"Evgheni Oneghin" marchează 130 de ani de la premiera absolută a lucrării, pe scena ONB

Spectacolul "Evgheni Oneghin", în regia lui Ion Caramitru, va avea premiera duminică la Opera Naţională Bucureşti (ONB), marcând astfel 130 de ani de la premiera absolută a lucrării semnată de Piotr Ilici Ceaikovski, au anunţat, miercuri, reprezentanţii instituţiei de spectacole.

Urmărește
121 afișări
Imaginea articolului "Evgheni Oneghin" marchează 130 de ani de la premiera absolută a lucrării, pe scena ONB

Opera Naţională Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

Premiera "Evgheni Oneghin" reprezintă evenimentul central al lunii martie, precum şi vârful acestei stagiuni, la Opera Naţională.

Opera semnată de Piotr Ilici Ceaikovski, după poemul în versuri scris de Aleksandr Puşkin, este montată pe scena ONB în regia lui Ion Caramitru şi sub conducerea muzicală a dirijorului Iurie Florea.

Decorurile sunt realizate de Maria Miu, iar costumele sunt semnate de Viorica Petrovici. Din echipa de creaţie a noii producţii fac parte şi Stelian Olariu - maestru de cor, Florin Fieroiu - maestru de balet şi Chris Jaeger - light designer.

Din distribuţia spectacolului fac parte Iordache Basalic (Oneghin), Teodor Ilincăi (Lenski), Crina Zancu (Tatiana), Oana Andra (Olga), Pompeiu Hărăşteanu (Gremin), Gabriela Drăguşin (Larina), Ecaterina Ţuţu (Filipievna), Florin Diaconescu (Triquet), Radu Pintilie (Căpitanul / Zaretsky).

"Publicul trebuie să se aştepte la o întâlnire cu muzica lui Ceaikovski, care este absolut superbă, interiorizată, un exemplu de romantism cu totul ieşit din comun", a spus Cătălin Ionescu-Arbore, directorul ONB.

"În al doilea rând, spectatorii vor întâlni şi o idee foarte frumoasă, pornită din tradiţia operistică, dar interpretată în mod personal de către maestrul Caramitru, construind un spectacol de imagine, de actorie, de mişcare foarte rafinată", a mai spus Cătălin Ionescu-Arbore.

Ionescu-Arbore a precizat că montarea lui Caramitru nu poate fi încadrată ca fiind clasică sau modernă. "E greu de delimitat. Eu mă feresc în primul rând de cuvântul «clasic». Montarea respectă tradiţia, jocul este unul realist, dar este împănat cu o noţiune de vis care leagă toate aceste scene", a precizat el.

Premiera de pe scena ONB va marca împlinirea a 130 de ani de la premiera absolută a lucrării, care a avut loc la Conservatorul de Muzică din Moscova, pe 17 martie 1879. A urmat apoi premiera de la Teatrul Mare din Moscova, pe 11 iunie 1881. În România, lucrarea lui Ceaikovski a fost montată pentru prima dată la Opera bucureşteană, pe 13 martie 1938.

Sâmbătă, începând cu ora 18.30, publicul va avea ocazia să asiste gratuit la o repetiţie cu public a spectacolului.

Alte două reprezentaţii ale noii producţii sunt programate pentru zilele de 25 şi 28 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici