Festivalul Anonimul a fost deschis luni seara cu filmul "The Door"

Festivalul Internaţional de Film Anonimul (6-12 august) a fost deschis luni seara cu filmul "The Door", de Istvan Szabo, care o are în distribuţie pe Helen Mirren, în prezenţa a câteva sute de spectatori.

Urmărește
276 afișări
Imaginea articolului Festivalul Anonimul a fost deschis luni seara cu filmul "The Door"

Festivalul Anonimul a fost deschis luni seara cu filmul "The Door" (Imagine: Adrian Paduretu/Arhiva Mediafax Foto)

Primul film al festivalului prezintă povestea Magdei, o scriitoare în căutarea afirmării, care angajează o femeie mai în vârstă, Emerence (Helen Mirren), pentru a-i face menajul. Încă de la prima lor întâlnire, este clar că Emerence nu este o menajeră obişnuită - deşi toată lumea din cartierul în care locuieşte o cunoaşte şi o respectă, nimeni nu ştie nimic despre viaţa ei privată şi nimănui nu i-a fost permis accesul în casa ei. Cu toate acestea, un eveniment neaşteptat din viaţa Magdei o face pe Emerence să se apropie de cea care a angajat-o.

La ceremonia de deschidere prezentată de Florin Piersic Jr. au participat directoarea festivalului, Miruna Berescu, selecţionera Ludmila Cvikova şi criticul de film Irina Margareta Nistor. Printre invitaţii primei seri de la Anonimul s-au numărat actorii Vlad Ivanov şi Andi Vasluianu.

Ziua de marţi este dedicată filmelor româneşti. La amiază va fi prezentat documentarul - animaţie "Crulic - Drumul spre dincolo" de Anca Damian, în timp ce, după ora 21.00, cel mai nou film al lui Tudor Giurgiu, "Despre oameni şi melci", va deschide seara românească.

Lungmetrajul "Şi caii sunt verzi pe pereţi", de Dan Chişu, şi mediumetrajul "De azi înainte", de Dorian Boguţă, se numără printre titlurile din secţiunea Romanian Off a Festivalului Internaţional de Film Anonimul. În această secţiune mai sunt incluse lungmetrajele "Despre oameni şi melci", de Tudor Giurgiu - care deschide, de altfel, seara filmului românesc -, "Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu)", de Radu Gabrea, dar şi documentarele "Crulic - Drumul spre dincolo", de Anca Damian, "Păcătoasa Teodora", de Anca Hirte, şi un extras de 10 minute din "Chuck Norris vs Communism", de Ilinca Călugăreanu.

Printre scurtmetrajele şi mediumetrajele din această secţiune se numără "Tabăra din Răzoare", de Cristian Iftime, "30-40-50", de Iulia Rugină, Eva Pervolovici şi Stanca Radu, şi "Hello Kitty", de Millo Simulov.

În seara HBO, publicul poate vedea filmele "Alb şi negru/ The Sunset Limited", de Tommy Lee Jones, şi "Cinema Verite", de Shari Springer Berman şi Robert Pulcini, în timp ce secţiunea Eco Docs va prezenta "The Tsunami and the Cherry Blossom", de Lucy Walker, "The Landfill", de Jessica Edwards şi Gary Hustwit, şi "Meet Mr. Toilet", de Jessica Yu.

Lungmetrajul "Albert Nobbs", cu Glenn Close în rolul principal, va fi proiectat în închiderea festivalului. Filmul regizat de Rodrigo García spune povestea unei femei care se luptă să supravieţuiască în secolul al XIX-lea. Pentru a putea supravieţui, ea decide să se dea drept bărbat, pe nume Albert Nobbs, şi se angajează ca majordom la unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Dublin. După ce întâlneşte un zugrav, Albert Nobbs încearcă să scape de minciuna în care a trăit atât timp. Filmul a primit trei nominalizări la gala Oscar 2012: pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Glenn Close), cea mai bună actriţă în rol secundar (Janet McTeer) şi cel mai bun machiaj.

Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul se desfăşoară între 6 şi 12 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici