Expoziţia ”Dessine-moi la Guerre” a inaugurat segmentul românesc al sezonului România-Franţa | FOTO

Deschiderea expoziţiei de caricatură ”Dessine-moi la Guerre” a inaugurat joi seria de evenimente care marchează debutul segmentului românesc al sezonului România-Franţa

Urmărește
110 afișări
Imaginea articolului Expoziţia ”Dessine-moi la Guerre”  a inaugurat segmentul românesc al sezonului România-Franţa | FOTO

Expoziţia ”Dessine-moi la Guerre” a inaugurat segmentul românesc al sezonului România-Franţa

Inaugurarea expoziţiei Dessine-moi la Guerre a ONG-ului Cartooning for Peace, la Muzeul Naţional de Istorie a României (Calea Victoriei, nr.12) i-a adus în faţa publicului pe Michèle Ramis, Ambasadorul Frantei în România, Pierre Buhler, Preşedintele Institutului Francez şi pe Ernest Oberlander, Directorul Muzeului National de Istorie a României şi pe Alexandru Gheorghe, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

”Să nu uităm niciodată că necesitatea imperativă a construcţiei europene s-a clădit pe ruinele unei Europe sfâşiate de război, barbarie şi totalitarism”, a spus în deschidere Pierre Buhler.

„Dessine-moi la guerre” este un proiect al organizaţiei „Cartooning for Peace” şi prezintă modul în care războaiele, mai mari sau mai mici, ale ultimului secol, au fost reflectate în presă prin intermediul creaţiilor caricaturiştilor. Este un dialog peste timp, între artiştii diferitelor perioade istorice, care, folosind creionul drept „armă”, au condamnat războiul prin intermediul ironiei şi ochiului critic.

Caricaturişti din Franţa, Belgia, Cuba, Elveţia, Canada, Mexic, Iran, Portugalia, Palestina, Statele Unite, Israel, Africa de Sud sunt evocaţi pentru ”viziunea asupra conflictelor militare care au însângerat lumea în ultimii o sută şi ceva de ani, fie că este vorba de Primul Război Mondial, de Al Doilea Război Mondial, de războaiele din Vietnam, Afganistan, Irak, fosta Iugoslavie, Siria sau de conflictul palestiniano-israelian”, au arătat organizatorii manifestării. Desenele sunt reproduse pe panouri cu teme precum „Combatanţii”, „Copiii în război”, „Spionajul”, „Bombardamentele”, „Armele chimice” şi „Comandanţii”.

Panourile sunt instalate faţă în faţă cu două vitrine care prezintă pagini din periodicul umoristic "Furnica". Revista înfiinţată în 1904 a publicat de-a lungul timpului desene şi caricaturi semnate, printre alţii, de artişti ca Francisc Şirato, Ary Murnu, Camil Ressu sau Iosif Iser.

Evenimentul face parte din secvenţa de deschidere a Sezonului România – Franţa 2019, organizat sub egida Guvernului României, Ambasadei Republicii Franceze în România, Institutului Cultural Român şi Institutului Francez.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici