- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (22.09.2009, 18:12)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fanny Ardant: Teatrul şi cinema-ul sunt precum soţul şi amantul
Actriţa franceză Fanny Ardant, care va juca, săptămâna aceasta, pe scena Teatrului Odeon din Capitală, în spectacolul "Music-Hall", a povestit marţi, într-o conferinţă de presă, despre pasiunea sa pentru artă, împărţită între teatru şi cinema.
Urmărește
265 afișări
Fanny Ardant: Teatrul şi cinema-ul sunt precum soţul şi amantul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Fanny Ardant a fost prezentă, marţi, la conferinţa de presă organizată la Institutul Francez din Capitală, cu ocazia prezentării spectacolului "Music-Hall" la Teatrul Odeon din Bucureşti, alături de regizorul producţiei, Lambert Wilson, şi de directorul teatrului bucureştean, Dorina Lazăr.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Dorina Lazăr a spus că este o onoare pentru Teatrul Odeon să primească, la început de stagiune, "acest frumos cadou pe care îl face Fanny Ardant".
Directoarea teatrului bucureştean şi-a exprimat bucuria pentru faptul că Jean-Luc Lagarce, autorul piesei "Music-Hall", revine pe scena Odeonului, teatrul care l-a făcut cunoscut în România pe dramaturgul francez, montând una dintre piesele sale ("E doar sfârşitul lumii", în regia lui Radu Afrim, n.r.).
La rândul său, regizorul Lambert Wilson a spus că piesa pe care ales-o din dorinţa de a face teatru cu Fanny Ardant are mai multe teme: viaţa în turneu, oamenii care aleg iluzia din teatru pentru a justifica viaţa. Spectacolul a fost montat de Wilson la Theatre des Bouffes du Nord din Paris, unde se joacă de nouă luni.
Wilson a mai spus că a lucrat cu Fanny Ardant şi cu cei doi dansatori la crearea spectacolului, considerând că un regizor trebuie să aibă curajul să le spună actorilor la început "nu ştiu, o să descoperim împreună.
"Pentru mine, munca în teatru este ca un bol de salată din care se înfruptă toţi", a spus Wilson, adăugând că muzica şi dansul din spectacol le-a permis artiştilor să iasă din formalism.
Întrebată de ce a ales să joace în acest spectacol, Fanny Ardant a declarat: "motivele pentru care facem orice lucru sunt întotdeauna obscure" şi dorinţele adevărate nu pot fi explicate.
"«Music-Hall» este povestea unei actriţe şi a doi dansatori care dau reprezentaţii în fel de fel de locuri. Este un cântec de iubire pentru teatru. Dar uneori nu-mi pasă de teatru. Văd o femeie singură care, prin nebunia şi dorinţele ei, prin căutarea ei de absolut, cheamă în ajutor... o femeie lipsită de dragoste, dar care are atâta dragoste de dăruit (...) Uneori urâm publicul, dar nu putem trăi fără el. Uneori publicul critică actorii (...) Teatrul este acest du-te vino de iubire şi ură", a spus Fanny Ardant.
Atât actriţa, cât şi regizorul au fost întrebaţi cum îşi aleg când să facă un proiect de teatru şi când să facă film.
"Dacă aş fi insolentă, v-aş răspunde că alegerea între teatru şi cinema e ca între soţ şi amant. Uneori, în alegerile noastre este ceva evident, nu cred că alegerile fac parte dintr-o strategie", a răspuns Fanny Ardant, adăugând că nu poate da un răspuns structural la această întrebare, pentru că nu este cazul.
"Teatrul purifică un actor, e mereu acolo. În cinema e ceva protector, teatrul e violent şi de fiecare dată spunem că nu o să mai facem (teatru, n.r.) dar îl ai în sânge. E ca o boală tropicală", a mai spus actriţa, menţionând că pot fi iubite amândouă, aşa cum poţi să iubeşti două persoane în acelaşi timp.
Fanny Ardant a precizat că teatrul este soţul, pentru că este onest şi integru, în timp ce cinematograful, ca şi amantul ... şi actriţa a pocnit din degete exprimând lejeritatea şi distracţia.
Actriţa a mai spus că nu poate urca pe scenă dacă se plictiseşte.
"De fiecare dată am jucat roluri despre care gândeam: «Nu pot lăsa asta să treacă. Viaţa mea va fi mai intensă, dacă fac asta» şi pe scenă eram eu, însă la puterea a treisprezecea", a spus actriţa, adăugând că ea are nevoie să iubească rolul pe care îl joacă, chiar dacă lumea nu îl iubeşte.
Fanny Ardant a mai explicat şi că teatrul durează - sunt repetiţiile şi apoi reprezentaţiile seară de seară, pe o perioadă nedeterminată astfel încât dacă cineva nu alege "să facă asta dintr-un motiv esenţial, nu va ţine".
"În teatru, mi se pare că suntem goi. Nu poţi să urci pe scenă decât cu lucruri în care crezi, să nu-ţi mai pese de altceva, să uiţi că eşti gol", a mai spus actriţa.
Lambert Wilson a spus, pe de altă parte, că, pentru el, cinematografia este ca o boală tropicală.
"Placenta mea normală este teatrul. Cinema-ul e ca un virus, un drog, care ba te ia, ba te lasă, nu îl controlăm", a spus regizorul, precizând că el consideră nedreaptă această situaţie.
"Pot visa să am micul meu teatru. În cinema, e complicat. De ce să vrei să faci ceva internaţional, să fii cunoscut? Nu ştim de ce vrem asta, dar vrem", a conchis el.
Lambert Wilson a început să lucreze în teatru cu Lucian Pintilie şi a spus că păstrează "o amintire extraordinară" a muncii cu regizorul român.
Întrebată dacă simte o legătură specială cu România, unde a şi regizat primul ei film, "Cenuşă şi sânge", Fanny Ardant a remarcat că este interesantă expresia "pământul îi aparţine celui care îl lucrează". "Eu am lucrat aici, deci îmi aparţine", a declarat ea.
Spectacolul "Music-Hall" va fi prezentat la Teatrul Odeon pe 23, 24 şi 25 septembrie, de la ora 19.30.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: "Music Hall", cu Fanny Ardant, la Teatrul Odeon
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe