"Europolis" şi "Morgen" - proiectate la Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară

Filmele "Europolis", de Cornel Gheorghiţă, şi "Morgen", de Marian Crişan, vor fi proiectate în cadrul Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care se desfăşoară între 5 şi 12 septembrie la Portul Cultural Cetate, informează organizatorii.

Urmărește
66 afișări
Imaginea articolului "Europolis" şi "Morgen" - proiectate la Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară

"Europolis" şi "Morgen" - proiectate la Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Secţiunea românească a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară numără peste 20 de filme - documentare, scurtmetraje şi lungmetraje. Cele trei lungmetraje româneşti care vor rula în Port Cetate sunt toate în avanpremieră românească, alături de fragmentul de 20 de minute din filmul "Undeva la Palilula", al lui Silviu Purcărete, prezentat în avanpremieră mondială.

Duminică, în prima seară a festivalului, după "Undeva la Palilula", cinefilii din Cetate vor putea viziona pentru prima dată în România pelicula recent premiată la Locarno "Morgen", regizată de Marian Crişan şi produsă de Mandragora Films. După proiecţie, publicul va putea dialoga cu producătoarea Anca Puiu, care şi-a anunţat prezenţa în Port Cetate.

Filmul "Morgen" îl prezintă pe Nelu, în vârstă de 40 de ani, care lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta - un orăşel de la graniţa româno-ungară. Pentru Nelu, zilele trec la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Acesta trăieşte împreună cu soţia într-o casă izolată pe un câmp, în afara oraşului. Într-o zi, bărbatul pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant care vrea să treacă graniţa ilegal. Emigrantul îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treaca graniţa "mâine" ("morgen", în limba germană, n.r.).

Marian Crişan a primit în această lună, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, premiul special al juriului, din partea unei echipe de cineaşti conduse de Eric Khoo, dar şi premiul ecumenic pentru filmul "Morgen".

Pe 9 septembrie, pentru prima dată în România, filmul "Europolis" al lui Cornel Gheorghiţă va fi prezentat în faţa publicului. Recent selecţionat la Festivalul Internaţional de la Montreal, filmul marchează debutul în lungmetraj al regizorului român mutat în Franţa Cornel Gheorghiţă, profesor la ESMA (Ecole Superieure des Metiers Artistiques) în Toulouse.

În micul port al Sulinei soseşte o telegramă din Franţa: Luca, pe care toată lumea îl ştia îngropat de mai bine de 50 de ani în cimitirul de la marginea oraşului, tocmai a murit. Sora lui, Magdalena, însoţită de fiul ei, Nae, trebuie să plece în Franţa pentru a lua în primire "moştenirea". Ajunşi la celălalt capăt al continentului, pe malul Atlanticului, cei doi îl întâlnesc pe şamanul Ata, prietenul cel mai bun al lui Luca, care le dezvăluie ultima dorinţă a acestuia înainte să moară. Moartea lui Luca le marchează drumul de întoarcere mai mult decât Magdalena şi Nae şi-ar fi putut închipui.

"Europolis" a primit premiul HBO/TIFF 2005 pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, numărându-se şi printre lungmetrajele premiate în 2008, la Paris, la Festivalul European de Film Independent (ECU). Din distribuţie fac parte Adriana Trandafir şi Aron Dimeny. Actriţa Adriana Trandafir va fi prezentă la Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, unde va participa la discuţii cu publicul.

Pe 11 septembrie, în seara de închidere a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, publicul şi invitaţii vor avea ocazia de a vedea un film foarte îndrăgit în festivaluri, "Nuntă în Basarabia", de Nap Toader. Deşi prezentat în festivaluri naţionale şi internaţionale, "Nuntă în Basarabia" nu a avut încă premiera în circuitul cinematografic naţional. Proiecţia va avea loc în prezenţa echipei.

Filmul spune povestea unui tânăr dirijor din Bucureşti şi a unei pianiste din Chişinău, care s-au căsătorit recent în România. Cei doi sunt nevoiţi să mai facă o nuntă, de data asta în Basarabia, pentru ca din darul de la rudele miresei să adune banii de avans pentru un apartament. Cea de-a doua nuntă devine prilej de competiţie între rudele tinerilor însurăţei, iar situaţia e tensionată în plus de diferenţele de obiceiuri şi tradiţii în astfel de ocazii.

Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară - prima ediţie "Balcanii" va avea câte o zi dedicată unei ţări balcanice (Albania, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia, Turcia şi România). În fiecare zi, invitaţii vor avea parte de filme din câte o ţară şi vor fi serviţi cu preparate culinare tradiţionale din zona respectivă.

Festivalul nu are un caracter competitiv, ci are ca scop cunoaşterea şi promovarea cinematografiilor balcanice, care au cunoscut în ultimii ani o puternică dezvoltare, recunoscută de juriile marilor evenimente de gen internaţionale.

Peste 100 de cineaşti din România, Albania, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia şi Turcia vor fi prezenţi în Portul Cultural Cetate în această perioadă şi vor discuta cu publicul prezent despre noi mijloace neconvenţionale pentru a promova filmele şi a atrage mai mulţi spectatori atât în România, cât şi în restul ţărilor din Balcani.

Evenimentul este deschis nu doar invitaţilor, ci şi vizitatorilor ocazionali, pasionaţi de film şi/ sau gastronomie. Vizionarea filmelor şi cazarea (în corturi de câte două persoane) sunt gratuite.

De asemenea, organizatorii au pregătit pentru invitaţi şi vizitatori ocazionali expoziţii de sculptură şi fotografii, standuri cu vânzare de cărţi de cinema, DVD-uri cu filme, concerte cu muzică balcanică veche, serenade şi mâncare tradiţională. Profesioniştii sunt invitaţi la workshop-ul "Cineaştii din Balcani - de la complexul provincialului la Palme d'Or", la care vor participa regizori din România şi din Balcani.

"Pentru că prea adesea mireasma Balcanilor s-a asociat cu mireasma prafului de puşcă, ne-am gândit că oarece poduri culturale arcuite peste Dunăre ar mai îmblânzi memoria noastră rănită de imaginea podurilor de piatră şi oţel bombardate la început de secol XXI. Şi fiindcă tot se spune că în Portul Cetate cocoşii cântă în trei limbi - româneşte, bulgăreşte şi sârbeşte -, ne-am contaminat şi noi de multiculturalitatea galinaceelor şi am purces la punerea pietrei de temelie a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, sub însemnul Balcanilor", a declarat amfitrionul festivalului, Mircea Dinescu, preşedintele Academiei de Gastronomie din România.

Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este organizat de Asociaţia "Film România" (AFR) şi Fundaţia Pentru Poezie "Mircea Dinescu", cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Consiliului Judeţean Dolj, Institutului Cultural Român, Primăriilor Calafat şi Cetate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici