- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.05.2015, 16:22)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Festivalul de Teatru de la Sibiu: O călătorie în jurul lumii prin 427 de evenimente, în 67 de spaţii
Festivalul de Teatru de la Sibiu 2015, care se va desfăşura între 12 şi 21 iunie, propune o călătorie în jurul lumii prin intermediul a 427 de evenimente din 70 de ţări, semnate de personalităţi ca Eimuntas Nekrosius, Klaus Maria Brandauer, Silviu Purcărete şi Radu Afrim şi jucate în 67 de spaţii.
Urmărește
308 afișări
Festivalul de Teatru de la Sibiu: O călătorie în jurul lumii prin 427 de evenimente, în 67 de spaţii
Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, a anunţat, miercuri, la o conferinţă de presă care a avut loc la Sala Elvira Popescu de la Institutul Francez din Bucureşti, programul celei de-a 22-a ediţii a evenimentului.
"Chiar dacă anul trecut spuneam că nu va putea să mai crească Festivalul, iată că, faţă de 385 de evenimente anul trecut, am ajuns la 427. Am mai construit două spaţii de joc speciale", a declarat Constantin Chiriac.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
La ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu vor avea loc 427 de evenimente din 70 de ţări, în 67 de spaţii de joc, cu un public estimat la 65.000 de spectatori pe zi, după cum a declarat Constantin Chiriac, la conferinţa de presă.
Programul celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă tradiţia unei oferte culturale la cel mai înalt nivel şi propune o călătorie în jurul lumii prin intermediul unora dintre cele mai dinamice companii de teatru, printre acestea numărându-se Deutsches Theater Berlin, Teatrul Naţional din Bruxelles şi Teatr Polski Wroclaw.
De asemenea, Klaus Maria Brandauer, distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes ("Mephisto" - 1981), nominalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar ("Out of Africa" - 1986), va fi prezent la Sibiu cu spectacolul "Ultima bandă a lui Krapp/ Krapp's last Tape", în regia lui Peter Stein, un spectacol ce aduce un omagiu lui Samuel Beckett.
Eimuntas Nekrosius, unul dintre cei mai bine cotaţi regizori ai momentului, revine la Sibiu cu spectacolul "Cartea lui Iov/ Book of Job" al Companiei Meno Fortas Theatre.
De asemenea, Daniel Veronese, una dintre cele mai importante personalităţi teatrale din America de Sud, prezintă în premieră europeană "Despre Lumea Periculoasă a Animalelor - Mieii/ The Lambs", o montare provocatoare prin forţa actorilor într-un mediu auster şi minimalist.
Totodată, Teatrul Naţional din Sibiu îşi întăreşte poziţia de lider prin prezenţa unor producţii semnate de Radu Afrim, Mihai Măniuţiu, Silviu Purcărete, Charles Muller şi Kazuyoshi Kushida.
La Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu vor avea loc atât spectacole outdoor, cât şi indoor, precum şi conferinţe speciale, lansări de carte, expoziţii, proiecţii de filme, ateliere, spectacole lectură, dar şi multe alte evenimente.
De asemenea, Aleea Celebrităţilor se va îmbogăţi, în acest an, cu încă cinci personalităţi, iar Bursa de spectacole va dezvolta un proiect-dialog între toate oraşele candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, în România şi Grecia, alături de experţi din Comisia Europeană, preşedinţie şi ministerele Culturii din România, Grecia şi Republica Moldova.
Totodată, 32 de personalităţi din China vor intra în dialog cu artiştii şi producătorii din România şi din lume.
Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va marca, de asemenea, 10 ani de la înfiinţarea Festivalului SoNoRo printr-un concert cu lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski, Claude Debussy/ Jasha Heifetz, Edward Elgar, Georges Boulanger şi Johannes Brahms.
La conferinţa de presă, a participat şi ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, care a precizat că trebuie găsită o formulă prin care astfel de evenimente să fie susţinute.
"Am ţinut, în mod special, înaintea şedinţei de Guvern, să vin să spun câteva cuvinte de susţinere a acestui festival. În România urmează o perioadă fastă: Festivalul Internaţional de Film de la Cluj, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi, la sfârşitul lui august şi până pe 20 septembrie, Festivalul Internaţional «George Enescu». (...) Noi vorbim foarte mult de patrimoniu în sensul muzeelor, în sensul acelei moşteniri uriaşe pe care România o are, dar mai puţin de aceste instituţii de cultura vie, de patrimoniul imaterial, iar Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu s-a impus. Nu doar sunt 22 de ediţii, dar, aşa cum spuneaţi şi dumneavoastră, el creşte şi se dezvoltă de la an la an, şi cred că şi interesul statului român trebuie să crească pe măsura acestei dimensiuni europene pe care o are acest festival .(...) Cred că ar trebuie găsim o formulă prin care să susţinem, prin bugete multianuale, poate, eforturile organizatorilor, astfel încât să rezolvăm cât se poate, totul să devină predictibil, atunci când nu mai e nevoie de demonstrat", a declarat Ionuţ Vulpescu.
Ministrul Culturii a mai spus că astfel de evenimente, precum Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, "sunt momente care pun România pe harta culturală a Europei şi a lumii".
În acest context, Constantin Chiriac a declarat: "Dimensiunea cultură poată să aducă României nu numai vizibilitatea culturală pe care o merită şi are şi motoarele de dezvoltare în acest sens, dar şi tot ce înseamnă demersul diplomatic şi tehnic".
La conferinţa de presă, a participat şi Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), care a vorbit despre importanţa Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu atât în România, cât şi în întreaga lume.
"Pentru mine, Festivalul Internaţional de la Sibiu şi mai sunt două - trei exemple sunt adevărate ferestre deschise în dublu sens: către lume şi spre România. Sensul real al existenţei Institutului Cultural Român este să promoveze ţara noastră prin creativitate. Este probabil valoarea pentru care eu unul mă bat de ceva vreme, valoarea care este funadamentală nu numai pentru a face o bună imagine ţării, dar este fundamentală pentru existenţa noastră, a românilor, ne caracterizează poate cel mai bine. (...) De aceea, nu continui să mă minunez de reuşita acestui festival şi o fac cu nespusă bucurie, mai ales că începuturile mele au fost, totuşi, în teatru", a declarat Radu Boroianu.
Acesta a vorbit şi despre contactul care se creează, la Sibiu, între oamenii obişnuiţi şi personalităţile din lumea culturală.
"Acest contact extraordinar care se creează, la Sibiu, între oameni obişnuiţi şi mari trupe de teatru, de generaţii diferite de artişti, pe care, bineînţeles, o voce aparte o au şi artiştii din România, nu este decât un simbol pentru ceea ce putem face de acum înainte în ţara noastră", a spus Radu Boroianu.
Accesul publicului la evenimentele programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, precum şi în reţeaua naţională a magazinelor Domo, Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti sau online, pe www.eventim.ro. Intrarea este liberă pentru evenimentele în aer liber, precum şi la evenimentele speciale (conferinţe speciale, spctacole-lectură şi film).
Programul complet al evenimentelor din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu poate fi consultat pe site-ul www.sibfest.ro.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe