Epava Titanicului, protejată de UNESCO

Epava pachebotului Titanic, care a naufragiat în urmă cu 100 de ani, după ce s-a ciocnit cu un aisberg în Oceanul Atlantic, beneficiază de acum înainte de protecţia oferită de Convenţia UNESCO pentru protejarea patrimoniului cultural subacvatic, a anunţat joi această organizaţie.

Urmărește
360 afișări
Imaginea articolului Epava Titanicului, protejată de UNESCO

Epava Titanicului, protejată de UNESCO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vestigiile de pe Titanic se află la o adâncime de circa 4.000 de metri pe fundul oceanului, în largul insulei Terranova. Epava se află în apele internaţionale, niciun stat nu poate să revendice jurisdicţia exclusivă a sitului", se afirmă în comunicatul emis de UNESCO.

"Până acum, Titanicul nu putea să beneficieze de protecţia Convenţiei adoptate de UNESCO în 2001, întrucât ea se aplica vestigiilor scufundate în urmă cu cel puţin 100 de ani. De acum înainte, statele semnatare ale Convenţiei vor putea să interzică distrugerea, furtul, vânzarea şi dispersarea de obiecte găsite în acest sit. Ele vor putea să ia toate măsurile care le stau în putere pentru a proteja epava şi să facă astfel încât rămăşiţele umane să fie tratate cu demnitate", precizează acelaşi comunicat.

Un număr de 41 de state au ratificat Convenţia pentru protejarea patrimoniului cultural subacvatic, care a intrat în vigoare pe 2 ianuarie 2009.

Apele din jurul epavei Titanicului sunt astăzi "invadate" de deşeuri provenind de la ambarcaţiunile care navigau în apropiere, în timp ce mulţi scafandri de pe submarine au lăsat pe epavă flori din plastic şi plăci comemorative.

Expediţii sunt organizate cu regularitate pentru a aduce la suprafaţă obiecte de pe Titanic, care sunt apoi prezentate în diverse expoziţii. Furturi ale unor obiecte de pe navă, readuse la suprafaţă uneori pentru a fi vândute, au fost şi ele semnalate.

Titanicul s-a scufundat în largul apelor insulei Terranova, în timpul călătoriei sale inaugurale, din portul britanic Southampton spre New York, după ce s-a ciocnit de un aisberg în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. Naufragiul a făcut peste 1.500 de victime dintre cei 2.200 de pasageri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici