Expoziţia de fotografii colectivă "Bucureştiul Meu", la Hanul Gabroveni din Capitală

Concursul de fotografii "Bucureştiul Meu" şi-a desemnat, vineri, cei trei câştigători, încheindu-se cu vernisarea unei expoziţii colective, la Hanul Gabroveni din Capitală, care va fi deschisă publicului în regim de gratuitate până la data de 31 august.

Urmărește
308 afișări
Imaginea articolului Expoziţia de fotografii colectivă "Bucureştiul Meu", la Hanul Gabroveni din Capitală

Expoziţia de fotografii colectivă "Bucureştiul Meu", la Hanul Gabroveni din Capitală (Foto: Patricia Marinescu)

Concursul a fost lansat în cadrul etapei Explorare a proiectului platformă vizând candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală culturală europeană a anului 2021, "Bucureşti Memoria / Explorarea / Imaginarea Oraşului", şi a durat două săptămâni.

În tot acest timp, aproximativ 40 de candidaţi au trimis câte trei fotografii - cadre diferite ale oraşului, care, în opinia lor, sunt reprezentative pentru Capitală.

În spaţiul expoziţional din Hanul Gabroveni sunt expuse jumătate dintre imaginile trimise de fotografii amatori ai Bucureştiului. Aici pot fi admirate zeci de cadre nocturne cu panorame ale oraşului, fotografii alb-negru care redau colţuri cunoscute şi unghere ascunse ale Capitalei, cartiere, dar şi peisaje color, detalii ale unor clădiri-simbol, surprinse în diverse anotimpuri.

De asemenea, în selecţia realizată de echipa ArCuB - centrul cultural delegat de Primăria Bucureşti pentru a realiza dosarul de candidatură a oraşului la titlul de Capitală culturală europeană în 2021 - au fost incluse fotografii de carnaval, de la festivaluri culturale urbane şi portrete, iar printre cei care au trimis imagini s-au numărat pasionaţi de călătorie, bloggeri, arhitecţi şi studenţi.

Fotograful Cristian Vasile, deţinătorul platformei Bucureşti Optimist, a jurizat toate înscrierile şi le-a premiat pe trei dintre cele mai bune. "Mi-ar fi plăcut să fi putut alege vreo zece câştigători", a spus acesta.

"Fotografia câştigătoare este un joc de forme, fără culoare. Imaginea cu luna este preferata mea", a fost remarca lui Cristian Vasile privind fotografia câştigătoare semnată de Ana Dumitru.

În contrast, celelalte două imagini câştigătoare - semnate de Albert Dobrin şi Alberto Groşescu - sunt pline de culoare, autorii primind drept premiu câte un afiş de dimensiuni mari cu fotografiile lor. De cealaltă parte, marele premiu a constat într-o cameră video.

"Am fost surprins de numărul mare de fotografii trimise la concurs şi de calitatea lor, am descoperit multe locuri interesante pe care urmează să le vizitez cât de curând", a încheiat Cristian Vasile.

După încheierea expoziţiei colective de la Hanul Gabroveni, fotografiile vor fi incluse în colecţia "Bucureşti. Album de familie" de pe site-ul bucuresti2021.ro, care surprinde oraşul de-a lungul timpului, sub toate aspectele sale.

Concursul "Bucureştiul Meu" a fost organizat de Bucureşti 2021 împreună cu Bucureşti Optimist.

A treia parte a proiectului platformă, Imaginarea, a început la jumătatea lunii iulie şi se va întinde până în luna octombrie, iar printre evenimentele cuprinse în acest segment se numără o expoziţie cu fotografii realizate de artişti străini care au descoperit oraşul şi lansarea unui spaţiu de expoziţie pentru tinerii designeri români. În plus, mai mulţi poeţi vor scrie despre oraş, realizând astfel harta poetică a Bucureştiului.

Ministerul Culturii a lansat în decembrie 2014 un apel adresat oraşelor din România care doresc să candideze la titlul de Capitală europeană a culturii pentru anul 2021.

La acest titlu candidează, pe lângă Bucureşti, oraşele Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Craiova, Arad, Sfântu Gheorghe, Oradea, Alba Iulia, Brăila şi Braşov.

Programul "Capitală culturală europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 50 de oraşe au deţinut acest titlu. În 2007, oraşul Sibiu a deţinut acest titlu, alături de Luxemburg.

Oraşul Mons, situat în sudul Belgiei, a preluat la sfârşitul lunii ianuarie rolul de "capitală culturală europeană", pentru un an, alături de localitatea Plzeň din Cehia, cu ambiţia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economică, la fel ca predecesoarele sale, Lille şi Liverpool.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici