- Home
- Cultură-Media
- MADRID, (07.10.2009, 20:51)
Familia lui Garcia Lorca va oferi mostre de ADN pentru identificarea scriitorului
Familia lui Federico Garcia Lorca va oferi mostre de ADN pentru identificarea rămăşiţelor scriitorului, probabil înhumat în groapa comună din Alfacar, în apropierea oraşului Granada din Andaluzia, Spania, chiar dacă rudele se opun exhumării prevăzute pentru sfârşitul lunii octombrie.
Urmărește
69 afișări
Familia lui Garcia Lorca va oferi mostre de ADN pentru identificarea poetului (Imagine: (Imagine: cyberspain.com)
Familia poetului s-a opus mereu exhumării lui Lorca, ale cărui rămăşiţe pământeşti s-ar afla în groapa comună, alături de cele ale unui învăţător şi a doi anarhişti.
Toţi patru ar fi fost împuşcaţi în acelaşi timp de adepţii lui Franco, în august 1936, la o lună de la începutul Războiului Civil din Spania (1936 - 1939).
Urmaşii învăţătorului Dioscoro Galindo au fost primii care au solicitat deschiderea gropii, cerere aprobată de guvernul regional al Andaluziei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
Pe de altă parte, o nepoată a poetului şi purtător de cuvânt a familiei, Laura Garcia Lorca a declarat în cotidianul spaniol El Pais că "la momentul respectiv, familia va furniza mostre de ADN", pentru identificarea lui Federico Garcia Lorca.
Membrii familiei, care îşi rezervă dreptul de a dispune de rămăşiţele pământeşti ale poetului, au cerut luni guvernului andaluz să nu deschidă groapa din Alfacar. Însă decizia guvernului regional este "irevocabilă" şi convenţia legală pentru demararea lucrărilor de exhumare ar trebui semnată săptămâna viitoare.
În octombrie 2008, judecătorul Baltasar Garzon a deschis o anchetă controversată privind dispariţia a peste 114.000 de republicani care au luptat în războiul civil şi apoi împotriva dictaturii fasciste (1939 - 1975) şi care sunt, potrivit magistratului, victime ale unor "crime împotriva umanităţii".
Judecătorul a ordonat deschiderea gropii în care se presupune că se află rămăşiţele pământeşti ale lui Lorca, însă a trebuit să renunţe la anchetă din cauza opoziţiei parchetului, care a invocat atunci o lege de amnistie generală din 1977, care împiedica urmărirea autorilor crimelor comise în timpul războiului civil şi sub dictatura lui Franco.
Guvernul regional al Andaluziei, din sudul Spaniei, a decis, în august 2009, să deschidă groapa comună unde se presupune că a fost înhumat şi poetul spaniol Federico Garcia Lorca.
Ian Gibson, biograf de referinţă al lui Garcia Lorca, a spus atunci că nu este benefic să existe atât de multe versiuni despre adevăratul mormânt al lui Garcia Lorca şi că această chestiune trebuie lămurită cât mai rapid.
Potrivit cercetărilor sale, există două locuri care ar putea adăposti mormântul lui Garcia Lorca.
Ambele sunt situate în Granada, în sudul Andaluziei, unde Lorca locuise înainte de a fi împuşcat de miliţiile de dreapta. Potrivit opiniei lui Gibson, mormântul se află între comunele Alfacar şi Viznar. Conform altor indicii, acesta se află la o distanţă de 600 de metri, într-un loc denumit El Carador.
"Este vorba de cel mai celebru poet spaniol al secolului şi cel mai tradus din toate timpurile" şi "de cel mai cunoscut dispărut din timpul Războiului Civil". "E important pentru umanitate", a declarat Gibson.
Gibson a declarat, totodată, că nu va participa la exhumare, deoarece "ar face infarct", precizând că "a trăit cu opera lui, cu suferinţa lui, cu condiţia lui de homosexual într-o societate machistă şi s-a identificat complet cu mesajul lui".
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe