- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (06.01.2010, 17:06)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Evenimente literare speciale, la 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Lev Tolstoi
Împlinirea a 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a celebrului scriitor rus Lev Tolstoi, autor al romanului "Anna Karenina", va fi marcată în toată lumea anul acesta, prin noi traduceri ale operelor sale, dar şi prin lansarea în Europa a unui film despre viaţa sa, informează The Guardian.
Urmărește
171 afișări
Evenimente literare speciale, la 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Lev Tolstoi (Imagine: wikipedia.org)
La 100 de ani de la moartea scriitorului rus Lev Nikolaevici Tolstoi, a cărui operă este cunoscută şi admirată de iubitorii de literatură din toată lumea, mai multe dintre romanele sale vor fi relansate în diferite ţări.
În Germania şi Statele Unite ale Americii vor apărea traduceri noi ale romanului "Anna Karenina", în Cuba şi Mexic vor fi organizate târguri de carte dedicate lui Tolstoi, în timp ce la nivel global va fi dat publicităţii un documentar alb/negru care include înregistrări originale cu scriitorul jucându-se cu nişte câini sau alergând energic pe calul său.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Pe de altă parte, pe 15 ianuarie, în SUA, şi luna viitoare, în Marea Britanie, va fi lansat filmul "The Last Station", o dramă despre ultimele zile din viaţa lui Tostoi, în regia lui Michael Hoffman, cu actorii Christopher Plummer, în rolul scriitorului, şi Helen Mirren, în rolul Sofiei Andreevna Tolstoi, soţia acestuia.
Potrivit lui Andrei Deryabin, coproducător al filmului "The Last Station", Tolstoi este apreciat în toată lumea, mai puţin în Rusia.
În Occident, Tolstoi este considerat cel mai important romancier al tuturor timpurilor. În luna iulie, anul trecut, revista Newsweek a realizat un clasament al celor mai bune 100 de romane ale tuturor timpurilor, "Război şi pace" de Tolstoi clasându-se pe primul loc.
"În toată lumea există o pasiune extraordinară pentru Tolstoi. Este apreciat peste tot, mai puţin aici (Rusia n.r.), a declarat Deryabin, care pune această indiferenţă pe seama faptului că Rusia a eşuat în încercarea de a-şi găsi o identitate naţională.
"Am căutat (o identitate, n.r.) mult timp. De fapt, răspunsul este unul pe care ni-l dă Tolstoi: responsabilitatea oamenilor este să fie fericiţi", a explicat el.
Deryabin consideră că, pentru cei mai mulţi ruşi, secolul trecut a fost unul al marilor suferinţe, în alte cuvine mai mult dostoievskian.
"Secolul trecut a fost unul al întunericului şi suferinţei, a fost timpul lui Dostoievski. Acum sper că a venit momentul lui Tolstoi", a mai spus el.
Stră-strănepotul lui Tolstoi, Vladimir Ilici Tolstoi, crede, de asemenea, că Rusia a trecut în secolul XX printr-o perioadă dostoievskiană, dar speră că lucrurile se vor schimba.
"Sper că secolul XXI este unul în spiritul lui Tolstoi. Dostoievski şi-a concentrat atenţia asupra laturii întunecate a sufletului uman. Tolstoi a făcut opusul. El a apărat valori fundamentale, precum dragostea, prietenia sau legăturile de familie. El dă răspunsuri pozitive întrebărilor umanităţii. În acest sens, el dă speranţă", a declarat Vladimir Ilici Tolstoi.
Lev Tolstoi a fost un scriitor rus considerat de către critici ca fiind unul dintre cei mai importanţi romancieri ai lumii. Alături de Fiodor Dostoievski, Tolstoi este unul dintre scriitorii de seamă din timpul perioadei cunoscute ca vârsta de aur a literaturii ruse, începută în 1820, cu primele opere ale lui Puşkin, şi terminată în 1880, cu ultimele lucrări ale lui Dostoievski.
Operele sale "Război şi pace" şi "Anna Karenina" au avut o influenţă hotărâtoare asupra dezvoltării romanului la nivel mondial, iar credinţele şi ideile sale filosofice şi estetice, expuse de-a lungul vieţii prin celelalte opere, sunt reunite şi cunoscute sub denumirea de "tolstoism". Creaţia sa epică se impune prin capacitatea de cuprindere, adâncimea viziunii, acuitatea observaţiei sociale şi psihologice, sentimentul tragicului şi umanului.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe