Eugen Simion: Nina Cassian a fost şi va rămâne o poetă notabilă în literatura postbelică

Academicianul Eugen Simion a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Nina Cassian a fost şi va rămâne o poetă notabilă în literatura postbelică, jucând un rol important în viaţa literară română.

Urmărește
319 afișări
Imaginea articolului Eugen Simion: Nina Cassian a fost şi va rămâne o poetă notabilă în literatura postbelică

Eugen Simion (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

"Nina Cassian a fost şi va rămâne o poeta notabilă în literatura postbelică. Ea a jucat un rol important în viaţa literară română. A cunoscut multă lume şi a trecut prin multe evenimente şi a lăsat un jurnal intim din care putem înţelege biografia ei socială şi cea intimă. Înainte de '89 a plecat în străinătate şi a trăit în cercurile intelectuale. Am scris despre poezia ei în cărţile mele «Scriitori români de azi» şi ce am scris cred că este corect", a declarat criticul literar Eugen Simion.

Nina Cassian, considerată a fi marea seducătoare a literaturii române, a decedat marţi, la vârsta de 89 de ani, la New York, după o viaţă tumultoasă, marcată de cenzura comunistă, dar şi de o creaţie ce s-a manifestat în mai multe domenii - poezie, proză, eseu şi traduceri-, atât în România, cât şi în SUA.

Alex. Ştefănescu: Nina Cassian s-a remarcat prin inteligenţa ei sclipitoare, inventivitate şi umor

Criticul literar Alex. Ştefănescu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că poeta Nina Cassian s-a remarcat "prin inteligenţa ei sclipitoare, prin inventivitate, prin ritm şi umor", afirmând totodată că acesta a fost "versatilă din punct de vedere moral".

"Moartea Ninei Cassian este o pierdere pentru cultura din România. Poeta s-a remarcat prin inteligenţa ei sclipitoare, prin inventivitate, prin ritm şi umor. A fost versatilă din punct de vedere moral, scriind versuri propagandistice în timpul stalinismului şi fiind răsplătită pentru aceasta de autorităţile comuniste. Dar tot ea a căzut în dizgraţie în momentul când s-a manifestat ca o nonconformistă. A dus o viaţă libertină având aventuri amoroase cu mai mulţi scriitori importanţi ai epocii, ea însăşi mărturisind în cărţile de memorie. Era considerată cea mai atrăgătoare femeie urâtă din România", a afirmat Alex. Ştefănescu.

Nina Cassian, considerată a fi marea seducătoare a literaturii române, a decedat marţi, la New York, la vârsta de 89 de ani, după o viaţă tumultoasă, marcată de cenzura comunistă, dar şi de o creaţie ce s-a manifestat în mai multe domenii - poezie, proză, eseu şi traduceri -, atât în România, cât şi în SUA.

Nicolae Breban: Nina Cassian a fost un om cu multe calităţi şi un excelent ferment literar

Scriitorul Nicolae Breban a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Nina Cassian a fost "un om cu multe calităţi şi o bună pianistă", precizând că aceasta a fost şi "un excelent ferment literar".

"Nina Cassian a fost printre primii scriitori din altă generaţie decât a mea care mi-au acceptat vocaţia şi talentul. (...) Un om cu multe calităţi, o bună pianistă, o excelentă compozitoare şi un excelent ferment literar", a declarat Nicolae Breban, pentru MEDIAFAX.

Nina Cassian, considerată a fi marea seducătoare a literaturii române, a decedat marţi, la vârsta de 89 de ani, la New York, după o viaţă tumultoasă, marcată de cenzura comunistă, dar şi de o creaţie ce s-a manifestat în mai multe domenii - poezie, proză, eseu şi traduceri -, atât în România, cât şi în SUA.

Poeta Nina Cassian a decedat, marţi, la vârsta de 89 de ani, la New York, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate familiei acesteia.

Nina Cassian a decedat în urma unui stop cardiac. Ea a murit "liniştită", în reşedinţa ei, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse apropiate familiei acesteia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici