- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.06.2011, 16:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Expoziţia "Rudolf Schweitzer-Cumpăna 125 de ani de la naştere", vernisată joi la Muzeul Cotroceni
Expoziţia "Rudolf Schweitzer-Cumpăna 125 de ani de la naştere", ce numără peste 120 de lucrări, de la începuturile marelui artist şi până la ultima parte a creaţiei acestuia, va fi vernisată joi, de la ora 18.00, la Muzeul Naţional Cotroceni din Capitală, informează un comunicat.
Urmărește
69 afișări
Expoziţia, ce va putea fi vizitată între 23 iunie şi 31 august, în Spaţiile Medievale ale muzeului, a fost realizată de Muzeul Naţional Cotroceni în parteneriat cu Societatea Colecţionarilor de Artă din România şi în colaborare cu Muzeul Judeţean Argeş - Galeria de Artă "Rudolf Schweitzer-Cumpăna" - Piteşti, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, Complexul Muzeal Naţional "Moldova" - Muzeul de Artă - Iaşi.
Cu ocazia expoziţiei a fost editat şi un catalog color, care poate fi achiziţionat de la magazinul de prezentare al muzeului.
Expoziţia face parte din proiectul "Cotroceni XX", legat de sărbătorirea a 20 de ani de existenţă a Muzeului Naţional Cotroceni în spaţiul cultural al Capitalei, proiect în cadrul căruia au mai fost sărbătoriţi alţi doi mari clasici ai picturii româneşti: Theodor Aman şi Iosif Iser. De asemenea, împlinirea a 125 de ani de la naşterea pictorului Rudolf Schweitzer-Cumpăna este înscrisă şi în calendarul UNESCO al marilor sărbători din acest an.
Pictorul Rudolf Schweitzer-Cumpăna s-a născut la Piteşti, pe 7 mai 1886, într-o familie de origine germană. În anul 1904 a plecat în Germania, la Berlin, unde a urmat cursurile Academiei Regale de Arte Frumoase, pe care le-a absolvit în 1909. A studiat pictura cu Adolf Schlabitz, Erich Hanche şi Arthur Kampf, perioadă care a determinat apropierea sa de expresionismul german, dar şi contactul cu impresionismul şi mişcarea Secession.
În anul 1911 a expus pentru prima dată, la Salonul Oficial, apoi la Societatea "Tinerimea Artistică" (1912), Ateneul Român (1920), mai întâi în expoziţii de grup, apoi şi cu expoziţii personale la Fundaţia Dalles, Institutul de Artă, Sala Ileana, dar şi în diferite oraşe din ţară precum Ploieşti (1924), Craiova (1926, 1971), Timişoara (1929), Brăila (1928), Piteşti (1960), Sinaia (1968) Râmnicu-Sărat (1969), Buzău (1970).
În anul 1929 a făcut o călătorie de studii la Budapesta şi o campanie de lucru la Constantinopol, Atena, Salonic, iar între anii 1931 - 1932 a călătorit la Paris, unde a expus la Galeria Jeanne Castel. În 1939 a călătorit şi lucrat intens în Italia (Veneţia, Milano, Florenţa, Roma, Napoli, San Remo), dar şi în Germania (Munchen si Augsburg). Anul 1951 i-a adus numirea ca profesor la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti şi a devenit şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici, secţia pictură. Cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani, Muzeul Naţional de Artă i-a organizat în februarie 1957, la Sala Dalles, o expoziţie retrospectivă, reunind 278 lucrări de pictură şi 159 de grafică. În 1957 a făcut şi o călătorie de documentare în Iugoslavia şi i-a fost conferit titlul de Maestru Emerit al Artei. S-a stins din viaţă la Bucureşti, la 17 februarie 1975, la vârsta de 89 de ani.
Talent înnăscut, un desenator şi un acuarelist desăvârşit, Rudolf Schweitzer-Cumpăna a abordat în pictura sa o tematică diversă: ţăranul român şi viaţa satului, peisaje, naturi statice, portrete de oameni simpli, în special ţăranii din Cumpăna şi Arefu (Argeş) sau din satele pe unde a călătorit, dar şi autoportrete şi nuduri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe