- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (07.05.2022, 18:09)
Evenimente organizate de reprezentanţele Institutului Cultural Român cu ocazia Zilei Europei 2022
Institutul Cultural Român, prin reprezentanţele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecţii de film şi expoziţii, cu ocazia Zilei Europei, pe 9 mai.
Urmărește
307 afișări
Pentru Uniunea Europeană, această zi, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declaraţia istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE.
Scurtmetrajul Alinei Manolache, „I am Here”, prezentat la Festivalul „In short, Europe” de la Londra
Institutul Cultural Român de la Londra participă la Festivalul de film „In short, Europe”, un eveniment ce evidenţiază şi celebrează creativitatea europeană în domeniul animaţiei, ficţiunii şi documentarului. Festivalul este un eveniment anual organziat de EUNIC Londra cu ocazia Zilei Europei, cu sprijinul Delegaţiei UE în Regatul Unit şi al Institutului Francez în Regatul Unit. În cadrul acestei ediţii, 25 de state europene au prezentat câte un scurtmetraj, selecţia acestora fiind curatoriată de Shira Macleod. Din partea României, filmul selectat a fost „I am Here” al Alinei Manolache, inclus în secţiunea Loving Encounters, scurtmetraj pe care The Guardian l-a numit mesmerising/fascinant.
Festivalul „In short, Europe” are loc sâmbătă, 7 mai, la Ciné Lumière, iar ICR Londra a participat în fiecare an în cadrul acestui eveniment relevant pe agenda culturală londoneză.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Naista Andreea Chira, moment muzical pe Mariahilfer Straße din Viena
Concerte, spectacole de dans, poezii şi dezbateri, reunind participanţi din diferite ţări europene şi nu numai au loc sâmbătă, 7 mai, cu ocazia Zilei Europei, pe Mariahilfer Straße ‒ cea mai mare şi mai animată stradă comercială din Viena. Institutul Cultural Român de la Viena se alătură proiectului iniţiat de asociaţia „VIENNA goes EUROPE“ – Association for the Promotion of European Awareness şi Parlamentul European din Austria, în colaborare cu EUNIC Austria, prin sprijinirea participării naistei Andreea Chira, care va susţine un moment muzical la ora 16.15. Totodată, în intervalul orar 12.00-18.00, publicul participant poate vizita diferitele standuri oferite de partenerii proiectului. În acest context, va fi prezentat proiectul Timişoara - Capitală culturală 2023, în colaborare cu Asociaţia pentru Promovarea Timişoarei şi cu Asociaţia pentru Dezvoltarea şi Promovarea Turismului Timiş.
ICR Praga susţine promovarea artiştilor români de Ziua Europei în cadrul a două evenimente internaţionale
Cu ocazia festivităţilor organizate de Ziua Europei de către Reprezentanţa Comisiei Europene în Republica Cehă şi în contextul marcării de către Ambasada României în Republica Cehă a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, în ziua de 9 mai, ora 18.20, la Střelecký Ostrov, va avea loc concertul formaţiei româneşti Moonlight Breakfast, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga. Ambasada României în Republica Cehă va prezenta la standul său broşuri turistice, materiale informative şi produse româneşti.
Imaginea României, văzută prin ochii tinerilor călători cehi Lukáš Socha şi Viktorka Rys, va putea fi descoperită în cadrul dezbaterilor cu tema „Călătorie în România” şi „Arcul Carpaţilor, plimbare spre Banat”, organizate de Reprezentanţa Comisiei Europene în Republica Cehă.
Tot luni, ora 17.30, în parcul Kampa va avea loc vernisajul expoziţiei „NATURE FUTURE - young European photography”, în prezenţa artiştilor şi curatorilor. În cadrul acesteia vor fi prezentate, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga, fotografii ale Ioanei Cîrlig, din seria Accept all happiness from me. Această serie fotografică este o explorare continuă a florei în era antropocenului, o epocă unde activitatea umană distruge în fiecare zi o parte din planetă, unde deşeurile noastre sunt noile reliefuri ale peisajelor şi unde natura este considerată ca o resursă ce trebuie exploatată până la epuizare.
Expoziţia „NATURE FUTURE, young European photography”, curatoriată de Colectivul Fetart, prezintă lucrările a 14 tineri fotografi din Europa, care analizează criza ecologică majoră ce afectează planeta: Margaux Senlis (Franţa), Ruben Martin de Lucas (Spania), Daniel Szalai (Ungaria), Ioana Cîrlig (România), Ada Zielińska (Polonia), Léontina Berková (Slovacia), Tomáš Hrůza şi Andrea Průchová Hrůzová (Cehia), Marina Caneve (Italia), Jana Hartmann (Germania), Maria Oliveira (Portugalia), Markus Guschelbauer (Austria), Inka & Niclas (Suedia).
Evenimentul, organizat cu ocazia Preşedinţiei Franţei a Consiliului Uniunii Europene, va fi disponibil publicului în perioada 9 mai – 28 august, în parcul Kampa din Praga.
Concert de gală ConTempo, la Sala de Concerte a Primăriei din Damme - Bruges, Belgia
Ansamblul ConTempo va susţine concertul de gală „CELLO VISION’S TRAVELLING - CONNECTING EUROPE” luni, 9 mai, cu ocazia Zilei Europei, la Sala de Concerte a Primăriei din Damme - Bruges, Belgia. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Bruxelles şi Ambasada României în Regatul Belgiei, cu sprijinul primăriei din Damme - Bruges şi al Consulului Onorific al României la Bruges, domnul Joeri Beuren.
Proiectul combină tradiţia europeană profundă şi autentică a muzicii de cameră cu o abordare inovatoare, o fuziune artistică multimedia care prezintă, într-un spectacol incendiar şi proaspăt, muzică din Europa sau conectată la Europa, de la George Enescu la Queen, de la Bach la Bono/U2, de la Paganini la Piazzolla, de la rock la world music, de la muzică clasică la dans, de la muzică contemporană la visuals, din România în Belgia sau în Ucraina şi în întreaga Europă.
Elementele vizuale live şi preînregistrate din spectacol funcţionează ca un catalizator, asigurând legătura dintre coregrafie şi muzică, creând astfel un dialog unic între ecran şi spectacolul live de pe scenă, „îmbarcând” publicul într-o călătorie în care muzica este completată de imagini unice, cu o „dansatoare de stradă” care îşi urmează destinul.
Mihai Zgondoiu, prezent la Esch2022 - Capitală Culturală Europeană
60 de standuri ale misiunilor diplomatice, instituţiilor europene şi autorităţilor locale vor fi amplasate, în Place de l'Hotel de Ville şi Place de la Résistance din oraşul Esch-sur-Alzette, în cadrul evenimentului Esch2022-Capitală Culturală Europeană, organizat cu ocazia Zilei Europei.
În cadrul acestui amplu eveniment de diplomaţie culturală, la standul României, va fi prezentată luni, 9 mai, expoziţia „Predicţiile Pământului. Despre gândirea şi practica ecologică”, prin intermediul unui film şi al unor prelegeri susţinute de curatorul Mihai Zgondoiu. Expoziţia, realizată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României a fost prezentă la Muzeul Naţional Cotroceni în perioada septembrie - octombrie 2021. O serie de lucrări ale studenţilor de la UNArte şi UVT Arte sunt, de asemenea, prezentate, alături de proiectele unor licee şi şcoli româneşti câştigătoare ale competiţiei National Space Society – Space Settlement Contest 2022, organizată de NASA.
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Bruxelles şi Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, în colaborare cu Muzeul Naţional Cotroceni.
„Reeducarea de la Piteşti. Drama unei generaţii”, proiectat la Universitatea CEU San Pablo
Un film ce sintetizează cele şase episoade ale serialului „Reeducarea de la Piteşti. Drama unei generaţii”, despre fenomenul reeducărilor practicate în România anilor '50 - '60, realizat de Lucia Hossu Longin, la TVR, va fi proiectat marţi, 10 mai, ora 19.00, la Universitatea CEU San Pablo din Madrid. Filmul va fi prezentat de prof.univ.dr. Ilie Popa, preşedintele Filialei Argeş a Fundaţiei Culturale MEMORIA, iar despre „Experimentul Piteşti” vor vorbi istoricul José Luis Orella, profesor titular de Istorie Contemporană la Universitatea CEU San Pablo, doctor în Istorie Contemporană şi în Drept Public, şi Fernando Lostao, director al Fundaţiei Culturale Ángel Herrera Oria.
Evenimentul este organizat de ICR Madrid, în colaborare cu Fundaţia Culturală MEMORIA, filiala Argeş, Universitatea CEU San Pablo din Madrid, Fundaţia Culturală Ángel Herrera Oria, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.
Celebrarea Zilei Europei în Israel – evenimente culturale de solidaritate cu Ucraina
Ca urmare a situaţiei internaţionale şi a conflictului din Ucraina, celebrarea Zilei Europei în Israel include o componentă culturală care reliefează sprijinul Delegaţiei UE şi al ţărilor membre pentru poporul ucrainean. Manifestarea se desfăşoară joi, 12 mai, ora 19.30, într-un nou format outdoor, la Amfiteatrul Wohl din parcul HaYarkon din Tel Aviv.
Programul ediţiei din acest an va include un concert de deschidere susţinut de trupa LELÉKA, un cvartet internaţional de jazz condus de solista ucraineană Viktoria Leléka, urmat de evenimentul principal al serii, concertul Ivri Lider, cunoscut artist israelian de muzică pop-dance. Participarea trupei LELÉKA la eveniment are loc cu sprijinul Delegaţiei UE şi al reprezentanţelor diplomatice ale statelor membre, România fiind reprezentată de ICR Tel Aviv şi Ambasada României în Statul Israel.
Prezenţă românească în cadrul manifestărilor organizate în Republica Moldova
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, susţine prezenţa României în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Europei în Republica Moldova. Joi, 12 mai, ora 16.00, la Sala cu Orgă din Chişinău, va fi prezentat un concert susţinut de Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă sub bagheta maestrului Cristian Florea şi soliştii Oxana Corjos (pian), Petru Pane, (clarinet). În program: Concertul pentru pian în La minor, op.54 de Robert Schumann, Concertul pentru clarinet de Aaron Copland, Creaţii orchestrale semnate de compozitorii români Sigismund Toduţă şi Ion Dumitrescu.
De asemenea, pelicula „Întregalde”, în regia lui Radu Muntean, va fi proiectată luni, 16 mai, la Centrul de Informare Europeană de la Chişinău, în cadrul Festivalului de Film şi Cultură Europeană, organizat de Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova. Filmul va mai putea fi urmărit şi în Sala Mare de Festivităţi a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi (Sala Senatului), miercuri, 25 mai. Pe lângă proiecţii de film, pe parcursul festivalului vor fi organizate concerte, conferinţe şi dezbateri pe teme ce promovează cultura şi valorile europene.
Filmul „Întregalde” spune povestea a trei prieteni care se află într-o excursie umanitară de sfârşit de an. Călătorind într-un jeep pe drumurile de munte neasfaltate ale satului Întregalde, întâlnesc un bătrân singur pe care încearcă să-l ajute să ajungă la gaterul unde pretinde că lucrează. Când maşina lor rămâne blocată într-un şanţ în pădure, gaterul se dovedeşte a fi abandonat şi sunt nevoiţi să petreacă noaptea împreună cu bătrânul senil, ideile lor despre empatie şi generozitate încep să fie puse la îndoială.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe