Federaţia Sindicatelor din SRR contestă noul Contract Colectiv de Muncă

Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune (FSSRR) contestă noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) la nivel de unitate, încheiat joi, pe motiv că reprezentanţii săi nu au fost admişi la negocieri, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele federaţiei, Adrian Moise.

Urmărește
260 afișări
Imaginea articolului Federaţia Sindicatelor din SRR contestă noul Contract Colectiv de Muncă

Federaţia Sindicatelor din SRR contestă noul Contract Colectiv de Muncă, încheiat joi

Negocierile pentru elaborarea unui nou CCM la nivel de unitate au început pe 6 noiembrie, Adrian Moise reclamând faptul că nu a fost convocat la această primă întâlnire, în calitate de preşedinte FSSRR, organizaţie la care sunt afiliate 12 sindicate din SRR.

Potrivit lui Moise, administraţia SRR le-a spus reprezentanţilor acestor sindicate, afiliate FSSRR, că nu pot participa la negocieri pentru că nu au reprezentativitate prin Hotărâre Judecătorească. Acesta se referea la faptul că sindicatele afiliate FSSRR nu au numărul minim de membri care să le permită să fie reprezentative prin ele însele.

Potrivit lui Moise, precum şi Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse a confirmat, prin adresele nr. 690/25.11.2008 şi 4289/24.12.2008, dreptul celor 12 organizaţii din SRR de a participa la negocierea CCM.

FRJ MediaSind a condamnat marţi, "refuzul administraţiei SRR de a negocia drepturile propriilor angajaţi cu toate organizaţiile reprezentative din instituţie, încălcându-se astfel Legea nr. 130/1996, republicată, privind contractele colective de muncă".

"În Societarea Română de Radiodifuziune există, în prezent, doar patru sindicate care au reprezentativitate prin forţe proprii, prin Hotărâre Judecătorească" , potrivit Sindicatului Liber din SRR, care a participat la negocieri.

Preşedintele Sindicatului Liber din SRR, Andrei Calora, a declarat pentru MEDIAFAX că cele 12 sindicate afiliate FSSRR nu au reprezentativitate prin Hotărâre Judecătorească, iar FSSRR avea posibilitatea să desemneze un reprezentant al federaţiei sau al unuia dintre sindicatele afiliate, care să reprezinte federaţia la negocieri.

Mai mult, Sindicatul Liber din SRR transmite că Federaţia Sindicatelor din SRR este "numită impropriu şi ilegal «federaţie», deoarece, conform Legii Sindicatelor, o federaţie profesională nu poate fi formată din sindicate provenind din aceeaşi unitate".

Negocierile pentru elaborarea noului CCM la nivel de unitate s-au încheiat joi, iar actul a fost depus la Direcţia de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie a Municipiului Bucureşti pentru a fi înregistrat.

Preşedintele FSSRR, Adrian Moise, şi-a exprimat convingerea că acest contract nu va fi înregistrat, pentru că încalcă legea, întrucât conducerea SRR a împiedicat cele 12 sindicate, care reprezintă peste jumătate din angajaţii radioului public, să participe la negocierea CCM. Moise a spus că cei prezenţi la negocieri au "blocat fizic accesul" celorlalţi reprezentanţi sindicali.

Moise a mai spus că FSSRR va ataca în instanţă CCM la nivel de unitate încheiat de SRR, dacă acesta nu va fi respins de Direcţia de Muncă, şi va strânge semnături de la angajaţii Radiodifuziunii pentru declanşarea grevei generale.

Reprezentanţii SRR au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că "reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din SRR (FSSRR) au fost de nenumărate ori invitaţi să participe la negocierile privind noul Contract Colectiv de Muncă, însă nu şi-au desemnat nici până acum (13 ianuarie, n.r.) reprezentanţii la negocieri".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici