Facebook ştie cum arăţi. Cum poţi dezactiva opţiunea de recunoaştere facială

Reţeaua de socializare Facebook este acuzată de către un expert în tehnologie că a încălcat intimitatea a milioane de utilizatori folosind o tehnologie de recunoaştere facială fără a-i informa.

Urmărește
3980 afișări
Imaginea articolului Facebook ştie cum arăţi. Cum poţi dezactiva opţiunea de recunoaştere facială

Facebook ştie cum arăţi. Cum poţi dezactiva opţiunea de recunoaştere facială

Facebook a activat o funcţie care identifică automat oamenii din fotografii fără ştirea acestora. Pe blogul oficial al companiei s-a anunţat că opţiunea a fost extinsă de la Statele Unite ale Americii la majoritea ţărilor, scrie dailymail.co.uk.

Opţiunea "Tag Suggestions/Sugestii de etichetare" foloseşte tehnologia recunoaşterii faciale pentru a mări viteza de etichetare a prietenilor şi cunoştinţelor care apar în fotografiile postate pe Facebook.

În timp ce în Statele Unite compania a contactat utilizatorii şi i-a informat despre proces cu câteva săptămâni înaintea pornirii aplicaţiei, în Europa acest lucru nu a fost realizat.

Compania de consultanţă pentru securitatea internetului Sophos a raportat pornirea aplicaţiei după ce utilizatorii Facebook au anunţat că site-ul a folosit recunoaşterea facială în ultimele zile fără a-i anunţa.

"Se pare că Facebook erodează intimitatea online a utilizatorilor săi pe ascuns", a declarat Graham Cluley, consultant al companiei Sophos.

Facebook, care a anunţat în luna decembrie că intenţionează să introducă serviciul de recunoaştere facială în Statele Unite, a recunoscut că acesta este de fapt disponibil în mai multe ţări.

"Trebuia să fim mai clari cu oamenii pe parcursul procesului prin care serviciul a devenit disponibil", se arată într-o declaraţie a companiei.

Facebook a declarat că sugestiile de etichetare sunt făcute numai la adăugarea de fotografii noi pe site, că sunt sugerate doar numele prietenilor şi că utilizatorii pot dezactiva opţiunea.

Marc Roterberg, preşedintele unui grup de avocatură, a declarat că acest sistem ar putea da naştere unor întrebări referitoare la informaţiile personale care ar putea fi asociate cu fotografia în baza de date a Facebook, cum ar fi adresele de email. Acesta a criticat alegerea Facebook de a activa automat tehnologia de recunoaştere facială.

"Nu sunt sigur că aceasta este metoda pe care utilizatorii o agreează. O opţiune mai bună ar fi ca oamenii să aleagă dacă vor să folosească tehnologia", a declarat Marc Roterberg.

Cum dezactivezi opţiunea de recunoaştere facială:

  • loghează-te pe contul de Facebook

  • mergi la opţiunea "Account/Cont" din partea dreaptă sus a paginii, apoi "Privacy Settings/Setări de confidenţialitate"

  • dă click pe "Customize settings/Personalizarea setărilor"

  • mergi la opţiunea"Suggest photos of me to friends/Sugerează prietenilor fotografii cu mine" şi apasă "Editare"

  • Schimbă setările din "Activat" în "Dezactivat" şi salvează

Autorităţile europene de reglementare în domeniul protecţiei datelor vor investiga Facebook pentru acest serviciu de recunoaştere a feţei, transmite Bloomberg.

"Această corelare între nume şi imagini trebuie să aibă loc numai cu consimţământul anterior al oamenilor şi nu să fie activat automat", a declarat Gerard Lommel, membru al grupului de lucru pentru protecţia datelor Article 29 din UE.

El a arătat că această corelare automată "poate implica multe riscuri pentru utilizatori", iar grupul va arăta clar Facebook că "lucrurile nu se pot petrece aşa".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici