autor: Mirela Cazacu

Invitaţii lui Vlad Craioveanu cavadruplul campion olimpic la Kaiac-canoe, Ivan Patzaichin, preşedintele Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23, actriţa Catinca Maria Nistor, profesorul Iulian Chifu, analist de politică externă şi jurnalistul Aleph News Ştefan Ionescu.

Ivan Patzaichin, la 71 de ani

Ivan Patzaichin a împlinit 71 de ani, iar actriţa Catinca Maria Nistor a fost invitată surpiză a lui Vlad Craioveanu pentru Ivan Patzaichin. Fostul Campion olimpic recunoaşte că şi-ar dori să se facă un film cu viaţa sa, însă să nu joace îl el. Însă Catincăi Maria Nistor ştie deja ce rol i s-ar potrivi: cea a soţiei sale, care i-a fost ghid în cei 45 de ani de relaţie.

Catinca Maria Nistor, despre prima amintire cu Ivan Patzaichin

Pe Ivan Patzaichin şi pe Catinca Maria Nistor îi leagă taina botezului. Iar, actriţa îţi spune una dintre dintre poveştile cu care a crescut despre naşul său:

Catinca Maria Nistor: Chiar îmi aminteam azi despre prima amintire împreună, poate pentru tine e ceva mai clară decât e pentru mine. Mi s-a povestit că aveam 3 săptămâni, şi prima oară când m-ai văzut,m-ai luat în braţe şi eram puţin mai mare decât palma ta. Te-ai uitat frumos la mine, după care m-ai luat de picioare şi m-ai scuturat. Obicei din Deltă care i-a albit pe părinţii mei.

Vlad Craioveanu: Să vină Protecţia Copilului.

Ivan Patzaichin: Să ştii că şi Ivona a păţit acelaşi lucru, să ştii.

Catinca Maria Nistor: Mi se pare normal, de aceea suntem nişte luptătoare şi ne descurcăm în viaţă.

Ivan Patzaichin: O mângăia şi o masa uşor şi eu o trăgeam de mâini, de picioare şi făcea: “Vai, Ivan, ce îi faci?” Lasă că o fac sportivă!

Unde este apă este şi Ivan Patzaichin

Fostul campion mondial nu concepe să trăiască departe de apă şi îţi spune şi de ce casa sa trebuie să fie neapărat lângă o apă.

Catinca Maria Nistor: Care este cel mai drag lucru din casa de la Snagov sau ce îţi e cel mai drag să faci când eşti acolo, sunt atâtea, top trei?

Ivan Patzaichin: Eu şi acum mai fug, nici nu ştie Georgiana, fug să mai fac câte ceva pe acolo. Cred că m-a auzit de dincolo.

Catinca Maria Nistor: Te urmăreşte, oricum nu scapi! Grădinărit, ponton?

Ivan Patzaichin: În toata viaţa mea am trecut pe lângă o apă, pe lângă o barcă. Eu întotdeuna mi-am pus problema dacă m-am născut pe uscat sau în barcă, pentru că satul la mine, în perioada aceea, se inunda de foarte multe ori, de multe ori stăteam în pat sau ridicam patul, pentru că creştea apa şi intrau pestii, fără glumă vorbesc, intrau peştii în casă. Dacă lăsai uşa deschisă, era greu să o închizi când era apă, puteau sa intre si crapi, şi primăvară, de obicei, crapul se bate la apa foarte mică, unde e apa caldă şi atunci de multe ori intra şi în casă.

Singurul regret al lui Ivan Patzaichin

Mulţumit de viaţa de acum, Ivan Patzaichin îţi destăinuie care este singurul său regret: “că acele medalii de argint sau de bronz nu au fost de aur. Acum cred că ar fi toate de aur, cu mintea de acum, lucrurile sunt altfel, gândite puţin, sunt altfel”.

Ivan Patzaichin îţi povesteşte ce l-a abiţionat să facă performanţă: “Înfrângerile mă ambiţionau, victoriile mă obligau, nu a fost de la început chiar cu victorii, a fost cu impas”.

De la profesor de fizică la campion mondial

Când era copil îşi dorea să devină profesor de fizică, însă o întâmplare l-a făcut să îşi schimbe visul: “Până în 1966 mă gândeam că voi fi profesor de fizică, era un profesor detaşat, care ştia foarte multe, ne cucerea cum ne explica, cum ne preda. Am spus că mă fac profesor de fizică până în 1966 când am văzut în presă 3 campioni mondiali din sat de la mine. Atunci mi-a sărit scânteia, dacă ei au ieşit campioni, de ce sa nu ies şi eu”.

Ivan Patzaichin: Faptul că am o familie frumoasă e lucrul cel mai important

Provocat de Vlad Craioveanu, fostul campion Mondial îţi spune ce are cu adevărat importanţă pentru el.

Vlad Craioveanu: Aţi primit Ordiul Naţional Serviciul Credincios în grad de ofiţer, în 2008 aţi primit Ordinul Merit Sportiv în Clasa I, ar fi trebuit să primiţi şi o insulă, pentru lucrurile acestea, asta consider eu recompense, nu o diploma, e bună şi aceea, reprezintă recunoaştere, sunt de accord, dar ar fi trebuit să se meargă un pic mai departe, nu?

Ivan Patzaichin: Nu, nu, Vlad, nu ţin la lucrurile astea. Faptul că am o echipă cu care lucrez acum în proiectele mele, o echipă foarte frumoasă şi care e alături de sufletul meu. Am o gramadă de oameni, de specialişti, pe care i-am adunat de-a lungul celor 10 ani, fiecare vine la rându lui cu câte ceva. Faptul că am o familie frumoasă e lucrul cel mai important şi mai frumos pentru mine.

Ivan Patzaichin este mândru şi că în urmă cu 10 ani a înfiinţat Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 şi îţi spune că este nevoie de investiţii serioase în Delta Dunării: “Am avut multe programe, cel mai drag mie este “Aur - Apele Unite Române”, pe care l-am lansat anul trecut, avem o ţară atât de frumoasă, avem atâtea ape. Delta Dunării pe care o iubesc e sufletul meu, dacă era să se nască cineva si sa nu fie Delta, aş fi inventat Delta. (…) “Apele Unite Române” este ideea de a încerca, de a atrage cât mai multă lume, să îi facem pe cât mai mulţi să înţeleagă că apa pe care o bem este o apă dintr-un râu”.

Ivan Patzaichin sau Vaniuşa, aşa cum îi spun cei din satul în care s-a născut şi în care trăieşte şi acum, îţi povesteşte că este nevoie de o întoarcere la tradiţie gastronomică şi nu de o adaptare a ei la turism.

Statele Unite, gata să cucerească lumea

Dacă în prima parte a emisiunii “Ochii pe mine!” afli despre cum este să scrii istoria sportului, în a doua parte, Iulian Chifu, analist de politică externă, şi jurnalistul Aleph News, Ştefan Ionescu, îţi analizează ultimul discurs a lui Joe Biden, omul care poate să scrie istoria Statelor Unite ale Americii.

America lui Joe Biden

Discursul lui Joe Biden a avut loc de Ziua Recunoştinţei şi a fost primul după ce încheierea oficială a alegerilor. Acum urmează construirea noii administraţii Biden, însă lucrurile ar putea lua o întorsătură ciudată dacă actualul preşedinte Donald Trump ar graţia până şi administraţia sa, după graţierea generalului Michael Flynn, fostul său consilier pentru Securitate acuzat că ar avea simpatii pro-ruse. Iulian Chifu îţi vorbeşte despre această posibilitate: “Nu există precedent, nimic nu îl împiedică juridic să facă acest lucru faţă de toată Administraţia şi faţă de sine, e o problemă la nivel moral. Trump e special, poate să facă asta”.

Donald Trump face paşi pentru alegerile din 2024

Şi dacă Joe Biden este preşedintele ales, actualul preşedinte, Donald Trump, nu vrea să renunţe. Iată, ce îţi spune analistul de politică externă: “Donald Trump vrea să canidideze pentru 2024 , niciodată un preşedinte nu a venit să mai candideze. Donald Tump şi-a asumat să facă în continuare campanie şi să colecteze bani pentru a susţine candidaţi republicani, guvernatori”.

Provocările preşedintelui ales al Statelor Unite

Pentru preşedintele ales de acum încep provocările. Şetefan Ionescu îţi spune care este principala provocare internă: electoratul lui Donald Trump:

Ştefan Ionescu: Va urma o provocare foarte mare şi pentru preşedintele ales, Joe Biden. Să nu uităm, a fost votat Donald Trump a fost votat de 73-74 de milioane de oameni. Este un număr uriaş de oameni .

Iulian Chifu: Al doilea candidat ca număr de voturi, după Joe Biden cu 80 de voturi.

Ştefan Ionescu: Dar, să nu uităm, oamenii aceştia, i-au dat votul, l-au creditat, sunt de acord cu ideile lui, care sunt total opuse celor ale lui Joe Biden. Joe Biden, a mai spus-o, o ţară total divizată faţă de cea pe care a lăsat-o atunci când era la putere, era vicepreşedinte lui Barack Obama. Bineînţeles, a vorbit Joe Biden zilele acestea, a zis ca vrea unitate. Vrea să unească ţara, lucruri de bun simţ. Este însă foarte greu să facă acest lucru cu aceşti 70 si ceva de milioane de oameni supăraţi.

Tot o provocare pentru Joe Biden şi pentru democraţi este posibilitatea ca noua administraţie de la Casa Albă să aibă şi republicani.

Iulian Chifu: Administraţia Biden – o administraţie profesionistă-tehnocrată

Totuşi, Joe Biden are şi motive să răsufle uşurat. Iulian Chifu îţi spune cum se conturează echipa noului preşedinte: “În administraţia Joe Biden sunt oameni de carieră. Este vorba de oameni cu experinţă în functiile lor, au îndeplinit funcţii. Au fost în mare masură în Administraţia lui Obama, însă Joe Biden a anunţat, deja, că nu e un Obama 3. Joe Biden a fost un moderat, cât a fost senator a avut nenumărate iniţiative comune cu republicanii. (…) Acum e o administraţie profesionistă-tehnolocrată, mai puţin politică.

SUA îşi reevaluează relaţiile

Se pare că relaţia SUA cu China-Rusis-Iran a fost pusă deoparte până acum, analistul de politică externă susţine că fiecare dintre aceste state îşi doreşte, acum, legături cu SUA. Jurnalistul Aleph News susţine că “Rusia nu are motive pentru a se bucura că vine Joe Biden, diferenţa e în privinţa Chinei, pentru că vor fi domenii în care se va colabora”.

Iulian Chifu îţi explică ce se întâmplă şi cu relaţia Statele Unite – Uniunea Europeană, după ce multe dintre ţările din Occident nu au ajuns la o înţelegere cu Donald Trump.

Vlad Craioveanu: Voi întreba dacă are SUA nevoie de Europa?

Iulian Chifu: Cum să nu aibă nevoie, a avut dintotdeauna.

Vlad Craioveanu: Donald Trump a dat senzaţia că nu are nevoie.

Iulian Chifu: E adevărat, dar şi Donald Trump şi administraţia sa au reuşit să îl convingă. America are nevoie de aliaţi. America nu poate să gestioneze globalizarea şi lumea singură, în măsura în care vrea sa fie împlicată şi chiar să aibă un cuvânt de spus. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici