"Enescu Re-Imagined", cu Lucian Ban şi John Herbert, la New York

Proiectul "Enescu Re-Imagined", conceput de pianistul de origine română Lucian Ban şi contrabasistul american John Herbert, prezentat în cadrul Festivalului "George Enescu" 2009, la Bucureşti, va avea o reprezentaţie, marţi seară, la Merkin Concert Hall din New York.

Urmărește
33 afișări
Imaginea articolului "Enescu Re-Imagined", cu Lucian Ban şi John Herbert, la New York

Lucian Ban (Imagine: George Călin/Mediafax Foto)

Proiectul "Enescu Re-Imagined" este opera comună a lui Lucian Ban, pianist şi compozitor de origine română, stabilit la New York, şi a renumitului contrabasist de jazz american John Hebert, şi porneşte de la revelaţia lui Ban că "George Enescu nu e deloc departe de jazz".

Cei doi oferă această interpretare inedită a muzicii enesciene, alături de alţi reprezentanţi importanţi ai jazz-ului mondial - Mat Maneri, Tony Malaby, Joyce Hammann, Taylor Ho Bynum, Gerald Cleaver şi, nu în ultimul rând, Badal Roy, legendarul colaborator al lui Miles Davis, John McLaughlin şi Yoko Ono.

Concertul lor de marţi seară se află printre evenimentele recomandate în paginile săptămânalului Village Voice.

"Credeţi-ne pe cuvânt: un astfel de eveniment are loc o dată la trei secole!", este argumentul cu care se încheie cronica prin care Village Voice recomandă premiera americană a proiectului "Enescu Re-Imagined". De asemenea, Revista Time Out New York plasează concertul de marţi seară în Topul 5 al evenimentelor muzicale de neratat în această săptămână.

Proiectul prelucrează într-o inedită cheie jazz câteva dintre cele mai reprezentative şi, totodată, subevaluate compoziţii ale celui despre care elevul lui, violonistul Yehudi Menuhin, spunea că "e cel mai mare muzician" pe care l-a cunoscut vreodată.

Deşi muzica compozitorului român este prezentă pe toate marile scene dedicate muzicii clasice, acest proiect reprezintă o primă încercare de reinterpretare şi reorchestrare în stilul muzicii jazz şi al muzicii contemporane a unor lucrări pentru muzica de cameră şi pentru orchestră.

În plus, faptul că un asemenea eveniment are loc la New York la exact o lună după premiera din cadrul Festivalului "George Enescu" de la Bucureşti, nu face decât să evoce, o dată în plus, strânsa legătură dintre George Enescu şi Statele Unite, unde românul s-a bucurat de o apreciere diferită faţă de reputaţia lui în Europa.

"Am fost teribil de încântat atunci când America m-a invitat văzând în mine pe Enescu compozitorul şi, abia apoi, pe violonistul şi dirijorul Enescu", spunea muzicianul.

Protagoniştii experimentului "Enescu Re-Imagined" au luat în vizor nu doar lucrări consacrate (de calibrul "Sonatei pentru vioară şi pian nr. 3"), ci şi piese mai puţin cunoscute din repertoriul enescian, unele chiar neterminate (cum ar fi "Simfonia nr. 4"), tocmai din dorinţa de a reflecta într-o cu totul altă lumină complexitatea muzicală a compozitorului român şi de a invita la redescoperirea lui.

Menuhin a spus că "Enescu n-a fost descoperit în întregime" şi că "secolul al XXI-lea va fi secolul Enescu".

"Enescu Re-Imagined" intră în seria de proiecte dedicate promovării muzicii româneşti organizate de Institutul Cultural Român de la New York.

Concertul va avea loc la Merkin Concert Hall, una dintre cele mai prestigioase săli din Manhattan, care funcţionează ca o platformă internaţională de lansare pentru muzicieni, repertoriul său fiind urmărit de 60.000 de spectatori anual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici