"Faust"-ul lui Purcărete, invitat la Edinburgh (Foto)

Directorul FITS şi al Teatrului Naţional "Radu Stanca", Constantin Chiriac, a declarat, joi, că ediţia din 2008 a FITS a fost un real succes, la finalul ei artiştii sibieni punând bazele mai multor colaborări cu artişti şi festivaluri renumite din Japonia, Germania, Rusia, Scoţia, spectacolul "Faust", în regia lui Silviu Pucărete fiind invitat la festivalul de la Edinburgh.

Urmărește
194 afișări
Imaginea articolului "Faust"-ul lui Purcărete, invitat la Edinburgh (Foto)

Cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, desfăsurată anul acesta sub genericul "Energii"

Potrivit lui Constantin Chiriac, evenimentul central îl constituie crearea unui parteneriat între festivalul de la Edinburgh şi festivalul de la Sibiu pentru următorii patru ani, urmând ca spectacolul "Faust" a lui Silviu Purcărete să fie jucat pe scena festivalului din Scoţia chiar în acest an.

"Pentru ediţia 2010, tema festivalului de la Edinburgh va fi «Colonialism şi postcolonialism», oferta fiind de a crea împreună cu partenerii noştri un eveniment pe tema «Convieţuirea interetnică în Transilvania».

Pentru ediţia din 2011, tema este «Orientalism şi Exotism»”, urmând ca Teatrul Naţional să concretizeze un proiect sau mai multe cu partenerii din China şi un proiect cu partenerii din Coreea şi Japonia. Ediţia din 2012 va avea tema «Jocurile Olimpice Culturale», ca o paralelă în domeniul culturii la Jocurile Olimpice organizate de Londra", a spus Chiriac.

Potrivit acestuia, directorul Festivalului din Edinburgh, Jonathan Mills, s-a arătat interesat de şcoala de teatru a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, fiind dispus să vină în calitate de visiting professor la masterele de management cultural.

El a adăugat că un alt program foarte important care s-a născut din discuţiile de la FITS 2008 este cel datorat prezenţei companiei Heisenakamura-za din Japonia, artistul Kanzaburo Nakamura, cel mai cunoscut actor de kabuki – teatru japonez tradiţional - făcând oferta de a fi producătorul unui spectacol în regia lui Silviu Purcărete în Japonia.

Un alt proiect este producerea unui turneu al Teatrului Naţional în Japonia cu spectacolul "Aşteptându-l pe Godot" şi crearea unui festival în parteneriat cu festivalul de la Sibiu, la Nagano.

Artiştii niponi s-au oferit să pună în scenă diferite spectacole la Sibiu, pentru stagiunea de anul viitor.

Constantin Chiriac a anunţat, în premieră, că Teatrul Naţional este în tratative avansate de înfrăţire a Sibiului cu un oraş din Japonia, eveniment care va fi anunţat ulterior de primarul Klaus Iohannis.

Pe durata festivalului de la Sibiu, s-a negociat cu conducerea festivalului NET de la Moscova şi a Teatrului Nou de Dramă producerea unui spectacol în regia lui Silviu Purcărete, la sfârşitul stagiunii 2009/2010 şi prezenţa în festival. Discuţiile se poartă fie pentru "Idiotul", fie pentru "“Aşteptându-l pe Godot", două dintre succesele teatrului sibian.

Împreună cu Fundaţia Româno-Irlandeză se va face o coproducţie între festivalul de la Sibiu şi Teatrul Naţional din Dublin, în regia lui Silviu Purcărete, după "Călătoriile lui Gulliver", dar şi un schimb de regizori tineri, urmând ca Radu Alexandru Nica să meargă în Irlanda şi un tânăr regizor irlandez să vină la Sibiu.

În cadrul colaborării dintre Sibiu şi oraşul Marburg, Germania, a fost invitat în acest an spectacolul "Cui i-e frică de Virginia Woolf?" cu două reprezentaţii, în 7 si 8 septembrie 2008, iar pentru anul viitor, spectacolul se va juca şi la Luneburg, Germania.

De asemenea, în 2009, spectacolul "Prinţul Frederic de Homburg" va fi prezent în cadrul Zilelor Teatrului landului Hessen.

Potrivit organizatorilor, cea de-a XV-a ediţie a FITS a fost una dintre cele mai reuşite. Un bilanţ parţial prezentat de organizatori arată că sibienii şi turiştii care au vizitat Sibiul între 29 mai şi 8 iunie au avut de văzut 141 de evenimente culturale, multe dintre ele unice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici