- Home
- Cultură-Media
- JAKARTA, (05.03.2012, 12:03)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fabuloasă comoară submarină, veche de peste 1.000 de ani, scoasă la vânzare - GALERIE FOTO
O fabuloasă comoară arheologică, descoperită pe epava unei corăbii care a naufragiat în apropiere de coastele Indoneziei, în urmă cu peste 1.000 de ani, va fi scoasă în curând la vânzare, a anunţat, luni, directorul companiei care a coordonat operaţiunile de explorare.
Urmărește
943 afișări
Fabuloasă comoară submarină, veche de peste 1.000 de ani, scoasă la vânzare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit experţilor, obiectele din acest tezaur valorează cel puţin 80 de milioane de dolari.
"Comoara din Cirebon", denumită astfel după numele portului Cirebon de pe insula Java din Indonezia unde a fost descoperită, numără aproximativ 250.000 de obiecte, găsite pe epava unei corăbii de comerţ al cărei nume nu a fost identificat, datând din jurul anului 960 e.n.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Masacrul din New Orleans, catalogat drept atac terorist; şeful poliţiei confirmă intenţia
-
Franţa îşi pierde influenţa în Africa. Încă o ţară a anunţat retragerea trupelor franceze
-
Rusia a oprit complet livrările de gaze spre Europa prin Ucraina în acestă dimineaţă. Efecte în lanţ pentru Moldova, Ungaria, Slovacia, Austria. Ce spune UE
Obiectele sunt reprezentative pentru importantele schimburi comerciale care existau în epocă între Extremul Orient şi Orientul Mijlociu: piese sculptate în cuarţ, tipice dinastiei Fatimide din Egipt, sticlă de Mesopotamia, perle din Golful Persic, dar şi bronz şi aur din Malaysia, ca şi numeroase porţelanuri şi vase din ceramică, extrem de rare, provenind din China imperială.
"Această epavă este, fără îndoială, cea mai importantă descoperită vreodată în Asia de sud-est, atât în ce priveşte calitatea, cât şi cantitatea obiectelor descoperite", a declarat Luc Heymans, directorul companiei Cosmix Underwater Research Ltd, care a coordonat operaţiunile de explorare.
Descoperită de pescari la o adâncime de 57 de metri, epava a fost cercetată din aprilie 2004 până în octombrie 2005, cu ajutorul a 22.000 de scufundări submarine, finanţate în totalitate din fonduri private, în acord cu autorităţile indoneziene.
Însă autorizaţia de scoatere la vânzare a fost obţinută abia după şase ani, marcaţi de tracasări administrative. O parte din obiectele scoase la suprafaţă a fost donată autorităţilor din Jakarta, iar celelalte au fost scoase la licitaţie, în mai 2010, în Indonezia, dar acea vânzare nu s-a finalizat. Comoara a fost estimată atunci la peste 80 de milioane de dolari.
Autorii descoperirii au luat decizia de a exporta obiectele în Singapore. Comoara va fi propusă la vânzare în curând, în Singapore, "într-un lot unic, pentru ca această mărturie a unei bucăţi din istoria noastră să poată fi prezentată în ansamblul ei, aşa cum o merită, într-un muzeu de renume", a precizat Luc Heymans. Vânzarea se va face prin negocieri directe, nu prin licitaţie.
Pentru Indonezia, aceasta este "prima excavare arheologică submarină 100% legală, care împacă chestiunea conservării patrimoniului cu cea a viabilităţii financiare a acestui tip de operaţiuni", a precizat Heymans.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk stârnește speculații după ce și-a schimbat numele în Kekius Maximus pe X
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Revelion de COȘMAR pentru Brigitte Pastramă! Ce a pățit când a ajuns cu Florin, soțul ei, la locație
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe