Festival de Film Istoric, între 4 şi 6 septembrie, la Râşnov
În cele trei zile de festival vor fi prezentate filme istorice vechi şi noi, expoziţii şi lansări de carte pe teme istorice, dar şi un seminar pe tema "Cetatea ca patrimoniu în pericol" şi o petrecere într-o hală industrială.
Filmele proiectate vor fi împărţite în trei secţiuni – "Spadă", "Seceră" şi "Ciocan".
"Spada" grupează filme istorice filmate la Râşnov, cu recorduri în materie de încasări la vizionarea lor în cinematografe.
"Secera" cuprinde filme cu subiecte comuniste şi strânge sub semnul său filme româneşti premiate la Cannes încă din 1965.
"Ciocanul" – filme documentare care au şocat prin tematică şi abordare lumea cinematografică internaţională.
La festival vor fi prezenţi şi regizori precum Sergiu Nicolaescu, Liviu Ciulei, Andrei Ujică, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Alexandru Solomon şi filmele lor: "Dacii" (Sergiu Nicolaescu), "Mihai Viteazul" (Sergiu Nicolaescu), "Pădurea spânzuraţilor" (Liviu Ciulei), "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" (Cătălin Mitulescu), "A fost sau n-a fost?" (Corneliu Porumboiu), "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" (Cristian Mungiu), "Născuţi la comandă. Decreţeii" (Florin Iepan), "Marele jaf comunist" şi "Război pe calea undelor" (ultimele două fiind realizate de Alexandru Solomon).
Totodată, Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ vor povesti publicului despre cum a fost prima ieşire a României la Cannes şi cum – deşi nu existau PR, impresar, outdoor, flyere sau afişe – "Pădurea spânzuraţilor" a obţinut în 1965 premiul pentru regie, la Festivalul de film de la Cannes.
Festivalul de la Cetatea Râşnov marchează 20 de ani de la Revoluţia din 1989. La petrecerea din cadrul festivalului, participanţii vor intra doar cu actul de identitate, "dovedind că sunt decreţei".