Festivalul de Film Istoric de la Râşnov: 40 de pelicule şi dezbateri despre Iugoslavia şi Basarabia

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov, care se va desfăşura în perioada 31 iulie - 9 august, propune 40 de documentare şi pelicule de ficţiune, dezbateri despre fosta Iugoslavie şi Basarabia, discuţii cu actori şi regizori, concerte, expoziţii şi prezentări de carte.

Urmărește
186 afișări
Imaginea articolului Festivalul de Film Istoric de la Râşnov: 40 de pelicule şi dezbateri despre Iugoslavia şi Basarabia

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov: 40 de pelicule şi dezbateri despre Iugoslavia şi Basarabia (Imagine: Catalina Constantin/Mediafax Foto)

În deschiderea festivalului, va concerta trupa Cuibul, din Chişinău, înfiinţată de muzicianul Igor Dînga, producător muzical pentru Zdob şi Zdub, şi activă încă din 1991. După 6 albume, anul 2012 găseşte formaţia stabilindu-se într-o nouă formulă, alături de solista Lidia Scarlat, cu care va lansa în curând un album de studio în format acustic-cameral, potrivit organizatorilor festivalului.

Prin intermediul dezbaterilor şi al proiecţiilor, Festivalul de Film Istoric de la Râşnov va analiza cauzele unor evenimente importante din istorie şi mai ales consecinţele în viaţa publicului din prezent. Printre temele abordate în acest an se numără "Al Doilea Război Mondial - câştigători, învinşi, victime, martori", "Disoluţia Iugoslaviei", "Războiul civil în Statele Unite", "Cât mai ţine Europa?", "Despre istorie şi propagandă - de la Tudor la Aferim", "Papa Ioan Paul al II-lea", "Spre un nou Orient-Mijlociu?", "Ce ne uneşte/desparte de Basarabia?" şi "Ce ne uneşte/desparte în România?", "Cât Ceauşescu a rămas în noi?".

Printre lungmetrajele de ficţiune care vor fi proiectate în festival se numără "Aferim!" (2015), de Radu Jude, "Naşterea unei naţiuni/ The birth of a nation" (1915), de D. W. Griffith, "Tăietura/ The cut" (2014), de Fatih Akin, "Salonul lui Jimmy/ Jimmy's Hall" (2014), de Ken Loach, şi "Căutarea/ The search", de Michel Hazanavicius.

Festivalul de Film de la Râşnov va găzdui şi a patra ediţie a Şcolii de Vară Astra, în cadrul căreia 30 studenţi şi masteranzi pasionaţi de istorie din România şi Republica Moldova vor putea participa gratuit la toate evenimentele manifestării.

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov este organizat în Cetatea Râşnov şi Cinematograful "Amza Pellea" şi este unicul eveniment de profil din sud-estul Europei, potrivit organizatorilor, Primăria Râşnov şi Asociaţia Mioritics.

Festivalul a primit în anul 2012 titlul de "Eveniment Responsabil" şi, în 2015, certificarea "Europe for Festivals, Festivals for Europe".

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov (FFIR) a apărut în anul 2009 din dorinţa valorificării unui capitol important al cinematografiei locale şi mondiale, dar şi din nevoia de a produce în spaţiul public românesc discuţii despre teme al căror impact temporal depăşeşte efemeritatea clipei. Cu şase ediţii la activ, FFIR face deja parte din identitatea culturală a Râşnovului, marcând spectaculoasa ascensiune a oraşului transilvănean în topul naţional al destinaţiilor cultural-turistice (peste 200.000 vizitatori pe an). Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ffir.ro şi www.facebook.com/filmistoricrasnov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici