Expoziţie de pictură flamandă şi olandeză din secolele XVI - XVIII, la Muzeul Brukenthal din Sibiu

Un număr de 34 de picturi olandeze şi flamande din secolele XVI - XVIII, în cea mai mare parte peisaje, care au aparţinut baronului Samuel von Brukenthal, vor fi expuse în Casa Albastră a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu sub titlul "Et in Italia ego", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
114 afișări

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, o expoziţie de pictură flamandă şi olandeză, intitulată “Et in Italia ego”, va fi prezentată publicului, în Casa Albastră a muzeului, începând de joi şi până în 10 aprilie.

Expoziţia prezintă 34 de lucrări realizate în secolele XVI – XVIII, în cea mai mare parte peisaje, care au făcut parte din colecţia baronului Samuel von Brukenthal.

“Muzeul Naţional Brukenthal deţine cea mai valoroasă colecţie de pictură flamandă şi olandeză din această parte a Europei. Expoziţia «Et in Italia Ego» este realizată cu intenţia de a ilustra interesul special al pictorilor flamanzi şi olandezi pentru ţinutul însorit al Italiei, o chintesenţă a veseliei şi a vieţii lipsite de griji trăită într-o utopică Arcadie, pentru care ţinutul real al Italiei a devenit paradigma/modelul”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, la sfârşitul secolului XVI, dar mai pregnant în prima jumătate a secolului XVII, un grup de pictori din Ţările de Jos au lucrat în Italia unde s-au dovedit a fi receptivi la modelele stilistice noi şi reprezentările cu imagini italienizante.

"Aceşti pictori au dezvoltat un nou gen de peisaj caracterizat prin lumina şi culorile sudului, prin forme de relief specifice, imagini ale oraşelor, monumentelor antice, ruine, elemente pe care le-au asimilat în timpul petrecut în Cetatea eternă. Subiectele, unele inspirate din opera lui Virgiliu, cu jocuri sau ocupaţii pastorale, vegetaţie abundentă, dar şi ecleraj particular, creator de atmosferă idealizată, au fost grefate pe vechile structuri tradiţionale ale picturii flamande şi olandeze. Chiar şi după revenirea lor din Italia, aceşti artişti şi-au păstrat interesul pentru subiecte italienizante pe care le-au transmis mai departe”, se mai arată în comunicat.

Potrivit specialiştilor muzeului sibian, printre cei mai reprezentativi pictori flamanzi şi olandezi care au călătorit în Italia s-au numărat: Cornelis van Poelenburg, Guilliam de Heusch, Jan Asselyn, Jan Both, Jan Baptist Weenix, Pieter van Laer, Jan Lingelbach, toţi prezenţi cu lucrări în expoziţia pregătită pentru public.

Pentru această expoziţie, curatorul Sanda Marta a ales şi câteva lucrări neexpuse până în prezent.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici