Festivalul de Teatru de la Sibiu - "o bursă" a coproducţiilor

Ediţia 2008 a Festivalului de Teatru de la Sibiu (29 mai-8 iunie) va aduce în Capitală Europeană 350 de evenimente, la care vor participa şi conducerile Festivalului de la Edinburgh şi Royal Shakespeare Company, interesate de coproducţii cu regizori precum Silviu Purcărete şi Andriy Zholdak.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Festivalul de Teatru de la Sibiu - "o bursă" a coproducţiilor

Festivalul de Teatru de la Sibiu - "o bursă" a coproducţiilor

Ediţia din acest an a festivalului a fost prezentată, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat: ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Kenji Tsushima, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor, Ion Caramitru, preşedintele UNITER şi Constantin Chiriac, directorul Festivalului de la Sibiu.

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 29 mai – 8 iunie. Ediţia aniversară din acest an se va derula sub genericul ENERGII şi va include peste 350 de evenimente, prezentate de companii de teatru din peste 70 de ţări.

"Văd în această a 15 ediţie a festivalului o continuare fericită a evenimementelor de la Sibiu dar şi o derulare în timp a acestui festival. Este o ediţie pe care o consider excepţională. Cred că energia pe care a investit-o domnul Chiriac în toţi aceşti ani este extraordinară. În această ediţie sunt circa 350 de evenimente, sunt 70 de ţări participante şi, desigur, într-o derulare care mi se pare interesantă, pentru că la Sibiu nu mai vorbim de teatru pur, ci de fenomene metateatrale, dans, muzică, spectacole stradale şi tot felul de manifestări complexe", a declarat Adrian Iorgulescu.

El a precizat că Ministerul Culturii şi Cultelor a finanţat cu 2,1 milioane ediţia din acest an a Festivalului de la Sibiu.

Pe de altă parte, Constantin Chiriac, directorul Festivalului de Teatru de la Sibiu, a anunţat că prin cifrele implicate - număr de evenimente, locaţii, invitaţi şi spectatori - manifestarea va fi cea de-a treia din lume ca dimensiune.

 "Programul este uriaş, 350 de evenimente pe parcursul a 11 zile, în 59 de locaţii din Sibiu şi cu invitaţi din 70 de ţări", a spus Constantin Chiriac, precizând că, zilnic, la manifestările festivalului sunt aşteptaţi circa 60.000 de spectatori. "Este o cifră uriaşă, care justifică bugetul foarte mare. Bugetul total al festivalului este de 5,2 milioane de euro", a mai spus Chiriac.

El a precizat că ediţia 2008 a festivalului va fi şi o "bursă a coproducţiilor", circa 85 de directori de teatre din lume venind la manifestare, unii dintre ei, printre care Jonathan Mills, directorul oficial de la Edinburgh, Deborah Shaw, directorul artistic al Royal Shakespeare Company, conducerile Festivalului Internaţional "Noul Teatru European" (NET) şi a Festivalului de Teatru de la Napoli anunţându-şi deja intenţia de a realiza coproducţii cu regizori precum Silviu Purcărete, Andriy Zholdak, Radu Alexandru Nica şi Yuriy Kordonskiy.

Totodată, la Sibiu, va veni şi unul dintre cei mai importanţi dramaturgi ai Franţei, scriitoarea Valère Novarina, dar şi Paul Emond.

O altă noutate în Festivalul de la Sibiu este prezenţa, pentru prima dată în România, a unuia dintre cei mai faimoşi actori de teatru kabuki din Japonia, Nakamura Kanzaburo XVIII. "Această companie este cea mai importantă companie de kabuki din Japonia", a spus Constantin Chiriac, precizând că statul român şi cel japonez au plătit cu 2 milioane de euro prezenţa trupei acestui actor în România.

"Am respectat dorinţa lor (a celor din trupă, n.r.) şi vom amenaja un spaţiu special", a explicat Chiriac, precizând că trupa va juca în hala Simerom, în care a fost montat şi spectacolul "Faust" al lui Silviu Purcărete.

"Noi preţuim foarte mult kabuki şi sper ca mulţi români să vadă acest spectacol", a spus şi ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Kenji Tsushima, care a negociat venirea în România a trupei de kabuki. El a precizat că această companie joacă foarte puţine spectacole în Europa, anul acesta montând doar la Berlin şi Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici