- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.04.2014, 12:43)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eugen Simion: Márquez a jucat un rol foarte important în proza românească, după 1960
Criticul literar Eugen Simion a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că, odată cu decesul lui Gabriel Garcia Márquez, dispare probabil cel mai mare prozator al lumii, precizând totodată că acesta a impus un stil şi a jucat un rol foarte important şi în proza românească, după 1960.
Urmărește
167 afișări
Eugen Simion: Márquez a jucat un rol foarte important în proza românească, după 1960 (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)
"Cu el dispare, probabil, cel mai mare prozator, oricum cel mai cunoscut al lumii. Unii l-au iubit pentru romanele lui, alţii nu l-au iubit pentru că a rămas până la sfârşit un om de stânga. În cazul unui mare creator, împărţirea după criterii ideologice mi se pare lipsită de orice sens. Cartea care l-a făcut celebru, «O sută de ani de singurătate», va continua să călătorească în lume fără să ne mai întrebăm dacă autorul a fost de stânga sau de dreapta. A fost un mare prozator. Şi împreună cu Márquez s-a impus ceea ce se cheamă creaţia marginalităţii, în sensul că America de Sud a venit la putere, impunând în a doua jumătate a secolului trecut genul romanului. Este fenomenul cel mai important reprezentat în literatură în a doua parte a secolului al 20-lea", a spus academicianul Eugen Simion.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Din punctul de vedere al lui Eugen Simion, creaţia lui Gabriel Garcia Márquez a jucat un rol foarte important şi în proza românească.
"«O sută de ani de singurătate» sau «Un veac de singurătate», cum a fost tradusă, a impus un stil şi a jucat un rol foarte important în proza românească, în ultimul deceniu, după 1960. A format o şcoală de prozatori şi a orientat proza spre valorificarea, aş spune, a miturilor şi a miraculosului. Nu îl putem înţelege, de pildă, pe Ştefan Bănulescu al nostru şi nici pe alţi prozatori din generaţia '60 fără acest model sud-american. După Proust, după părerea mea, romanul sud-american este fenomenul cel mai interesant care s-a petrecut în literatură, în proza veacului 20", a spus Eugen Simion.
Scriitorul columbian Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 1982, a murit, joi, la vârsta de 87 de ani. Informaţia a fost confirmată de o sursă apropiată familiei prestigiosului scriitor.
Citeşte şi:
REACŢII la moartea lui Garcia Marquez. Preşedinţi, scriitori şi artişti îşi exprimă tristeţea şi admiraţia faţă de scriitorul columbian - FOTO
Citeşte şi:
Ponta, pe Facebook: Sunt foarte trist aflând că a încetat din viaţă Gabriel Garcia Marquez!
"O mie de ani de singurătate şi de tristeţe, pentru moartea celui mai mare columbian din toate timpurile", a scris preşedintele columbian Juan Manuel Santos pe contul său de Twitter, joi, făcând o referire la una dintre capodoperele literare ale romancierului, "Un veac de singurătate", şi confirmând şi el decesul scriitorului, anunţat cu câteva minute înainte şi de un jurnalist mexican.
Câteva ore mai târziu, într-o alocuţiune solemnă la televiziune, preşedintele columbian a decretat doliu naţional de trei zile în Columbia.
Scriitorul columbian va fi incinerat în cadrul unei ceremonii funerare private, potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii de familia sa, care nu precizează însă data şi locul evenimentului.
În ultimele zile, scriitorul s-a aflat în compania familiei sale şi avea o stare de sănătate "foarte fragilă". Pe 8 aprilie, romancierul fusese externat dintr-un spital din Ciudad de Mexico, unde a fost tratat vreme de opt zile contra pneumoniei. Cotidianul mexican El Universal, citând "surse demne de încredere", a anunţat la începutul acestei săptămâni recidiva cancerului limfatic cu care fusese diagnosticat Gabriel Garcia Márquez în urmă cu 15 ani şi faptul că boala s-a extins la plămâni, ganglioni şi ficat.
Însă, două zile mai târziu, Juan Manuel Santos a dezminţit această versiune, afirmând că scriitorul "a suferit de o pneumonie".
La rândul ei, familia scriitorului a precizat că acesta avea o stare de sănătate "foarte fragilă", dar "stabilă", fără să facă nicio referire la cancer.
Ultima apariţie publică a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, când scriitorul a stat la poarta reşedinţei sale din Ciudad de Mexico, unde locuia de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliştii veniţi în vizită cu ocazia aniversării sale. Scriitorul şi-a întâmpinat oaspeţii zâmbitor, a primit cadouri şi a acceptat să se lase fotografiat, fără a acorda însă interviuri.
În ultimii ani, Gabriel Garcia Marquez şi-a redus apariţiile publice şi declaraţiile în mass-media din cauza sănătăţii sale precare.
Născut pe 6 martie 1927, în localitatea columbiană Aracataca, Gabriel Garcia Márquez a locuit în Mexic de câteva decenii şi, slăbit din cauza bolii, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al său, "Memoria de mis putas tristes" ("Povestea târfelor mele triste"), apărut în 2004.
Gabriel García Márquez a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1982. În nuvelele şi romanele sale se reunesc, în mod firesc, fantasticul şi realităţile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de mulţi critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai popular roman al său este "Un veac de singurătate" (1967), vândut în peste 30 de milioane de copii şi tradus în peste 25 de limbi străine, dar foarte cunoscute sunt şi "Cronica unei morţi anunţate" (1981), "Dragostea în vremea holerei" (1985), "Generalul în labirintul său" (1989). Scriitorul era cunoscut, de asemenea, şi pentru faptul că era un susţinător al ideologiei comuniste.
La fel ca mulţi autori sud-americani, Gabriel Garcia Marquez a depăşit graniţele universului literar. Romancierul columbian a devenit un veritabil erou al politicienilor de stânga din America Latină, definindu-se ca un aliat al liderului revoluţionar cubanez Fidel Castro şi un critic al intervenţiilor violente ale Washingtonului în Vietnam şi în Chile.
Considerat cel mai popular scriitor de limbă spaniolă de după Miguel de Cervantes, din secolul al XVII-lea, Gabriel Garcia Marquez a atins un nivel de celebritate literară care a generat comparaţii cu Mark Twain şi Charles Dickens.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe