Emisiunea ,,Ochii pe mine!”. Raul Dudnic, jurnalistul diasporei româneşti din Canada, gânduri despre presă, muzică şi pandemie: ,,Restricţiile sunt din ce în ce mai multe şi mai dese. În general, aici lumea este disciplinată şi ascultă”

  • Raul Dudnic – românul plecat din anul 1995 în Canada – este realizatorul emisiunii ,,Noi, românii”, dedicată comunităţii româneşti din Ontario. Pe vremuri, a fost basist în trupa ,,Cargo”
  • Raul Dudnic, despre pandemie: ,,Canada este cam la 200.000 de infecţii cu aproape 10.000 de decese. Însă, în general, populaţia este disciplinată. Mă refer la purtarea măştii oriunde în interior.”
  • R. Dudnic, despre presa de altădată: ,,În România, la vremea aceea, presa avea o greutate. Exista o încredere în presă. Ziaristul îşi verifica sursele. Nu se mai întâmplă la ora asta să-ţi verifici sursa. În Canada, lumea are încredere în presă. Încă.”
Urmărește
208 afișări

,,Ochii pe mine! ”, cu Vlad Craioveanu – invitaţi miercuri seara la Aleph News, Raul Dudnic, muzicianul-jurnalist şi Alexandru Minculescu, alias Mincu, actor de stand-up comedy.

Muzica jurnalismului

Cunoscut ca fiind muzicianul-jurnalist al diasporei româneşti din Canada, Raul Dudnic – invitat în prima parte a emisiunii ,,Ochii pe mine!” – îţi vorbeşte despre muzică, jurnalism, pandemie, dar şi despre felul în care s-a adaptat în Canada, acolo unde este plecat din 1995. Cele mai frumoase vise rămân însă despre Timişoara, oraşul în care a copilărit.

,,Peste tot m-am adaptat. Dar astăzi visele pe care le am când visez se întâmplă în Timişoara. Cei mai mulţi prieteni sunt acolo. Canada este locul în care mă simt în largul meu.”

Raul Dudnic, cândva basistul trupei Cargo

Multe amintiri frumoase au rămas în sufletul românului de pe vremea când era basist în trupa ,,Cargo”, o trupă de care îl leagă momente de neuitat. Cât despre artiştii cu care i-ar plăcea să lucreze şi pe care îi admiră, în fruntea listei se află Alexandru Andrieş, cu care este şi foarte bun prieten.

,,Alexandru Andrieş îmi place, suntem prieteni foarte buni şi cred că este cel mai prolific şi cel mai sincer muzician român. Apoi, trupa ,,Taxi” imi place foarte mult, îmi place modul foarte relaxat de a compune. Îmi place şi Paula Seling.”

Partea creativă, împlinirea românului din Canada!

Invitatul lui Vlad Craioveanu mărturiseşte franc că partea creativă este ceea ce-l împlineşte şi îl defineşte, făcându-l să se simtă în largul lui în micul său univers.

Raul Dudnic se poate considera un om norocos, deoarece şi în Canada a continuat să facă ceea ce-i place. Momentan, realizează emisiunea ,,Noi, românii”, un proiect jurnalistic care îi dă posibilitatea să interacţioneze direct cu românii din Ontario şi să le afle poveştile. 

R. Dudnic: ,,Fiecare jurnalist trebuie să îşi ia meseria serios şi să verifice ştirile”

Când vine vorba despre presă, jurnalistul îşi aminteşte vremurile când lucra în redacţiile timişorene şi când presa din România avea o altă greutate. În Canada, lucrurile sunt diferite, deoarece, susţine acesta, oamenii au, încă, încredere în credibilitatea jurnalistului.

,,În România, la vremea aceea, presa avea o greutate. Exista o încredere în presă. Ziaristul îşi verifica sursele. Nu se mai întâmplă la ora asta să-ţi verifici sursa. Dintr-un headline, l-ai luat, l-ai preluat...asta vis-a-vis de credibilitate. Exista mai multă credibilitate până când, încet, încet, şi chiar în perioada în care eram în România, lucrurile au început să deraieze şi să intre în zona mlăştinoasă.

În Canada, lumea are încredere în presă...încă. Există presă care înclină spre stânga, presă care înclină spre dreapta. Evident,  fiecare cu audienţa ei, însă, există totuşi dramul acela de profesionalism... Fiecare jurnalist trebuie să îşi ia meseria serios şi să verifice ştirile, să-şi verifice sursele, să fie profesionist, fie că e pe ecran sau în scris. Vizavi de ce se întâmplă în România, în presă, cred că acolo e prea mult de discutat şi cred că e prea trist ce se întâmplă.”

Raul Dudnic: ,, Canada este cam la 200.000 de infecţii cu aproape 10.000 de decese”

Raul Dudnic îţi vorbeşte şi despre restricţiile din Canada care şi la ei se înmulţesc pe zi ce trece. Populaţia este însă disciplinată, conchide invitatul lui Vlad Craioveanu.

,,Restricţiile se înmulţesc pe zi ce trece, pentru că, nu ştiu dacă suntem în valul al doilea, dar de când au început şcolile, de când s-a făcut un pic mai frig, numărul cazurilor de infecţii a început să crească...a reînceput să crească. A fost ţinut sub control destul de multă vreme, dar de la începutul lui octombrie, cam aşa, a început să crească.

Canada este cam la 200.000 de infecţii cu aproape 10.000 de decese. Însă, în general, populaţia este disciplinată. Mă refer la purtarea măştii oriunde în interior. Pe stradă nu e obligatoriu. Aici încă nu s-a ajuns la măsura asta. Recent s-au închis, din nou, restaurantele, dar, bineînţeles, tot ce se întâmplă în spaţii închise, nu mai mult de 10 persoane în spaţii exterioare, 25 de persoane.

Restricţiile sunt din ce în ce mai multe şi mai dese, însă lumea este destul de disciplinată şi ascultă.”

Şi de la povestea muzicianului - jurnalist al diasporei româneşti din Canada, trecem la un invitat care ştie să mai ia viaţa şi în glumă. Într-o perioadă în care hazul de necaz poate fi salvator, Alexandru Minculescu, actor de stand-up comedy, îţi arată că un umor de calitate te aduce imediat pe calea cea bună.
 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici