Arheologii au dezgropat zeci de fragmente de ceramică, mai ales de amfore, pe Esplanadă, locul primului Templu evreiesc, distrus în 586 î. C. de către babilonieni, şi al celui de-al doilea Templu, distrus de romani în 70 d.C.
"Cu excepţia a două dintre ele, toate obiectele datează din secolul al VIII-lea î.C., din epoca regilor Iudeei", a spus profesorul Ronny Reich, membru al echipei de arheologi.
"Este vorba de ustensile comune de bucătărie, care nu sunt inscripţionate cu texte în ebraica antică şi care, pentru moment, nu pot fi asociate cu un cult al Templului", a adăugat Reich, profesor la Universitatea din Haifa.
Un alt arheolog, Yuval Baruch, a indicat că vestigiile au fost dezgropate în partea sud-estică a Esplanadei, unde în august s-au efectuat lucrări de canalizare.
Este pentru prima dată, spun cercetătorii, când a fost posibilă localizarea, pe Esplanada Moscheilor, a unor vestigii arheologice atât de vechi.
La Esplanadă, situată în sectorul oriental al Ierusalimului ocupat şi anexat de Israel, se află moscheile al-Aqsa şi Domul Pietrei, cel de-al treilea loc sfânt de pelerinaj islamic după Meca şi Medina din Arabia Saudită.
Esplanada, numită de evrei "muntele Templului", este cel mai celebru loc sacru al iudaismului şi se învecinează cu Zidul Plângerii, principalul loc de pelerinaj iudaic.