„Enigma Otiliei”, lansat de Adevărul, retras de la vânzare
Instanţa a admis acţiunea Jurnalului Naţional, în parte, dispunând suspendarea editării şi a comercializării sub orice formă a volumului, până la soluţionarea procesului principal intentat de Intact împotriva Adevărul.
De asemenea, instanţa a dispus retragerea de pe piaţă a volumului editat de Adevărul Holding şi a cerut editurii Intact depunerea unei cauţiuni de 50.000 de lei. Celelalte cerinţe ale editurii Intact de blocare a conturilor adversarilor său au fost respinse.
Soluţia poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Joi, la proces, avocaţii editurii Intact au cerut instanţei suspendarea editării volumului, sechestrarea tirajului deja tipărit, blocarea conturilor şi amendarea civilă a Adevărul Holding, cu 50 de lei pe zi pentru fiecare exemplar. Ei au acuzat Adevărul Holding de concurenţă neloială şi practicare a unui preţ de trei ori mai mic decât cel al editurii Intact.
Mai mult, au susţinut că Adevărul şi-a modificat în mod special programul de publicare a cărţilor pentru a scoate "Enigma Otiliei" pe piaţă înaintea ziarului Jurnalul Naţional.
De partea cealaltă, reprezentanţii Adevărul au replicat că Jurnalul Naţional a copiat campania de vânzare a cărţilor împreună cu ziarul. Avocaţii au susţinut în faţa judecătorului că, la patru luni de la demararea campaniei de către Adevărul, Jurnalul Naţional a lansat un proiect similar de literatură românească.
Ei au mai arătat că au investit bani pentru promovarea acestui volum şi că preţul mic s-a datorat unei promoţii desfăşurate în perioada martie – iunie.
În ceea ce priveşte acuzaţia de concurenţă neloială, avocaţii Adevărul Holding au susţinut că ziarul Adevărul nu beneficiază de o poziţie dominantă pe piaţă, ci că este lider într-un segment de piaţă quality, care se referă la o cotă mică de piaţă. "N-avem nici măcar 10 la sută din piaţa de ziare din România", spunea avocatul Adevărul.
De cealaltă parte, avocaţii editurii Intact au susţinut că au contract de cesiune de drepturi de autor pentru "Enigma Otiliei", semnat cu organismul de gestiune colectivă Copyro, pentru perioada 2009-2011. Totodată, ei au spus că Jurnalul Naţional nu a publicat niciodată acest volum.
Avocaţii editurii Intact au mai spus că s-au cheltuit deja 65.000 de euro pentru tipărirea volumului şi că potrivt actelor din dosar acesta este şi profitul pe care Adevărul Holding prevede că-l va obţine în doi ani.