Felicia Donceanu a câştigat Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România

Compozitoarea Felicia Donceanu a câştigat Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), în cadrul galei ce a avut loc vineri la Palatul Cantacuzino din Capitală, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
41 afișări

Pentru Marele Premiu au mai fost nominalizaţi compozitorul Temistocle Popa şi muzicologul Clemansa Firca, premiantul fiind ales prin vot secret de Consiliul UCMR, chiar înaintea galei de premiere.

Reputata compozitoare Felicia Donceanu, care a împlinit de curând 80 de ani, a abordat de-a lungul carierei o multitudine de genuri, de la piese corale până la piese pentru teatru şi de la muzică pentru ansambluri instrumentale până la lucrări de cameră sau cântece pentru copii.

În cadrul galei, Andrei Tudor a câştigat premiul UCMR la secţiunea muzică uşoară pentru piesele "Iarna spune poveşti" şi "Nu te mai am", pe versuri de Andreea Andrei, în timp ce Cătălin Târcolea a primit premiul pentru muzică de jazz pentru albumul "Synvionai 2", iar Marius Ţeicu a câştigat premiul pentru spectacol muzical, cu lucrarea "O premieră furtunoasă", pe libretul lui Octavian Sava.

Printre căştigători s-au mai numărat: Mihai Măniceanu - premiul pentru lucrări simfonice, cu lucrarea "Sempre risoluto" pentru pian obligat şi orchestră; Octavian Nemescu - premiul pentru lucrări electronice pentru lucrarea "EUIorErUImII" pentru clarinet, vioară şi bandă; Nicolae Teodoreanu - premiul pentru lucrări camerale pentru "Fântâna tinereţii" pentru flaut, violoncel şi live electronics; Gheorghe Vulpe - premiul pentru muzică de fanfară pentru "Suita transilvană"; Christian Alexandru Petrescu - premiul pentru lucrare corală amplă, pentru "Cărăbuşul", pe versuri de Lucian Blaga; Marcel Octav Costea - premiul pentru miniatură corală, pentru "Trei miniaturi corale pe texte religioase".

Premiul filialei Cluj a UCMR a fost obţinut de Valentin Timaru, pentru opera "Harfă de vânt" pentru voce şi ansamblu cameral, pe versuri de Adrian Tarţa.

În domeniul muzicologiei, Octavian Lazăr Cosma a câştigat premiul pentru istoriografie, cu volumele "Opera Naţională din Cluj" (vol. 1) şi "Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la 140 de ani" (vol. 3). Valentina Sandu Dediu a câştigat premiul pentru sistematică, cu volumul "Alegeri afecte, atitudini. Despre stil şi retorică în muzică", pe care l-a împărţit cu Nicolae Gheorghiţă, ce a fost recompensat pentru volumul "Byzantine Music between Constantinople and the Danubian. Principalities. Studies in Byzantine Musicology".

Premiul pentru publicistică a fost acordat muzicologului Oltea Şerban Pârâu, iar premiul pentru creaţie didactică - Doinei Paron Florişteanu, pentru lucrarea "Muzicieni români la Schola Cantorum".

Marele premiu este în valoare de 4.000 de lei, iar celelalte premii acordate de UCMR au o valoare de 2.000 de lei/ fiecare.

Anul trecut, Horia Moculescu a câştigat Marele Premiu al UCMR.

Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România a fost înfiinţată în urmă cu 90 de ani, la 2 noiembrie 1920, sub numele de Societatea Compozitorilor România. Primul preşedinte al instituţiei a fost George Enescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici