- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.07.2010, 15:54)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Expoziţia "Dracula - voievod şi vampir", vernisată joi la Muzeul Naţional de Artă al României
Expoziţia "Dracula - voievod şi vampir", care are ca scop demontarea mitului lui Dracula, este vernisată joi seară, la Muzeul Naţional de Artă al României din Capitală, fiind deschisă până pe 10 octombrie, au declarat organizatorii joi, într-o conferinţă de presă.
Urmărește
282 afișări
Expoziţia "Dracula - voievod şi vampir", vernisată joi la Muzeul Naţional de Artă al României (Imagine: Andreea Blanatui/Mediafax Foto)
Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional de Artă al României, Kunsthistorisches Museum Viena şi muzeul Schloss Ambras din Austria.
Directorul Muzeului Naţional de Artă al României, Roxana Theodorescu, prezentă la conferinţa de joi - alături de Margot Rauch, specialist conservator al muzeului Schloss Ambras şi curator al expoziţiei -, a declarat că evenimentul încearcă să pună personajul istoric Vlad Ţepeş într-o "lumină obiectivă".
"Toată lumea ştie cine este personajul Dracula. Dacă veţi privi această expoziţie, nu veţi regăsi acest personaj aici, pentru că pe noi ne-a interesat să arătăm ce se află în spatele acestui personaj-cult", a adăugat Margot Rauch.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Expoziţia a fost prezentată de Kunsthistorisches Museum din Viena în 2008, la Schloss Ambras din Innsbruck, cu ocazia împlinirii a 111 ani de la publicarea romanului "Dracula" de Bram Stoker, cu scopul de a redeschide discuţia asupra personajului istoric Vlad Ţepeş/ Dracula şi a vampirismului într-un context istoric şi documentar realist.
Expoziţia de la Bucureşti, inaugurată la doi ani de la evenimentul de la Ambras, include, alături de obiecte împrumutate de la muzee din Austria, Ungaria, Germania, Slovenia, piese din patrimoniul naţional, de la Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Ţăranului Român din Capitală şi Muzeul Cinegetic al Carpaţilor.
Piesa centrală şi "vedeta" expoziţiei o constituie binecunoscutul portret al voievodului Vlad Ţepeş, numit deseori în epocă Dracula, conservat de mai bine de 400 de ani la castelul Ambras. Pornind de la această piesă, prezentată în premieră publicului din România, expoziţia se articulează în patru secţiuni.
Prima îşi propune să exploreze legendele create în jurul voievodului valah din secolul al XV-lea. Personalitatea şi imaginea lui Vlad al III-lea Dracula, precum şi epoca sa sunt prezentate prin intermediul unor serii de portrete şi documente. Una dintre cele mai interesante piese din această secţiune este un cripto-portret ("portret deghizat") al voievodului: panoul Hristos în faţa lui Pilat - o scenă din ciclul Patimilor ce provine de la altarul mănăstirii franciscane din Viena, conservat acum la Galeria Naţională din Ljubljana, în care se pot recunoaşte în fizionomia lui Pilat trăsăturile lui Vlad, aşa cum apăreau în portretele sale din epocă.
A doua secţiune ilustrează conflictele dintre turci şi creştini în Europa de Sud-Est în secolele al XV-lea - al XVIII-lea, care, cu toate neajunsurile lor, au contribuit la schimburile culturale. Armele şi portretele prezente în expoziţie dovedesc existenţa unui interes reciproc: obiecte produse în Europa de Vest au fost influenţate de metodele de decorare orientală, în vreme ce sultanii otomani, în ciuda interdicţiei din Coran, şi-au comandat portrete după moda occidentală.
A treia secţiune abordează mitul vampirismului, aşa cum s-a conturat din mărturiile despre "fenomenele de vampirism" înregistrate din secolul al XVIII-lea în zone de la graniţa militară a stăpânirii austriece până în Imperiul Otoman, în contextul conflictelor dintre creştini şi musulmani. Gravuri de epocă, scrisori, tratate pentru vindecarea de "boala vampirismului" documentează această parte a expoziţiei. Ea este întregită de abordările literare ale subiectului: notiţele şi ciornele romanului "Dracula" de Bram Stoker (1897) şi alte fragmente de texte literare care fac referire la vampiri şi creaturi supranaturale, semnate de Homer, Ovidiu, Goethe, Byron, Beaudelaire, John Sheridan Le Fanu, John William Polidori etc.
Nimic nu a contribuit mai mult la conturarea viziunii curente despre Dracula şi vampiri decât imensa producţie de adaptări cinematografice. Ultima parte a expoziţiei urmăreşte cum a evoluat figura lui Dracula în cinematografia mondială, prin intermediul afişelor, trailerelor şi imaginilor din filme precum "Dracula" (SUA, 1931, regia Ted Browning, cu Béla Lugosi), "Dracula, Prince of Darkness" (Marea Britanie, 1965, regia Terence Fisher, cu Christopher Lee), "Blood for Dracula" (Franţa/ Italia, 1974, regia Paul Morrissay, producător Andy Warhol), "Nosferatu the vampire" (RFG/ Franţa, 1979, regia Werner Herzog, cu Klaus Kinski).
Vernisajul expoziţiei are loc la MNAR joi, la ora 18.00, în prezenţa directorului general al Kunsthistorisches Museum Viena şi a fostului ambasador al Austriei la Bucureşti, Martin Eichtinger.
În cadrul expoziţiei, va rula zilnic filmul "Nosferatu - Simfonia groazei" (Germania, 1922, regia F.W. Murnau, cu Max Schreck), o operă clasică a cinematografiei germane expresioniste.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe