- Home
- Cultură-Media
- SEATTLE, (12.11.2016, 13:58)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Festivalul de Film Românesc de la Seattle: Filme de Tudor Giurgiu, Bogdan Mirică şi Cătălin Mitulescu
Cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Seattle "Un ochi râde, un ochi plânge:Despre origini"are loc între 18-20 noiembrie la SIFF Cinema Uptown,prezentând publicului filme regizate de Tudor Giurgiu, Bogdan Mirică,Horaţiu Mălăele,Cătălin Mitulescu, dar şi documentare şi animaţii.
Urmărește
309 afișări
Festivalul de Film Românesc de la Seattle: Filme de Tudor Giurgiu, Bogdan Mirică şi Cătălin Mitulescu (Imagine: Marius Dumbrava/ Arhiva Mediafax Foto)
Institutul Cultural Român din New York, în parteneriat cu Societatea Culturală Româno-Americană (ARCS) din Seattle, anunţă cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film Românesc “Un ochi râde, un ochi plânge: Despre origini", care va avea loc în perioada 18- 20 noiembrie 2016, la SIFF Cinema Uptown (511 Queen Anne Ave N, Seattle, WA 98109) http://www.siff.net/.
O serie de evenimente vor avea loc în avanpremiera festivalului: Prezentarea documentarului de debut al Oanei Giurgiu „Aliyah DaDa” va avea loc luni, 14 noiembrie, de la ora 13.00, la The New School, School of Media Studies, Kellen Auditorium (66 Fifth Avenue, Ground Floor, New York, NY 10011). Documentarul "Aliyah DaDa" vorbeşte despre o comunitate de evrei, care, acum 133 de ani, pleca din Moineşti spre Ţara Sfântă, pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Acelaşi documentar va fi proiectat şi miercuri, 16 noiembrie, de la ora 18.30, la Templul Evreiesc Beth Am (2632 NE 80th St, Seattle, WA 98115), cu participarea regizoarei Oana Giurgiu. Eveniment gratuit, locuri limitate.
Festivalul de Film Românesc de la Seattle debutează vineri, 18 noiembrie cu proiecţia de la ora 19:00 a filmului „De ce eu?”, 2015 (dramă, thriller) 2h 5m, regia: Tudor Giurgiu. Monica Filimon moderează dialogul regizorului Tudor Giurgiu şi producătoarei Oana Giurgiu cu publicul.
La ora 21:30 va avea loc un cocktail de deschidere. ARCS şi invitaţii Festivalului de Film Românesc invită publicul să sărbătorească deschiderea celei de-a treia ediţii a festivalului la SIFF Cinema Uptown.
Gală deschisă publicului.
Sâmbătă, 19 noiembrie, ora 10:25 va fi proiectat documentarul „Aliyah DaDa” , 2015 (documentar) 1h 55m, regia: Oana Giurgiu . Monica Filimon moderează dialogul regizoarei Oana Giurgiu cu publicul.
De la ora 13:05, rulează lungmetrajul „Câini” 2016 (dramă) 1h 44m, regia: Bogdan Mirică, moderator: Robert Horton.
La ora 15:30 PM , „De ce eu?” 2015 (dramă, thriller) 2h 5m, regia: Tudor Giurgiu. Monica Filimon moderează dialogul regizorului Tudor Giurgiu şi producătoarei Oana Giurgiu cu publicul.
„Nunta mută”, 2008 (comedie, dramă) 1h 27m, regia: Horaţiu Mălăele, se proiectează de la ora 18:10. Monica Filimon moderează dialogul regizorului Horaţiu Mălăele cu publicul.
Duminică, 20 noiembrie, la ora 10:25 , „Strada Speranţei”, 2016 (animaţie, 3D) 1h 14m, regia: Ştefan & Alexandru Buzea, Nicolae Radu. Moderatoare Monica Filimon
În aceeaşi zi, de la ora „12:20” rulează lungmetrajul „Câini”, 2016 (dramă) 1h 44m, regia: Bogdan Mirică. Moderator Robert Horton. La 14:50 urmează „Dincolo de calea ferată”, 2016 (dramă) 1h 28m, regia Cătălin Mitulescu, moderator Maryna Ajaja.
La ora 17:00 , „Funeralii fericite”, 2013 (comedie) 1h 51m min, regia: Horaţiu Mălăele. Monica Filimon moderează dialogul regizorului Horaţiu Mălăele cu publicul.
Luni, 21 noiembrie va avea loc eveniment de închidere a festivalului. La ora 19:00, la Kirkland Performance Center (350 Kirkland Ave, Kirkland, WA 98033), celebrul actor român Horaţiu Mălăele va susţine un one-man show (spectacol în limba română) - „Sunt un orb”.
Mai multe detalii pot fi aflate la adresele: http://romanianfilmfestseattle.com/, http://romanianfilmfestseattle.com/program.
Invitaţi speciali:
Celebrul actor, regizor şi caricaturist Horaţiu Mălăele s-a născut în 1952, la Târgu Jiu, România. A avut prima expoziţie de artă ca elev în clasa a XII-a. După absolvirea Institutului de Teatru şi Film din Bucureşti, în 1975, şi-a început cariera pe scena Teatrului Naţional din Piatra Neamţ. După câţiva ani, s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat roluri de mare succes pe scenele teatrelor de renume: Nottara, Odeon, Bulandra. Şi-a început cariera de regizor de teatru cu spectacolele "O sărbătoare princiară", de Theodor Mazilu, "Puricele", de Georges Faydeau, "Carlo împotriva lui Carlo", de Paul Ioachim, pentru care a primit Premiul de Comedie în 1994. Şi-a făcut debutul în cinematografie, în 1974, cu "Muntele ascuns". A regizat filmele "Pălăria" (2004), "Nunta mută" (2008) şi "Funeralii fericite" (2013). A avut peste 30 de expoziţii de artă şi a publicat volumul autobiografic Horaţiu despre Mălăele şi colecţia de aforisme şi amintiri "Rătăciri".
Tudor Giurgiu este un remarcabil producător şi regizor, născut în Cluj-Napoca, România. A fost Director General al Televiziunii Naţionale Române între 2005 şi 2007. Membru al Academiei de Film European, Tudor Giurgiu este fondatorul şi preşedintele Asociaţiei de Promovare a Filmului Românesc, organizatoare a Transilvania International Film Festival (TIFF), cel mai prestigios eveniment de film din România, considerat de Indiewire drept "unul dintre primele 50 de festivaluri de film ale lumii". Tudor Girgiu a fost unul dintre cei 24 de lideri în domeniile lor de activitate care a participat la programul Eisenhower Fellowships în 2014. A regizat şi produs documentare, filme de scurt metraj, filme artistice, care au fost prezentate la numeroase festivaluri de film din lumea întreagă. Filmele "Legături bolnăvicioase" (Berlinale, 2006-Panorama) şi "Despre oameni şi melci" (cel mai mare succes de box office în 2012), pe care Festivalul de Film Românesc de la Seattle l-a prezentat în 2014, scurt metrajul "Superman, Spiderman or Batman" (câştigător al Premiului Academiei Europene de Film pentru cel mai bun scurt metraj european în 2011) au impresionat atât criticii, cât şi publicul. Iubitorii de film din Seattle aşteaptă cu nerăbdare să discute cu Tudor Giurgiu despre cel mai recent film al său, "De ce eu?", un thriller inspirat de un caz real de corupţie din România zilelor noastre.
Oana Giurgiu, născută în Bucureşti, a studiat Drept şi Jurnalism. Şi-a început cariera în industria filmului ca regizor de documentare pentru Televiziunea Română. Din 2002, Oana Giurgiu face parte din bordul Transilvania International Film Festival (TIFF). În 2004, a lucrat cu Cristi Puiu ca director de locaţii la filmul "Moartea Domnului Lăzărescu". A fost director de producţie la filmul "Delta" al lui Kornel Mundruczo, (FIPRESCI la Cannes, 2008) şi la "Katalin Varga" al lui Peter Strickland (Ursul de Argint, Berlinala 2009). A lucrat ca producător la filmele lui Tudor Giurgiu, "Legături bolnăvicioase" (2006), "Despre oameni şi melci" (2012) şi "De ce eu?" (2015), precum şi la "Poziţia copilului", al lui Călin Peter Netzer (2014). În 2015, a regizat documentarul "Aliyah DaDa", care explorează istoria românilor evrei şi a emigraţiei lor în Palestina. Acum lucrează la "Spioni de ocazie", un film despre o poveste mai puţin cunoscută a unui grup de tineri evrei din Palestina, trimişi de British Intelligence într-o misiune sinucigaşă în spatele liniilor inamice.
Monica Filimon, născută în România, s-a mutat în SUA în 2003. În prezent, este conferenţiar la Kingsborough Community College, CUNY, din New York. Cu un doctorat în Literatură Comparată de la Universitatea Rutgers (2011), Monica Filimon a publicat articole despre cinema-ul francez, german şi român. Tocmai a terminat o carte despre contribuţia lui Cristi Puiu la cinematografia lumii şi la cea românească. Cum Monica Filimon a moderat dialogurile invitaţilor speciali cu publicul din Seattle de la prima ediţie a Festivalului de Film Românesc, ea este aşteptată cu multă căldură şi anul acesta.
Robert Horton este critic de film. Publică regulat recenzii în Seattle Weekly, Everett Herald, precum şi în Film Comment. Timp de 10 ani a fost curatorul programului “Magic Lantern”, program de discuţii despre film de la Muzeul Frye Art. Predă cursuri de film la Seattle University şi este conferenţiar invitat de Smithsonian Journeys. Este autorul a două cărţi dedicate filmului, "Frankenstein" (Columbia University Press) şi "Billy Wilder: Interviews" (University Press of Mississippi), precum şi al romanului grafic "Rotten" (Moonstone Books). Robert Horton scrie despre filme pentru blogul The Crop Duster (roberthorton.wordpress.com). Este membru al Asociaţiei “Broadcast” a Criticilor de Film. În 2012, a fost curatorul expoziţiei "Celluloid Seattle: A City at the Movies", de la Museum of History & Industry.
Maryna Ajaja, născută la Hollywood, s-a mutat la Seattle în 1969. Este specialistă în cinematografia din Europa de Est, Asia Centrală, Georgia, Ţările Baltice şi Rusia. Din 1997, face selecţia de filme pentru Festivalul Internaţional de Film din Seattle, un festival de 20 de zile, care prezintă anual peste 400 de filme, reprezentând toate genurile: film artistic, documentar, film de arhivă, animaţie, film experimental şi scurt metraj. Maryna Ajaja este scriitoare şi poetă.
Festivalul este realizat şi cu suport din partea: Ministerului Afacerilor Externe-Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni; Seattle International Film Festival; University of Washington; donaţii private şi din partea unor firme locale din Seattle.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36