- Home
- Cultură-Media
- BRUXELLES, (23.10.2008, 13:30)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Enciclopedie online a culturii europene, lansată de UE
Uniunea Europeană va lansa, în noiembrie, o enciclopedie online a culturii europene, denumită "Europeana", rivală a proiectului Google Library, ce va include copii digitale ale materialelor aflate în bibliotecile, muzeele şi colecţiile naţionale de film din Europa, informează spiegel.de.
Urmărește
207 afișări
Enciclopedie online a culturii europene, lansată de UE
Enciclopedia "Europeana" va cuprinde "elementele principale ale unei culturi naţionale", a declarat Selmayr, iar valorile culturale precum "Biblia" lui Gutenberg sau "Magna Carta" vor avea prioritate.
Uniunea Europeană nu doreşte să transforme această dezbatere într-una politică şi i-a lăsat pe bibliotecari şi pe arhivişti să stabilească ce valori culturale vor face parte din enciclopedie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Tottenham, cu Radu Drăguşin în primul 11, a spulberat-o pe Manchester City în deplasare
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
În momentul în care aceştia şi-au dat seama că o copiere digitală a colecţiilor lor constituie o formă de conservare a bibliotecilor, fiecare instituţie şi-a stabilit lista de priorităţi. Astfel, vor avea întâietate materiale fragile, rare etc.
Este foarte important ca datele să fie compatibile, în speciale meta-datele, care definesc o bază de date de pe Internet.
Anul lucrării, numele artistului, culorile principale sau chiar tema lucrării sunt elementele care vor fi folosite de "Europeana" pentru funcţia de căutare a unui obiect în baza ei de date. Pentru ca o colecţie să poată fi integrată în programul informatic al proiectului "Europeana", aceste meta-date trebuie să fie specifice, compatibile şi riguros completate.
Oficialii europeni admit faptul că, deocamdată, juxtapunerea mai multor colecţii în acelaşi timp reprezintă un proiect destul de dificil, dar speră că, până în 2010, vor reuşi să pună la dispoziţia publicului larg peste 10 milioane de valori culturale digitalizate.
"Lucrăm deja la aceste probleme de compatibilitate informatică şi le vom rezolva pe parcurs", a declarat Jonathan Purday, purtător de cuvânt al Bibliotecii Naţionale Olandeze, implicat în proiectul "Europeana".
Salvarea datelor informatice devine tot mai importantă, mai ales pentru că ritmului de dezvoltare al tehnologiilor informatice este unul rapid.
Multe programe informatice realizate în urmă cu 10 ani nu mai pot fi citite în prezent cu programele actuale, deoarece acestea sunt mult prea avansate.
Specialiştii consideră că există riscul ca vastele şi valoroasele arhive create în prezent să nu poată fi citite de generaţiile viitoare, dacă tehnologia avansează mult prea rapid.
"Ne-am gândit la acest lucru, dar ne-am asigurat că vom salva arhivele într-un format digital care poate fi reversibil şi care are toate şansele să fie folosit şi în viitor", a explicat Selmayr.
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe