- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.03.2015, 11:29)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Federaţia Editorilor spune că Barometrul Cultural 2014 conţine date greşite despre consumul de carte
Federaţia Editorilor din România spune că în Barometrul Cultural 2014 se afirmă "în mod evident greşit că un român din doi citeşte o carte pe lună", acest studiu finanţat de Ministerul Culturii contrazicând o cercetarea europeană, care susţinea că un român din doi citeşte doar o carte pe an.
Urmărește
245 afișări
Federaţia Editorilor spune că Barometrul Cultural 2014 conţine date greşite despre consumul de carte (Imagine: Shutterstock)
Federaţia Editorilor din România atrage atenţia, într-un comunicat remis MEDIAFAX, asupra "unor erori de interpretare cu consecinţe extrem de grave" incluse în cel mai recent Barometru de Consum Cultural 2014, care a fost făcut public luni seară la Biblioteca Naţională, în prezenţa ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu.
"În studiul comandat de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală - instituţie în subordinea Ministerului Culturii - se afirmă în mod evident greşit că 50% dintre cei care au răspuns la chestionar citesc cărţi în fiecare lună (pagina 225, Graficul 7), în condiţiile în care doar 48% dintre cei din mediul urban - mult mai bine conectaţi la infrastructura de bunuri culturale - «au declarat că citesc lunar o carte»", spune Federaţia Editorilor din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Potrivit Federaţiei Editorilor, aceste "date optimiste" fac parte din "Capitolul 7. Reţeaua domestică de bunuri culturale", coordonat de Ioana Ceobanu şi Tatiana Cristea, şi au fost salutate de ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, "care a lăsat să se înţeleagă că studiul şi datele pe care le conţine vor sta la baza elaborării politicilor culturale ale Ministerului Culturii în perioada următoare".
În acest context, Federaţia Editorilor reaminteşte că Institutul de Statistică al Comisiei Europene - Eurostat a publicat în 2013 un studiu în care România apare cu un consum de cultură scrisă în scădere îngrijorătoare, doar 51% dintre români declarând că au citit o carte în ultimul an, cu 7% mai puţini decât la precedentul Eurobarometru din 2007.
"Această cercetare europeană care nu a fost contestată de nimeni până acum este evident contrazisă de datele din Barometrul publicat ieri (luni, n.r.), care afirmă că într-un interval de un an (2013 versus 2014) consumul de cultură scrisă din România a crescut de 12 ori! Mai mult, în condiţiile în care, potrivit Barometrului pe 2014, 79,2% dintre români au declarat că nu merg deloc la bibliotecă pentru a citi (pagina 54, Graficul 8), iar 12% merg la bibliotecă cel mult o dată pe an, piaţa de carte din România ar trebui să beneficieze de pe urma setei de citit a celor chestionaţi de Barometru şi să crească exponenţial, mai ales că fondul de carte din biblioteci nu a fost reînnoit de câţiva ani buni", susţine Federaţia Editorilor.
De asemenea, Federaţia Editorilor spune că, dacă aceste date din Barometrul Cultural 2014 ar fi adevărate, piaţa de carte din România ar trebui să ajungă la aproape 500 milioane de euro pe an.
"Presupunând că ar fi adevărată afirmaţia că un român din doi citeşte o carte pe lună, piaţa de carte din România ar trebui să ajungă aproape de 500 de milioane de euro pe an, faţă de maximum 100 de milioane cât este în prezent, incluzând aici şi manualele şi auxiliarele şcolare sau ediţiile de chioşc. Un calcul aproximativ arată că 6 cărţi/an/locuitor, înmulţit cu 4 euro/carte (preţul mediu al unui volum) şi cu 20 de milioane de locuitori ar trebui să ducă România între fruntaşele Europei, cu 480 de milioane de euro cheltuiţi anual pe cărţi, departe de orice evaluare realistă", mai spune Federaţia Editorilor din România.
Citeşte şi:
Barometrul Cultural 2014: Circa 14% dintre români merg lunar în mall, doar 1,7% merg la bibliotecă
"Este, aşadar, evidentă eroarea făcută de cei care au interpretat rezultatele studiului sociologic şi anume că a fost confundată acţiunea de a citi în fiecare lună pe care susţin că o fac jumătate dintre cei chestionaţi cu aceea de a citi o carte pe lună", mai spune Federaţia Editorilor.
Totodată, Federaţia Editorilor din România solicită Institutului pentru Cercetare şi Formare Culturală "să revizuiască în consecinţă comunicatele de presă şi materialele informative" şi Ministerului Culturii să ţină cont de aceste observaţii în elaborarea politicilor sale publice.
Federaţia Editorilor din România este compusă din Asociaţia Editorilor din România şi din Uniunea Editorilor din România şi este cea mai importantă structură reprezentativă a breslei editoriale din România. Federaţia Editorilor din România este, începând din 2011, membru cu drepturi depline al Federaţiei Editorilor din Europa (www.fep-fee.eu), care reuneşte membri din cele 28 de state al Uniunii Europene.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe