- Home
- Cultură-Media
- RÂŞNOV, (17.07.2015, 13:00)
- Patricia Marinescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Festivalul de Film Istoric de la Râşnov: 40 de pelicule şi dezbateri despre Iugoslavia şi Basarabia
Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov, care se va desfăşura în perioada 31 iulie - 9 august, propune 40 de documentare şi pelicule de ficţiune, dezbateri despre fosta Iugoslavie şi Basarabia, discuţii cu actori şi regizori, concerte, expoziţii şi prezentări de carte.
Urmărește
185 afișări
Festivalul de Film Istoric de la Râşnov: 40 de pelicule şi dezbateri despre Iugoslavia şi Basarabia (Imagine: Catalina Constantin/Mediafax Foto)
În deschiderea festivalului, va concerta trupa Cuibul, din Chişinău, înfiinţată de muzicianul Igor Dînga, producător muzical pentru Zdob şi Zdub, şi activă încă din 1991. După 6 albume, anul 2012 găseşte formaţia stabilindu-se într-o nouă formulă, alături de solista Lidia Scarlat, cu care va lansa în curând un album de studio în format acustic-cameral, potrivit organizatorilor festivalului.
Prin intermediul dezbaterilor şi al proiecţiilor, Festivalul de Film Istoric de la Râşnov va analiza cauzele unor evenimente importante din istorie şi mai ales consecinţele în viaţa publicului din prezent. Printre temele abordate în acest an se numără "Al Doilea Război Mondial - câştigători, învinşi, victime, martori", "Disoluţia Iugoslaviei", "Războiul civil în Statele Unite", "Cât mai ţine Europa?", "Despre istorie şi propagandă - de la Tudor la Aferim", "Papa Ioan Paul al II-lea", "Spre un nou Orient-Mijlociu?", "Ce ne uneşte/desparte de Basarabia?" şi "Ce ne uneşte/desparte în România?", "Cât Ceauşescu a rămas în noi?".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Printre lungmetrajele de ficţiune care vor fi proiectate în festival se numără "Aferim!" (2015), de Radu Jude, "Naşterea unei naţiuni/ The birth of a nation" (1915), de D. W. Griffith, "Tăietura/ The cut" (2014), de Fatih Akin, "Salonul lui Jimmy/ Jimmy's Hall" (2014), de Ken Loach, şi "Căutarea/ The search", de Michel Hazanavicius.
Festivalul de Film de la Râşnov va găzdui şi a patra ediţie a Şcolii de Vară Astra, în cadrul căreia 30 studenţi şi masteranzi pasionaţi de istorie din România şi Republica Moldova vor putea participa gratuit la toate evenimentele manifestării.
Festivalul de Film Istoric de la Râşnov este organizat în Cetatea Râşnov şi Cinematograful "Amza Pellea" şi este unicul eveniment de profil din sud-estul Europei, potrivit organizatorilor, Primăria Râşnov şi Asociaţia Mioritics.
Festivalul a primit în anul 2012 titlul de "Eveniment Responsabil" şi, în 2015, certificarea "Europe for Festivals, Festivals for Europe".
Festivalul de Film Istoric de la Râşnov (FFIR) a apărut în anul 2009 din dorinţa valorificării unui capitol important al cinematografiei locale şi mondiale, dar şi din nevoia de a produce în spaţiul public românesc discuţii despre teme al căror impact temporal depăşeşte efemeritatea clipei. Cu şase ediţii la activ, FFIR face deja parte din identitatea culturală a Râşnovului, marcând spectaculoasa ascensiune a oraşului transilvănean în topul naţional al destinaţiilor cultural-turistice (peste 200.000 vizitatori pe an). Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ffir.ro şi www.facebook.com/filmistoricrasnov.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46