Emisiuni cu Iliescu, Caramitru, filme de Ujică şi Porumboiu, în programul dedicat Revoluţiei, la TVR

Telespectatorii TVR vor putea urmări o serie de programe dedicate Revoluţiei române, postul public difuzând emisiuni cu invitaţi precum Ion Iliescu, Mircea Dinescu şi Ion Caramitru, dar şi documentare despre evenimentele din 1989, realizate de regizori ca Andrei Ujică şi Corneliu Porumboiu.

Urmărește
294 afișări
Imaginea articolului Emisiuni cu Iliescu, Caramitru, filme de Ujică şi Porumboiu, în programul dedicat Revoluţiei, la TVR

Emisiuni cu Iliescu, Caramitru, filme de Ujică şi Porumboiu, în programul dedicat Revoluţiei, la TVR (Imagine: Emanueal Parvu/Mediafax Foto)

Momentele importante ale Revoluţiei din 1989, evenimentele ce au marcat istoria României vor fi reflectate în programele TVR în acest final de decembrie. Alături de proiectul maraton "După 25 de ani", proiect ce se derulează la TVR 1 şi online, pe TVR+, pe o durată mai lungă de timp, în perioada 16 - 23 decembrie, telespectatorii TVR pot urmări şi alte programe dedicate Revoluţiei române, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Astfel, la 25 de ani de la Revoluţie, personaje cheie ale Revoluţiei sunt invitate la emisiunea "Vorbeşte liber!", din 16, 22 şi 23 decembrie. Emisiunea este difuzată de la ora 21.00, la TVR 1 şi pe TVR+. Personaje cu rol hotărâtor în Revoluţia din 1989 dau curs invitaţiei jurnalistului Sorin Avram la seria de trei dezbateri "Vorbeşte liber!", dedicate momentului de cotitură din istoria recentă a României. Şi ediţiile din 16, 22 şi 23 decembrie ale emisiunii pot fi urmărite de la ora 21.00, la TVR 1 şi online, pe www.tvrplus.ro. În 22 decembrie, invitatul emisiunii "Vorbeşte liber!" va fi Ion Iliescu, iar, pe 23 decembrie, printre cei care vor vorbi despre Decembrie '89 şi despre transfomările prin care a trecut România se vor număra Ana Blandiana, Mircea Dinescu şi Ion Caramitru.

De asemenea, sâmbătă, de la ora 22.50, TVR 1 difuzează documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", în regia lui Andrei Ujică. Filmul este realizat exclusiv din imagini de arhivă, de la TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme. Totodată, au fost incluse şi imagini inedite, nedifuzate din cauza cenzurii, căutate şi selectate de Titus Muntean. Pentru realizarea documentarului au fost vizionate peste o mie de ore de înregistrări.

"Huligani post-mortem" este producţia semnată Diana Trocmaier ce poate fi urmărită la TVR 1 de la 17.30, pe 22 decembrie, preluată de la TVR Timişoara. Totodată, luni, la ora 22.50, Oana Pellea şi Răzvan Vasilescu au rolurile principale în drama "Stare de fapt", de Stere Gulea. Pe 23 decembrie, tot de la ora 22.50, telespectatorii TVR 1 pot urmări filmul "A fost sau n-a fost?", semnat de Corneliu Porumboiu, şi avându-i în distribuţie pe Teodor Corban, Mircea Andreescu şi Ion Săpdaru.

Programe speciale dedicate Revoluţiei din '89 vor fi difuzate şi pe TVR 2. Astfel, pe 20 decembrie, de la ora 13.30, Toma Roman Jr. aduce partea doua a documentarului "Revoluţia lui Mierlă", iar de la ora 16.00, emisiunea "Memorial '90 - sub titlul «Primul an de libertate» reaminteşte despre un lider al Revoluţiei de la Timişoara, Ioan Lorin Fortuna.

Ziua de sâmbătă, continuă de la ora 18.30, cu Adrian Cioroianu, care rememorează pentru telespectatori cinci momente importante din desfăşurarea evenimentelor din decembrie 1989, fiecare pe parcursul a cinci minute, în cadrul emisiunii "5x5 minute de istorie": Revoluţia ca experienţă personală, Un personaj la cheie: Laszlo Tokes în decembrie 1989, Nicu Ceauşescu în Revoluţia Română, Iaşi, 14 decembrie 1989 şi Şedinta CPEx din 17 decembrie 1989.

Pe 21 decembrie, de la ora 12.30, la "Jurnal de front", Daniela Zeca Buzura vorbeşte despre "Eroii neştiuţi ai Revoluţiei din '89", într-o ediţie dedicată tuturor jurnaliştilor care şi-au riscat viaţa pentru a relata de la faţa locului evenimentele din singura ţară în care căderea regimului comunist s-a realizat printr-o revoluţie violentă.

Totodată, pe 21 decembrie, de la ora 21.10, este programată prima parte a filmului "Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa!", de Ioana Uricaru, Hanno Hoffer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu, cu Ioan Sapdaru, Virginia Mirea, Gabriel Spahiu, de la ora 23.10 fiind programată cea de-a doua parte a filmului "Amintiri din Epoca de Aur 2: Dragoste în timpul liber", de Cristian Mungiu, cu Vlad Ivanov, Tania Popa, Diana Cavallioti.

De asemenea, pe 20 decembrie, de la 18.30, telespectatorii TVR 3 sunt invitaţi să cunoască "Generaţia '89", seara fiind consacrată concertului "Rock pentru Revoluţie", un spectacol "in memoriam" susţinut de cele mai importante trupe de muzică rock din regiune, de la Pro Musica până la Cargo, alături de Bajaga & Instruktori, Riblja Corba şi Phoenix, la 25 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber al României, în plină epocă ceauşistă. Concertul este transmis în direct la TVR 3, din Piaţa Operei din Timişoara, începând cu ora 19.00.

Duminică, la ora 14.00, telespectatorii vor avea ocazia să-i cunoască pe cei care au trăit Revoluţia prin obiectiv. Programul vine tot de la TVR Timişoara şi surprinde povestea celor care au imortalizat pe peliculă imaginile în timpul Revoluţiei din decembrie '89. Cum se raportează la evenimentele din decembrie 1989 cei care s-au născut după acest moment va fi prezentat în reportajul "După 25 de ani", realizat de Studioul teritorial Timişoara şi difuzat la TVR 3 pe 22 decembrie, de la ora 21.30.

Programele pot fi urmărite şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici