- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.03.2016, 16:52)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eugen Simion, despre Solomon Marcus: "Un spirit de alertă şi de vigilenţă în cultura românească"
Academicianul Eugen Simion a evocat, joi, imaginea şi anvergura regretatului matematician şi scriitor Solomon Marcus, care a decedat, joi, la 91 de ani, fiind iniţiatorul disciplinei de lingvistică matematică, implicat activ în problemele educaţiei româneşti, dar şi un pionier în mediul academic.
Urmărește
1150 afișări
Eugen Simion, despre Solomon Marcus: "Un spirit de alertă şi de vigilenţă în cultura românească" (Imagine: Bogdan Baraghin/ Arhiva Mediafax Foto)
Academicianul Eugen Simion a oferit, joi, pentru MEDIAFAX, o primă reacţie referitoare la pierderea pe care o reprezintă pentru cultura şi ştiinţa românească, dar şi pentru cea internaţională, decesul academicianului, matematicianului şi scriitorului Solomon Marcus. Figura lui Solomon Marcus este îndeosebi cunoscută pentru lansarea ştiinţei lingvistică matematică, o disciplină cu numeroşi aderenţi, dar şi detractori, precum şi pentru implicarea sa în problemele educaţiei şi ale sistemului de învăţământ, potrivit lui Eugen Simion.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Simion l-a descris pe Solomon Marcus drept "un spirit activ", "un spirit de alertă şi de vigilenţă" în cultura românească care este "foarte înceată şi foarte parazitară şi mai ales părăsită de oamenii politici", potrivit fostului preşedinte al Academiei Române.
Astfel, Eugen Simion a realizat un portret sugestiv al personalităţii complexe a matematicianului român, declarând că, în mediul academic, Marcus a fost un pionier, militând pentru realizarea unei interdisciplinarităţi între ştiinţele exacte şi cele umaniste: "E o veste foarte tristă şi aş putea spune că Solomon Marcus este un matematician de vază, un membru al Academiei noastre foarte stimat şi ascultat. El a voit, şi în parte a şi reuşit, să împace matematica, de pildă, cu alte ştiinţe,cu ştiinţele umaniste. Îmi amintesc că cu câteva decenii în urmă a lansat o ştiinţă nouă, lingvistica matematică, o ştiinţă care a fost privită cu oarecare scepticism de oamenii de litere, de filologi, dar a avut şi aderenţi, câţiva tineri filologi care i s-au alăturat lui Solomon Marcus. Am ascultat, am participat la câteva din experienţele făcute, din conferinţele, discuţiile făcute de aceşti tineri. Ce reprezintă el pentru şcoala de matematică românească nu pot să spun nefiind de specialitate, dar pot să spun ce reprezintă Solomon Marcus pentru cultura noastră, ce a făcut el şi ce lasă în urmă. În genere, în ultimii ani, Solomon Marcus s-a ocupat de educaţie, de problema şcolii româneşti, de programele şcolare, mergea des prin şcoli, stătea de vorbă cu profesorii, cu elevii, citea extemporalele lor, apărea la televiziune, vorbea despre şcoala românească şi despre nivelul educaţiei noastre, totdeauna într-un spirit precipitat şi aproape profetic într-un anume fel. Era un om activ, un spirit activ şi am observat că punctul lui de referinţă în problemele învăţământului românesc era tot un matematician, Spiru Haret, care a fost un mare ministru al Educaţiei, al învăţământului românesc. Aş zice că Solomon Marcus reprezenta un spirit de alertă, un spirit de vigilenţă în cultura noastră foarte înceată şi foarte parazitară şi mai ales părăsită de oamenii politici. În mediul academic el a militat tot timpul pentru a uni ştiinţele umaniste cu ştiinţele tari, cu ştiinţele exacte. Era un partizan a ceea ce se cheamă interdisciplinaritatea şi pot să spun că în această direcţie el a fost un fel de pionier în viaţa noastră culturală.", a declarat pentru MEDIAFAX academicianul Eugen Simion.
Totodată, Eugen Simion a mai exprimat faptul că ideile îndrăzneţe ale lui Marcus produceau reacţii "violente" şi a dezvăluit ce relaţie a avut cu matematicianul: "Sigur că ideile lui stârneau uneori reacţii foarte violente. Îmi amintesc că de multe ori în discuţiile din mediul academic am intrat în conflict cu el, dar un conflict cordial pe tema relaţiilor, de pildă, dintre cultura naţională şi cultura internaţională."
Nu în ultimul rând, criticul şi istoricul literar Eugen Simion a declarat că i-a purtat o o preţuire anume, o simpatie personală lui Solomon Marcus: "L-am stimat, l-am preţuit totdeauna şi aveam o simpatie în plus pentru de el pentru că îl iubea pe Ion Barbu, pe matematicianul Dan Barbilian, care a fost şi un mare poet, cum se ştie. A scris foarte mult, nu numai din domeniul matematicii, dar şi în domeniul culturii generale şi îmi amintesc şi acum cu plăcere de un articol pe care l-a scris despre paradox şi în care se baza pe versurile lui Nichita. Regretăm enorm dispariţia lui.", a conchis academicianul Eugen Simion.
Matematicianul Solomon Marcus a încetat din viaţă, joi, la vârsta de 91 de ani la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu".
Solomon Marcus s-a născut în data de 1 martie 1925 în judeţul Bacău.
După absolvirea studiilor liceale, a urmat cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. A obţinut ulterior titlurile ştiinţifice de doctor în matematică şi doctor docent. După absolvirea facultăţii, a predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti.
Profesorul Solomon Marcus este autor a numeroase studii interdisciplinare, iar opera sa a fost citată de peste 1.000 de autori. A publicat peste 50 de volume în România şi care au fost traduse în mai multe limbi din Europa şi nu numai şi aproximativ 400 de articole în reviste ştiinţifice sau de specialitate.
Din 1993 a devenit membru corespondent al Academiei Române. În anul 2001, matematicianul Solomon Marcus a fost ales ca membru titular al Academiei Române.
Citeşte şi: A murit matematicianul Solomon Marcus
Citeşte şi: ARHIVĂ - Interviu Solomon Marcus: „Problema principală este aceea a supravieţuirii în demnitate, ca oameni şi ca popor”
Citeşte şi: Iohannis: Solomon Marcus va rămâne în sufletele noastre pentru tenacitatea şi înţelepciunea sa
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe