- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.03.2012, 11:08)
Expoziţie de fotografie ce reflectă cutremurul din 1977, la Muzeul Naţional de Istorie
Expoziţia "35/77", ce reflectă cutremurul din 1977 în fotografii inedite, va fi deschisă în perioada 15 martie - 7 aprilie, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Capitală, informează un comunicat.
Urmărește
1192 afișări
Expoziţie de fotografie ce reflectă cutremurul din 1977, la Muzeul Naţional de Istorie (Imagine: www.mnir.ro)
MNIR anunţă inaugurarea expoziţiei temporare "35/77. 35 de ani de la cutremurul din 1977: fotografii inedite de ing. Marius Amarie", joi, la ora 12.00.
Printre martorii oculari la consecinţele seismului şi la eforturile depuse pentru salvarea supravieţuitorilor s-a numărat şi fotograful Marius Amarie, care, la vremea respectivă, avea 17 ani şi care a surprins, cu ajutorul aparatului său, ceea ce se întâmpla în Bucureşti.
Sunt imagini terifiante, pline de durere, dar şi imagini emoţionante, din care reies solidaritatea oamenilor şi speranţa că ceva sau cineva mai poate fi salvat. Fotografiile, făcute cu un aparat Zenit E şi pe care autorul le considera pierdute, au fost recent recuperate şi sunt pentru prima dată prezentate publicului, în expoziţia deschisă la MNIR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Citeşte şi:
REPORTAJ: "Memoria" clădirilor distruse în cutremurul din 4 martie, intactă şi după 35 de ani - GALERIE FOTO
Pe 4 martie 2012 s-au împlinit 35 de ani de la marele cutremur din 1977, un cataclism ale cărui consecinţe au fost teribile: 1.570 de morţi, 11.300 de răniţi, 32.900 de locuinţe prăbuşite sau grav avariate, 35.000 de familii sinistrate, 763 de unităţi economice afectate. Pagubele s-au ridicat la 10 miliarde de lei, echivalentul a peste 2 miliarde de dolari.
În Capitală au căzut sau au fost grav avariate 32 de blocuri şi clădiri mari. Alte peste 130 de clădiri au fost afectate. Mormane de ruine au ajuns construcţiile de la Lizeanu colţ cu Ştefan cel Mare, Continental - Colonadelor, Dunărea, Scala, Casata şi Nestor. Sub dărâmăturile blocului de la Colonadelor şi-au găsit sfârşitul: Toma Caragiu, Alexandru Bocăneţ, Doina Badea (împreună cu soţul şi cei doi copii), poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul Anatol E. Baconski şi soţia sa.
Citeşte şi:
REPORTAJ - Mărturii şocante despre cutremurul din 4 martie 1977: Erau mormane de moloz şi oameni care scormoneau să scoată oameni
Marius Amarie lucrează la Muzeul Naţional de Istorie a României de 22 de ani. Profesionist desăvârşit, fotografiile sale au stat la baza realizării a zeci de cataloage ale unor expoziţii interne şi internaţionale, dintre care cele mai recente sunt "Aurul antic al României" (Roma, 2010 - 2011), "Arta neolitică în România" (Olten, Elveţia, 2008 - 2009), "The Lost World of Old Europe" (New York, 2010 - 2011), "Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare" (Chişinău, 2011).
Citeşte şi:
STUDIU - Care vor fi urmările unui seism precum cel din martie 1977: 44.600 de locuinţe ar putea suferi daune totale. Care sunt zonele cu cel mai mare risc la cutremur
MNIR mai anunţă continuarea seriei de evenimente reunite sub genericul "Exponatul lunii", dorind astfel să readucă în atenţia publicului o serie de bunuri culturale de patrimoniu de primă importanţă, prin valoare şi semnificaţie, păstrate în colecţiile sale.
Exponatul lunii martie este reprezentat de două capodopere ale artei preistorice cunoscute publicului drept "Gânditorul" şi "Femeie şezând".
Microexpoziţia se va deschide tot joi, de ora 12.00, şi va putea fi vizitată până la data de 18 aprilie.
Descoperirea, în anul 1956, în cursul cercetărilor conduse de profesorul Dumitru Berciu în necropola culturii Hamangia de lângă Cernavodă, a două statuete de lut ars, care făceau, foarte probabil, parte din inventarul funerar al unui mormânt, a intrat foarte repede în atenţia specialiştilor şi a marelui public din toată lumea.
Studiate, descrise, analizate şi nu în cele din urmă admirate, ele au devenit rapid un veritabil simbol nu numai al unei civilizaţii preistorice - Hamangia, ci şi, în egală măsură, al spiritualităţii umane ce străbate timpul. Piese unice în lume, ele îşi datorează notorietatea în primul rând datorită modului în care, cel pe care astăzi îl considerăm drept un veritabil artist, a înnobilat lutul creând o operă simbolică, reprezentativă pentru întreaga umanitate.
Prezentate de-a lungul timpului publicului din ţară şi mai ales, în ultimii ani, în multe ţări precum Suedia, Germania, Elveţia, Anglia, Grecia şi SUA, ele au atras atenţia încă o dată asupra patrimoniului cu valoare universală pe care îl găzduieşte în prezent MNIR.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe