Expoziţia "Dada Est? Românii de la Cabaret Voltaire" ajunge la Stockholm

Expoziţia "Dada Est? Românii de la Cabaret Voltaire", care a putut fi văzută până acum la Zürich, Sibiu şi Praga, va fi deschisă sâmbătă la Färgfabriken, unul dintre cele mai importante centre de artă contemporană din Suedia, informează Institutul Cultural Român (ICR) din Stockholm.

Urmărește
4 afișări
Imaginea articolului Expoziţia "Dada Est? Românii de la Cabaret Voltaire" ajunge la Stockholm

Expoziţia "Dada Est? Românii de la Cabaret Voltaire" ajunge la Stockholm

Astfel, expoziţia va avea cel de-al patrulea vernisaj din turneul său european la centrul Färgfabriken din capitala suedeză.

Conceptul "Dada Est? Românii de la Cabaret Voltaire", propus de Adrian Notz de la Cabaret Voltaire din Zürich, a fost prelucrat de curatorii Daniel Carlsson Daboczy şi Sofia Palmgren de la Färgfabriken, cu sprijinul ICR Stockholm.

Proiectul iniţial a fost îmbogăţit cu lucrări ale artişilor suedezi legaţi de dadaism. Astfel, în expoziţie au fost incluse şi opere ale Gretei Knutson-Tzara, soţia lui Tristan Tzara, precum şi cel mai important film al lui Viking Eggeling, "Diagonalsymfonin: (Simfonia diagonală)". Totodată, vizitatorii vor putea vedea mai multe filme ale artistului suedez de origine română, Dorinel Marc.

Aceştia completează nucleul expoziţional iniţial format din lucrările artiştilor Mircea Cantor, Ştefan Constantinescu, Harun Farocki, Andrei Ujica, Ion Grigorescu, Sebastian Moldovan, Ciprian Mureşan, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Irina Botea, Mona Vatamanu, Florin Tudor şi Cristi Pogăcean.

Un rol important în elaborarea conceptului expoziţiei l-a jucat cartea istoricului de artă şi scriitorului suedez Tom Sandqvist, "Dada Est - Românii de la Cabaret Voltaire", publicată în 2006 la MIT Press. Acesta porneşte de la teoria că o mare parte din rădăcinile dadaimului se află în România şi că Marcel Iancu, Tristan Tzara, George Iancu s-au numărat printre actorii principali ai evenimentului de la Cabaret Voltaire din seara de 5 februarie 1916. Dovezi că aşa stau lucrurile pot fi găsite în arhiva DEA (Dada East Archive) aparţinând lui Tom Sanqvist, ce poate fi consultată în cadrul expoziţiei. Cu ocazia vernisajului va avea loc şi lansarea catalogului expoziţiei.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici